"Între bine și rău" - invitat Traian Băsescu, la TVR 1 (transcript, partea I) [1]

Corina Drăgotescu, Victor Ciutacu, Traian Ungureanu, Laurențiu Ciocăzanu, Cătălin Tolontan s-au adunat la emisiunea lui Liviu Mihaiu de la TVR, "Între bine și rău" pentru un singur motiv: Traian Băsescu. "Avem sau nu nevoie de Traian Băsescu?" a fost întrebarea la care aceștia au încercat să răspundă. AMOS News redă integral transcriptul emisiunii difuzată marți seara de TVR 1.

Liviu Mihaiu: Bună seara, la emisiunea "Între bine și rău". Motivul pentru care ne-am adunat în această seară este numai unul: Traian Băsescu. Desigur, să nu uităm că Traian Băsescu este președintele țării, a fost președintele țării și după mai toate probabilitățile, are toate șansele să mai fie. Dacă te uiți la televizor, peste tot este plin de Băsescu. Băsescu a atacat guvernul și oligarhii; Băsescu a strâns zeci de mii de susținători; Băsescu a plâns în Spania; Băsescu va face o baie de mulțime. Una peste alta, nu puteam să-l evităm pe cel care este peste tot, de la Castellion la Constanța și pe cel pe care unii l-au denumit "highlander din Basarabi''. Țara s-a cam împărțit în două tabere. E alarmă generală. Demisiile n-au încetat. E criză politică cu îmbrânceli. Pe la cafenele, în vizite, la serviciu, lumea te întreabă: ''Ești cu Băsescu sau cu oligarhii?'' Ceilalți se întreabă și ei: ''Ești cu tiranul sau cu democrația?'' E stare de nevroză. E campanie electorală pentru un eveniment unic în ultimii 60 de ani: suspendarea sau reinstalarea unui președinte. Avem sau nu nevoie de Traian Băsescu? Este sau nu Traian Băsescu bun pentru cea mai înaltă funcție în stat? Am invitat în seara aceasta mai mulți jurnaliști, oameni care nu se intimidează în fața oamenilor politici și nici chiar în fața președintelui. Haideți să-i prezentăm! Bună seara și mulțumesc tuturor celor care participă la această emisiune: Traian Ungureanu, Victor Ciutacu, Cătălin Tolontan, Corina Drăgotescu și Laurențiu Ciocăzanu. În primul rând, vreau să lămurim o chestie, că foarte multă lume întreabă și chiar nu știe: mai sunteți sau nu președintele României? Pentru că știu că ați trimis o telegramă viitorului sau, mă rog, președintelui Franței, Sarkozy.

Traian Băsescu: Funcția corectă a domnului Sarkozy acum este președinte ales al Franței; încă nu este președinte în funcție. Eu, fiind la ora aceasta confirmat de Curtea Constituțională ca fiind președintele României, sunt președintele României, chiar dacă suspendat. În Constituție sau în vreo lege nu există funcția de președinte suspendat, dar vă pot spune că suspendarea mi-a dat o mică satisfacție. Până acum, 90% din comentatori, din ziariștii din presa scrisă, din ziariștii de televiziune, spuneau ori ''Băsescu'', ori ''marinarul''. În sfârșit, înaintea numelui meu se spune acum și președinte, fie că se spune președintele suspendat Traian Băsescu, ceea ce este un progres față de Băsescu, față de ''marinarul'', față de...

Liviu Mihaiu: De poreclele...
Traian Băsescu: E un lucru pentru care mulțumesc mult presei, că în sfârșit se adresează șefului statului punând înainte de nume, ''președinte''.
Liviu Mihaiu: I-am invitat în această seară pe...
Corina Dragotescu: Vroiam să - îmi cer scuze - vroiam să propunem atunci să rămâneți suspendat, ca să aveți o mulțumire continuă, domnule președinte.
Traian Băsescu: Doamnă, eu aș rămâne; drama este că e rău pentru țară. Unii s-ar putea să fie bucuroși să rămân, dar cred că trebuie tranșate lucrurile din nou.

