PSD acuza SRI ca actioneaza la ordinele lui Traian Basescu [1]

  Presedintele PSD Mircea Geoana acuza SRI si pe Traian Basescu de santaj asupra Curtii Constitutionale

. Presedintia si SRI neaga, dar adjunctul SRI, Florian Coldea, a recunoscut ca notele prezentate de Geoana, care ar proba acest santaj, ii apartin.

Acuzatiile vin cu o zi inainte ca Parlamentul sa dezbata cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu si la o zi dupa ce acesta a reafirmat ca va demisiona din functie, daca va fi suspendat, si va provoca astfel alegeri prezidentiale anticipate.

Mircea Geoana sustine ca Basescu i-a santajat pe judecatorii Curtii Constitutionale cu dosarele de la SRI pentru ca acestia sa spuna ca presedintele nu a incalcat legea fundamentala si ca nu exista motive sa fie suspendat.

SRI, Presedintia si Curtea Constitutionala au negat acuzatiile lui Mircea Geoana. "Niciun moment presedintele nu a cerut infomari de acest gen serviciilor. E grav ca SRI e atras intr-o astfel de problema", a afirmat ieri George Maior, seful SRI, fost senator PSD si apropiat al lui Geoana.

Presedintia a respins acuzatiile, replicand ca Geoana vrea sa decredibilizeze avizul Curtii Constitutionale la cererea opozitiei de suspendare a sefului statului.

Geoana a prezentat doua note despre care a sustinut ca ar fi fost scrise de prim-adjunctul SRI Florian Coldea, note prin care acesta ar fi solicitat cautarea in baza de date a serviciului a unor informatii compromitatoare despre Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, judecatori ai Curtii Constitutionale.

Adjunctul lui Maior, Florian Coldea, a admis aseara ca notele ii apartin, ca sunt informatii neclasificate, dar ca nu stie cum au ajuns in posesia lui Geoana. El nu a explicat insa de ce se interesa SRI de judecatorii Curtii.

Curtea a prezentat, marti, argumentele in favoarea avizului negativ pe care l-a dat solicitarii opozitiei de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Potrivit comunicatului venit de la Curte, Aspazia Cojocaru - despre care CNSAS a spus ca a facut politie politica si care ar fi fost santajata de Basescu - nu a participat la dezbaterile asupra cererii de suspendare.

Presedintele PSD a cerut, asadar, reluarea dezbaterilor din Curtea Constitutionala asuprea cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, demisia acestuia, demisia conducerii SRI si punerea sub acuzare de catre Parchetul Militar a prim-adjunctului SRI si a celorlalti implicati.

Comisia de supraveghere a activitatii SRI condusa de liberalul Radu Stroe s-a intrunit imediat ce Geoana

si-a facut publice acuzatiile si i-a chemat la audieri pe seful SRI, George Maior, si pe adjunctul acestuia, Florian Coldea.

Premierul Tariceanu a reactionat si el la anuntul liderului PSD. "Daca aceste lucruri se adeveresc, cu toata consideratia pe care o am pentru membrii Curtii Constitutionale, decizia de ieri incepe sa fie inconjurata de numeroase si grave semne de intrebare. Este un lucru care, daca se confirma, este ceva de categoria cutremur de gradul 8 pe scara Richter", a afirmat Tariceanu. El apreciase, referindu-se la cazul lui Adrian Cioroianu, ca motivatia Curtii la propunerea de suspendare a lui Basescu ridica semne de intrebare, intrucat Curtea a spus ca presedintele nu a incalcat legea fundamentala, desi anterior apreciase ca presedintele nu poate refuza numirea in functie a unui ministru.

Senatorii si deputatii decid astazi daca presedintele Traian Basescu va fi suspendat din functie, orele dinaintea inceperii dezbaterilor derulandu-se

intr-o tensiune maxima.

Matematica suspendarii era inca neclara la finalul zilei de ieri, desi teoretic initiatorilor PSD, PRM si PC le mai lipseau sapte voturi pentru a obtine majoritatea pentru suspendare.

In mai multe partide a fost vehiculata varianta ca parlamentarii sa voteze cu bilele la vedere pentru a nu exista dubii. Votul pentru suspendare este secret cu bile. Astfel, cei 150 de parlamentari ai PSD vor vota deschis pentru suspendarea lui Basescu, a anuntat ieri Mircea Goeana. Pentru suspendare vor mai vota si PRM si PC, inca 7 voturi fiind necesare ca presedintele sa paraseasca temporar palatul Cotroceni. Voturile lipsa ar putea veni din partea PNL, UDMR sau a grupului minoritatilor nationale, ai caror reprezentanti vor vota conform propriei constiinte.

Deputatul PNL Crin Antonescu a anuntat deja ca va vota pentru suspendarea presedintelui, iar exemplul lui ar putea fi urmat. Senatorii si deputatii PD si PLD vor vota cu bilele la vedere, dar impotriva demersului PSD. Multi dintre parlamentari pronosticau ca Basescu va fi suspendat astazi din functia de presedinte. Premierul a spus ca va participa la sedinta dar ca nu va vota.

Marti seara presedintele Traian Basescu a anuntat din nou ca va demisiona "in cinci minute" de la momentul suspendarii sale, acest gest ducand inevitabil catre alegeri prezidentiale anticipate.

Alegerile prezidentiale la termen sunt programate pentru toamna lui 2009. Daca Basescu nu demisioneaza, atunci in 30 de zile de la sedinta Parlamentului este convocat un referendum in care cetatenii cu drept de vot vor trebui sa spuna daca il mai vor sau nu pe Basescu drept presedinte.

Ieri, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, cel care va ocupa interimar functia de sef al statului, daca Basescu este suspendat sau demisioneaza, a anuntat ca va demite echipa de la Cotroceni in situatia in care vor avea loc alegeri prezidentiale anticipate.

Pe de alta parte, spune el, exista si posibilitatea ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa devina presedinte interimar.

Olteanu, unul dintre adversarii lui Basescu, va prezida astazi sedinta in care se va decide suspendarea sefului statului.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Apr 2007 - 05:27
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24587&titlu=PSD_acuza_SRI_ca_actioneaza_la_ordinele_lui_Traian_Basescu