Efectul restructurarii - Capitala, pastorita de un primar din Opozitie [1]

    Prin ruperea Aliantei D

.A., proiectele primarului general Adriean Videanu, acum primar de Opozitie, risca sa fie blocate de consilierii municipali, asa cum s-a intamplat atunci cand actualul sef al statului, Traian Basescu, era primar general. Orice proiect de interes pentru oras - bugetul orasului, proiecte de investitii, achizitii, schimburi de terenuri sau asocieri pentru derularea unor proiecte - necesita votul a doua treimi din numarul de consilieri, adica 37 de voturi. Practic, nu exista formule de alianta intre cele cinci partide "de opozitie" - din cauza scandalului politic - care ar putea sa asigure adoptarea proiectelor initiate de executivul condus de Adriean Videanu. Iar scandalul in CGMB deja se contureaza: imediat dupa anuntul de rupere al Aliantei facut de liderul PD, Emil Boc, democratii din Consiliul General au si anuntat ca isi vor desemna un candidat pentru postul de viceprimar general al Capitalei, in locul lui Ludovic Orban - nominalizat ministru al Transporturilor in Guvernul restructurat. Asta desi, conform cutumei, acest post ar reveni liberalilor. Validarea lui Orban in functia de ministru - prin votul Parlamentului - ar putea insemna si pierderea postului de viceprimar general de catre PNL. Viceprimarul general al Capitalei este desemnat din randul consilierilor municipali si este validat in functie cu votul majoritatii simple, adica 28 de voturi.
Cu cei cinci consilieri ai PLD si cei 21 de consilieri democrati, PD are cele mai mari sanse sa obtina al doilea post de viceprimar general, detinand astfel monopolul in Executivul Primariei Capitalei - primar general si cei doi viceprimari generali. Daca anul trecut consilierii Aliantei D.A. aveau asigurata majoritatea confortabila in CGMB (35 de consilieri din 55), in prezent, noua configuratie politica arata ca toate partidele reprezentate in Consiliul General sunt, practic, in Opozitie. Niciuna dintre cele cinci formatiuni politice - PD, PNL, PSD, PC si PRM - nu este reprezentata in CGMB de un numar suficient de membri care sa asigure o majoritate simpla. Singurul partid care are o bruma de influenta in luarea deciziilor in administratia publica bucuresteana ramane PD, care este reprezentat prin 21 de consilieri (fata de 16 mandate, cat a obtinut dupa votul din 2004). Este urmat de PNL, care are, teoretic, 15 reprezentanti (fata de 16 mandate de consilier, cat obtinuse dupa scrutinul din 2004). (D.P.)
Publicat de : Realitatea Romaneasc
Data publicării: 03 Apr 2007 - 06:35
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24403&titlu=Efectul_restructurarii____Capitala__pastorita_de_un_primar_din_Opozitie