Traian Ungureanu: Eu aș mai spune ceva, apropo de titulatura cu care botezăm oficial sau neoficial pe președintele Băsescu. Președintele Băsescu e președintele ales, dar zice că e președintele cel mai ales al României. În definitiv, e un politician care a fost ales, de câte ori?
Traian Băsescu: De trei ori, prin vot direct. De două ori la primăria Capitalei și o dată ca președinte al României.
Traian Ungureanu: Și urmează 19.
Traian Băsescu: Da.
Victor Ciutacu: Vă dau o veste proastă, domnule Ungureanu. Și domnul președinte Ion Iliescu a fost ales tot de cam atâtea ori.
Traian Băsescu: Da, numai că dânsul a luat-o direct de sus, eu am luat-o de la administrația locală.
Victor Ciutacu: Domnul Iliescu e om cu experiență.
Traian Băsescu: E mai solidă cariera.

Victor Ciutacu: Apropo, domnule președinte, domnul Iliescu era prim-secretar, era deja la administrația locală, dumneavoastră aveați altă meserie pe vremea respectivă.
Traian Băsescu: Eram comandant de navă, administram o bucățică de țară.
Corina Dragotescu: Da, dar nu cred că asta ne arată cât de bun sau de rău este un politician.
Traian Băsescu: Dar nu spune nimeni, veni vorba.
Liviu Mihaiu: Apropo de fostul președinte. Chiar fostul președinte Ion Iliescu susține și a spus că el a fost propus pentru suspendare în anul 1994 chiar de către Traian Băsescu; acesta a fost unul dintre cei care l-au propus în 1994 pentru suspendare. Vă mai aduceți aminte? Motivul era acel discurs al lui Ion Iliescu despre...

Traian Băsescu: Dacă vreți să fiu foarte sincer, nu-mi aduc aminte să fi semnat o asemenea petiție, dar dacă am semnat-o, am semnat-o; dacă n-am semnat-o, n-am semnat-o.
Victor Ciutacu: Erați unul dintre semnatari, domnule președinte.
Traian Băsescu: Nu-mi aduc aminte să fi fost printre cei afectați de declarațiile domnului Iliescu, dar dacă am fost, am fost.
Victor Ciutacu: Erați. PSD-ul a scos lista cu semnăturile de la momentul respectiv și figurați și dumneavoastră.
Traian Băsescu: Nu știu, nu știu. Și vedeți vreo problemă?
Victor Ciutacu: Nu, nu.

Liviu Mihaiu: Motivul, atunci - cred că s-a opus ca 200 de familii din Satu Mare să fie date afară din casele naționalizate și revendicate de către foștii proprietari. Am invitat jurnaliști în această seară nu numai ca să răspundă la întrebările pe care le pune moderatorul, ci ca ei înșiși să pună întrebări președintelui României. Adică nu v-am invitat doar să-mi răspundeți la ceea ce vă întreb eu, ci, dacă aveți nelămuriri despre omul sau președintele Traian Băsescu, vă rog să le puneți direct și fără nici un fel de milă.

Laurențiu Ciocăzanu: Aș vrea să-l întreb pe domnul președinte dacă își reproșează ceva pentru situația actuală din România. Dacă are ceva anume să-și reproșeze.

Traian Băsescu: Dacă vreți să fiu foarte sincer, în afară de câteva chestiuni de formă care au fost speculate, categoric, nu. Nu veți găsi nici un act din timpul mandatului meu care să fi fost în afara angajamentelor electorale, despre care v-aș face următoarea precizare: Alianța a avut un șir întreg de angajamente electorale în campania din 2004. Eu, în campania prezidențială, am susținut o parte din ele. Am susținut doar acele angajamente care reprezentau ceea ce eu cerusem să fie introdus în programul Alianței. Și din acest motiv, după ce am devenit președinte, am ținut foarte mult la ele. Aș face o precizare - de unde vine întrebarea asta: ce am să-mi reproșez? Dintr-o construcție care s-a făcut timp de mai bine de doi ani, doi ani și jumătate, cât s-au scos din mandatul meu, acea construcție a disputei între palate, a disputei de persoane. Prea puțini dintre cei care au făcut analiza reală a situației politice au fost dispuși să accepte că nu este o dispută între persoane, ci este o dispută de viziuni, care era reprezentată de persoane, de bună seamă. Dar niciodată abordările mele - și o să vă fac trimitere la cele din Parlament, care sunt oficiale și care de multe ori au materializat declarații publice pe care le făcusem înainte de a mă prezenta în Parlament cu mesaje -, fie că a fost vorba lucruri care merg prost la Guvern, agricultură, agențiile pentru absorbția fondurilor comunitare, achiziții publice, problema energiei, toate le-am transformat în declarații în fața Parlamentului, inclusiv nevoia de modernizare a clasei politice, de reformare a clasei politice. Dacă pasiunea multora a fost să așeze pozițiile mele publice în zona disputei între persoane, a fost o pasiune, eu o recunosc, fiecare avem pasiunile noastre. A mea a fost extrem de puternică sau extrem de puternic legată de încercarea de a-mi îndeplini angajamentele electorale.
Liviu Mihaiu: Când disputa dintre dumneavoastră și... sau dintre palate, să-i spunem, sau dintre viziuni, a fost irevocabilă, ireconciliabilă? În ce moment?
Traian Băsescu: La circa șase luni de la alegeri, când am înțeles că domnul Patriciu câștigase din nou bătălia cu democrația din România și când a reușit să-l întoarcă pe premier dintr-o decizie, care dacă ar fi fost aplicată, astăzi România era în altă situație politică. Atunci când Alianța avea aproape 60% în sondaje, să spunem că ar fi materializat un 42-45% din ce arătau sondajele în niște alegeri anticipate și lucrurile ar fi fost cu totul altfel. Astăzi se întâmplă exact ceea ce previzionam în discuțiile cu liderii de atunci ai Alianței, Emil Boc și Călin Popescu Tăriceanu.
Corina Drăgotescu: Domnule președinte, vreau să vă întreb și eu ceva. Permanent spuneți - l-ați adus pe Dinu Patriciu acuma în discuție - permanent spuneți că e ceva în neregulă, ați vorbit foarte mult de oligarhi. Nu ați adus nici un argument. Ați spus la mitingul acela din Piața Universității, mitingul recent, că veți vorbi despre anumite lucruri în timpul campaniei. Nu ați vorbit despre ele.
Traian Băsescu: Am început, doamnă.
Corina Drăgotescu: Dumneavoastră rămâneți la nivelul declarativ. Patriciu vine și spune: "Ok, eu dau'' - nu știu, 2%, 3% din PIB, nu știu cât dă el acolo, cu firma pe care o are; tinzi să-i dai dreptate. De ce 2%?
Cătălin Tolontan: 2%, scuze. Sunt 2 miliarde cifra de afaceri pe 2006, la 100 de miliarde, cât are PIB în România. Reprezintă 2%. Este enorm.
Corina Drăgotescu: 2%, este enorm. Dacă știți ceva despre acești oligarhi sau dacă... De ce ar trebui noi să vă credem doar din punct de vedere al...?
Traian Băsescu: Doamnă, nu v-a cerut nimeni să mă credeți. Eu afirm - și eu nu sunt procuror. În schimb, cei despre care vorbesc au niște dosare, la Parchet sau în instanțe. Acesta e unul din argumentele pe care le aduc.
Corina Drăgotescu: Și dumneavoastră ...
Traian Băsescu: Corect. Cei despre care vorbesc sunt oameni care, într-un fel sau altul, au contribuit la a se mișca foarte multe miliarde către o persoană sau alta, după ce a devenit mare proprietar. Ce nu înțeleg, însă...
Corina Drăgotescu: Către ce persoană? Către cine? S-au luat bani și au cumpărat persoane publice?
Traian Băsescu: Nu, doamnă, bani publici care au fost anulați ca datorii, da? De ce vreți să... Sau credeți că trebuie să vă aduc eu aminte?
Corina Drăgotescu: Nu, vreau să văd care este pericolul, pentru că eu nu înțeleg niciodată care este, de fapt, pericolul despre care vorbiți și când vorbesc eu, înseamnă o mulțime de alți cetățeni.
Traian Băsescu: Și când vorbesc eu înseamnă câțiva cetățeni.
Corina Drăgotescu: Așa este. Suntem între unii și ceilalți.
Traian Băsescu: Nu, doamnă. Cât ați scris dumneavoastră sau presa despre Dinu Patriciu?
Corina Drăgotescu: Foarte mult.
Traian Băsescu: Foarte mult. Cât de bine?
Corina Drăgotescu: Prost, în general. Dar presa scrie în general prost.
Traian Băsescu: Dați-mi voie. Pun o întrebare, pentru că nu putem să ne facem că unii suntem acuzatorii celor care fac afirmații, când noi înșine ne aflăm printre cei care au construit realități ale presei, iar eu, ca președinte în funcție, nu-mi permit să vorbesc decât despre realități pe care le știu.
Corina Drăgotescu: Dar nu ni le spuneți. Le știți dumneavoastră și nu ni le spuneți și nouă.
Traian Băsescu: Doamnă, nu le spun, pentru că nu vreau să-mi depășesc statutul de președinte. Dacă rămân să vorbesc la nivel de principii, spuneți "dați-ne nume", dacă vă dau nume, îmi cereți s-o fac pe procurorul, iar eu vă spun: Dinu Patriciu, în mod nelegitim, a influențat decizii politice ale primului ministru și acest lucru nu este corect. Domnia sa, cu Roșca Stănescu, cu alți oameni din spatele lui. Nu voi accepta niciodată ideea că trebuie să construim o țară în care oameni care n-au primit votul electoratului sunt cei care dirijează decizia politică în România, pentru că ăla nu mai este stat democratic, devine un stat de tip oligarhie, oligarhic.
Victor Ciutacu: Domnule președinte...
Traian Băsescu: Numai puțin, domnule Ciutacu, pentru că eu rar am ocazia să vorbesc. Trebuie să vă spun că sunt a treia oară în mandatul meu în studioul Televiziunii Române...
Victor Ciutacu: Și eu, a doua.
Traian Băsescu: Dumneavoastră aveți marea șansă să fiți pe toate televiziunile ori de câte ori spun o frază.
Victor Ciutacu: Exclus, am contract de exclusivitate cu trustul INTACT.
Traian Băsescu: Mă lăsați numai puțin?
Victor Ciutacu: Vă rog.
Traian Băsescu: Mulțumesc mult, vă rămân dator. Înțeleg că eu sunt subiectul și de asta simt nevoia să dau explicații. Dacă m-ați chemat să vorbiți tot dumneavoastră...
Victor Ciutacu: Nu v-am chemat eu, domnule președinte, am fost la fel de invitat ca și dumneavoastră.
Traian Băsescu: Vă mulțumesc.
Corina Drăgotescu: Eu aș vrea să aud explicația dumneavoastră acum, dacă se poate.
Traian Băsescu: Da. Deci, ce vroiați să vă explic, doamnă Drăgotescu?
Corina Drăgotescu: De oligarhi. De ce sunt un pericol oligarhii pentru România?
Traian Băsescu: Doamnă, sunt trei tipuri de stat, da? Cel puțin statele clar etichetate a fi într-un fel sau altul. Avem dictaturi - nu e cazul României; avem democrații recunoscute - toate statele Uniunii Europene, state neeuropene, care sunt democrații reale; și avem state care pot fi etichetate a fi oligarhii. România are această nefericită situație, în care, dacă în timp scurt, clasa politică nu ia decizii de a face o Românie modernă, România se transformă într-o țară consolidată de tip oligarhic. În DEX, dacă ne uităm, oligarhie înseamnă o țară care este condusă de un număr redus de oameni și nu o țară care este...
Liviu Mihaiu: În dauna celor puțini. Asta presupune o formă de asociere, deci...
Traian Băsescu: Între oameni de afaceri și politicieni.
Liviu Mihaiu: Deci, această oligarhie ar trebui să se întâlnească, mă rog, cel puțin o dată pe lună, să pună țara la cale.
Traian Băsescu: Nu e adevărat, domnule Mihaiu.
Liviu Mihaiu: Iar ei, mă rog, mai mult prin tribunale sunt.
Traian Ungureanu: Nu-i adevărat, eu cred că ei sunt într-o întrunire permanentă, nu trebuie să se adune pentru o ocazie sau alta - și o să vă dau un exemplu. De exemplu, argumentul pe care l-am auzit în seara aceasta; și o întreb pe Corina Drăgotescu: de la ce procent din PIB începe imunitatea? Adică dacă dau 3% se cheamă că nu se aplică legea asupra ta?
Corina Drăgotescu: Nu. Eu am spus altceva, eu nu am spus că trebuie imunitate.
Traian Ungureanu: Dacă dai 10%, dacă domnul Patriciu dădea 30% înseamnă că trebuia poate să i se facă o statuie.
Corina Drăgotescu: Am spus că tind să cred că Patriciu, care vorbește de contribuții și de locuri de muncă... Nu am exemple din partea domnului președinte Traian Băsescu...
Traian Ungureanu: ...să fie imun la lege pentru că dă X% din PIB.
Corina Dragotescu: Traian Ungureanu, nu am făcut afirmația decât în sens...
Traian Ungureanu: Ai făcut-o în subtext.
Cătălin Tolontan: Traian Ungureanu, pe de altă parte, de la ce creștere economică a României putem vorbi și altfel decât demonizând banii?
Traian Băsescu: Îmi permiteți să vă dau eu un răspuns, domnule Tolontan?
Cătălin Tolontan: Dacă-mi permiteți să termin întrebarea.
Traian Băsescu: Da.
Cătălin Tolontan: Pentru că ruda dumneavoastră politică Nicolas Sarkozy spunea că un președinte de stat, un șef de stat are datoria să șteargă semnul de egalitate pe care mentalul colectiv îl pune între corupție și bani.
Traian Băsescu: E o obligație absolută.
Cătălin Tolontan: Exact. Or, și în această seară, în această discuție, ca și în retorica dumneavoastră de până acum, am observat că atunci când spuneți ''bani'' subliminal transmiteți, de fapt, corupție. Când spuneți ''avere'' vă gândiți în primul rând, sau dați senzația că vă gândiți în primul rând la Patriciu și la Voiculescu, și când spuneți ''capital'' vă gândiți în primul rând la hoție. Cred că este un stil de a rosti aceste lucruri și de a vorbi în principal despre ele. Aceasta este, până la urmă, întrebarea mea.
Traian Băsescu: Dacă îmi permiteți, vă răspund. Ați văzut discursul meu de la Bursă? De acum câteva zile.
Cătălin Tolontan: Singular, de altminteri.
Traian Băsescu: Nu e singular.
Cătălin Tolontan: Ba da. În ultimele cinci discursuri, a fost singurul discurs în zona de afaceri și economică.
Traian Băsescu: Depinde care este subiectul discuției.
Cătălin Tolontan: Nu depinde de nimic, au fost ultimele cinci. Am luat ultimele cinci, puteam lua ultimele zece și rămâne tot singular.
Traian Băsescu: Absolut de acord. Nu. Au mai fost intervenții ale mele care au vorbit de nevoia ca oamenii de afaceri să se asocieze pentru a face față concurenței, fie că e vorba de cei din construcții - și s-a profitat de asta.
Cătălin Tolontan: Aveți dreptate.
Traian Băsescu: Fie că e vorba de cei din turism, fie că e vorba de cei din agricultură. Da?
Cătălin Tolontan: Da. Numai că discursurile dumneavoastră încep cu aceste lucruri pe care le rostiți acum, și este autentic, așa se întâmplă, și după 10% din timp, 90% din timp este alocat pentru a diaboliza acest sistem de afaceri din România.
Traian Băsescu: Nu sistemul de afaceri. Eu demonizez sistemul de afaceri clientelar, domnule Tolontan, pentru că ăsta e marele rău al economiei românești. Vreți să facem o probă? Ne imaginăm că într-un ciclu de 18 luni, așa cum îl prefigurez eu, cu referendum, alegeri europarlamentare, alegeri locale și alegeri legislative, România va avea o altă clasă politică - să presupunem, să idealizăm - care a înțeles care-i este menirea. Vă dau scris că foarte mulți dintre oamenii de afaceri mari, foarte mari, care au ajuns să fie mari oameni de afaceri având la baza prosperității lor ordonanțe de urgență prin care li se șterg datorii, hotărâri de guvern prin care li se dau în mod special facilități, legi prin care sunt așezați într-un borcan protector. Vă asigur că oamenii ăștia falimentează foarte repede. De altfel, asta este nevoia lor de a fi protejați de oameni politici aflați la putere. Așa se explică.
Cătălin Tolontan: Pentru că sunt regulile pieței, iertați-mă. Pe de altă parte, timp de 18 luni, credeți că este normal să auzim și noi, printre discursurile dumneavoastră sau ale clasei politice în general, faptul că banul este o recompensă legitimă pentru un excedent de muncă sau pentru un risc asumat?
Traian Băsescu: Domnule Tolontan...
Cătălin Tolontan: ...să nu auzim doar faptul că banul se obține, așa cum ați spus dumneavoastră - că o parte din bani s-au obținut și așa.
Traian Băsescu: Dar nu am spus...
Cătălin Tolontan: Printr-o legătură viciată cu statul. Dar cealaltă parte din cele 100 de milioane de euro care sunt în momentul acesta PIB-ul României, 100 de miliarde... care sunt PIB-ul României s-au făcut și se fac în continuare pe o piață liberă.
Traian Băsescu: Dar hai să ne înțelegem, să nu creadă telespectatorii că nu facem deosebirea între PIB și venitul unei persoane.
Cătălin Tolontan: Nu. PIB, despre asta vorbeam.
Traian Băsescu: E cu totul altceva și nu putem discuta în România de venituri ale unor persoane, de 100 de miliarde, încă mulți ani - venit net. În mod categoric, și eu vă pot da o evaluare, luată, așa, grosier, nu e făcută de cei de la Statistică, pentru că nu se ocupă de așa ceva - cred că circa 85%, chiar 90% din banii obținuți de comunitatea de afaceri sunt bani obținuți corect. Pentru că orice verificare ai face, în România există concurență, există competiție, este o piață concurențială. Marea problemă sunt acele acțiuni individuale, în favoarea câte unui domn care are sprijin politic și pentru care se emit ordonanțe de urgență, repet, ordonanțe de urgență, legi, hotărâri de guvern. Acești oameni distorsionează competiția. Că ar distorsiona competiția, încă este o problemă a Consiliului Concurenței. Dar ei mai fac ceva. Bogăția îi împinge la foamea de putere politică și nevoia continuării afacerii lor, au nevoie de legătura cu oamenii politici și pe de altă parte, înțeleg că au nevoie să dețină control pe anumite tronsoane ale politicului, pentru a diminua riscul ca într-o zi, un guvern să vină să spună: "Terminați! Ia dă tu banii ăștia cu care te-am amânat la plată cinci ani''. Uite, cum s-a modificat Legea referendumului peste noapte, poate veni un guvern care să spună: "Domnule Patriciu, ți-am transformat în acțiuni, printr-o ordonanță de urgență din 2003, 600 de milioane de dolari datorii către stat. Anulăm legea, domnule. Îi dai''. Aici e problema oamenilor dependenți de puterea politică.
Cătălin Tolontan: Aveți dreptate. Să reformăm atunci acest sistem și după ce îl reformăm...
Traian Băsescu: ...domnule Tolontan...
Cătălin Tolontan: ...atunci când întreprinderile noastre, fie ele Rompetrol sau oricum se numesc, merg bine. Or, această bucurie ar trebui să vină în primul rând de la președintele țării.
Traian Băsescu: Domnule Tolontan, nu ai nici o garanție că lucrurile vor merge bine, când vezi astfel de oameni, care sunt în spatele unor afaceri create în acest mod. Și aș face un pas înapoi, rugându-vă sau făcând apel la memoria dumneavoastră. Vă aduceți aminte că în Parlament, una din exigențe, din exigențele discursului meu - nu exigențele mele, că președintele nu-și poate permite să aibă vreo exigență. El trebuie să stea, să asculte exigențele altora, în principiu; după foarte mulți - una din exigențe a fost spusă deschis: cer oamenilor de afaceri să se decupleze de oamenii politici. Și am știut ce am spus.
Liviu Mihaiu: Și ați mai spus și mogulilor de presă: luați mâna de pe controlul politic al țării. La Radio România Actualități.
Traian Băsescu: Așa este. Așa este.
Victor Ciutacu: Vă referiți la oamenii de afaceri...
Traian Băsescu: Dacă vă permite domnul...
Victor Ciutacu: Dacă îmi permite domnul Mihaiu, că nu am apucat să zic nimic până acum.
Traian Băsescu: Înainte de... aș trage o concluzie, domnule Tolontan: nu am nimic cu oamenii de afaceri care nu au nevoie să fie susținuți unilateral, ei personal, de decizii politice, de hotărâri ale guvernului, de legi. Nu am nimic cu acești oameni, care își desfășoară normal...
Cătălin Tolontan: Cu tot respectul, cred că această formulare este insuficientă. Trebuie să îi încurajați, nu doar să nu aveți nimic cu ei. ...de nuanță, dacă vreți, dar așa mi se pare.
Traian Băsescu: Vă mulțumesc pentru nuanță. Vă asigur că îi încurajez. Dar ca să îi încurajezi, trebuie să ai grijă să nu apară în fiecare zi tot alți protejați.
Cătălin Tolontan: Aici sunt de acord.
Traian Băsescu: Deci, asta e prima și cea mai importantă încurajare pe care le-o poți da: să arăți că nu mai sunt favorizați în economie.
Liviu Mihaiu: Andreas Treichl, care este președintele Erste Bank, spunea într-un interviu - Erste Bank e achizitorul BCR - spunea într-un interviu, citez: ''Încetul cu încetul, dacă afacerile vor coopera cu politica, se va crea un mediu benefic pentru toată țara''. Evident, se referea la România, că în Austria înțeleg că este rezolvat acest aspect al cooperării ceva mai demult. Deci, ce a vrut să spună acest om? Afacerile vor colabora cu politica.
Traian Băsescu: Un lucru esențial: politicienii au obligația să creeze un mediu de afaceri concurențial egal pentru toți. Asta înțelege un om de afaceri cinstit când se adresează politicului: să lucreze împreună. Hai să creăm un mediu de afaceri cu taxe rezonabile și, probabil, vă aduceți aminte că una din motivațiile de a forma guvernul înainte de 1 ianuarie 2005, în orice condiții, a fost aceea de a se putea introduce taxa unică de 16%. Din acest punct de vedere, președintele lui Erste este perfect corect. Și citiți-mi dedesubtul mesajului dânsului, solicitarea către un mediu de afaceri egal, concurențial și în care toți să fie tratați de politic nediscriminatoriu. În nici un caz în mesajul acestui om de bancă nu puteți descifra ideea 'dați-ne niște favoruri pentru Erste'. Ați avut senzația că asta cere...
Liviu Mihaiu: Nu am avut senzația asta. Victor Ciutacu, să înțeleg că ai o întrebare.
Victor Ciutacu: Aș începe întâi cu o observație: că pe vremea când am publicat eu în ''Jurnalul Național'' al mogulului Voiculescu, pe prima pagină, în exclusivitate, tranzacțiile de la Petromidia, care i-au dus la procuratură și ulterior la tribunal pe unii dintre ei, pe Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu și nu în ultimul rând, pe Camelia Voiculescu, nu eram analist de serviciu la televiziunile de serviciu. Asta, a propos de oamenii pe care...
Traian Băsescu: Dar eu am spus apreciativ, domnule Ciutacu.
Victor Ciutacu: Eu vă mulțumesc că m-ați introdus în galeria marilor clasici în viață Cristoiu și Nistorescu. Vreau să vă întreb atât: sunt de acord cu o mare parte a discursului dumneavoastră. Însă avem o problemă: discursul dumneavoastră este unidirecțional, domnule președinte. Și o să vă dau câteva exemple. Nu v-am auzit spunând aceleași lucruri despre domnul Costel Cășuneanu, care are 31 de contracte de asfaltare fără licitație, despre domnul Umbrărescu, despre domnii Beșciu și Vulpescu. Să înțeleg că numai mogulii și oligarhii unora sunt răi și ceilalți sunt buni?
Traian Băsescu: Domnule Ciutacu, vă dau cuvântul meu de o­noare că nu știu de nici un contract fără licitație, dar dacă aflu, vă asigur...
Victor Ciutacu: Datele sunt din Ministerul Transporturilor, domnule președinte.
Traian Băsescu: Ok. În cazul în care au primit contracte fără licitații, atât cei care le-au dat cât și acești oameni, Cășuneanu, Umbrărescu, ... Bucșaru...
Victor Ciutacu: Am auzit de el... o licitație la CFR, domnule președinte.
Traian Băsescu: Vorbim de licitații din 2005 încoace, da? Sau despre ce vorbim?
Victor Ciutacu: Vorbim și de licitații din 2005 încoace.
Traian Băsescu: Deci, în cazul în care acești oameni au luat lucrări fără licitații, atât cei care le-au dat cât și cei care le-au primit se numesc infractori și trebuie să meargă la pușcărie, da? Dar pentru că sunteți interesat de aceștia, îmi permiteți...
Victor Ciutacu: Sunt interesat în egală măsură de ambele grupuri de...
Traian Băsescu: Îmi permiteți să vă fac o sugestie?
Victor Ciutacu: Vă rog.
Traian Băsescu: Vedeți în timpul cui și de la cine au primit contracte. Dacă dumneavoastră - știu că bateți spre zona de... perioada Primăriei Capitalei.
Victor Ciutacu: Bat spre Ministerul Transporturilor, nu spre... deci nu e un atac direct la dumneavoastră, să ne înțelegem.
Traian Băsescu: Ca să aveți puțină liniște în ceea ce mă privește, nu îmi aduc aminte că atunci când eram ministru al transporturilor, domnul Cășuneanu să fi avut vreun contract de asfaltare, deși eu nu le dădeam, le dădea Administrația Națională a Drumurilor. Nu îmi aduc aminte.
Victor Ciutacu: Este corect să spunem că dumneavoastră și domnul Cășuneanu ați avut la un moment dat o tranzacție perfect transparentă referitoare la un teren.
Traian Băsescu: Da, dar asta nu are nici o legătură cu asfaltările. Eu nu am cumpărat nici un teren de la Cășuneanu. Dacă l-aș fi cumpărat, puteați să spuneți: i-a dat mai ieftin terenul.
Victor Ciutacu: Nu decid eu prețul pieței, domnule președinte.
Traian Băsescu: Eu i-am vândut, și i-am vândut sub prețul pieței, exact ca să nu aveți de ce să aveți o problemă de conștiință.
Victor Ciutacu: Dar să știți că nu am o fixație numită Traian Băsescu.
Traian Băsescu: Permiteți-mi să merg puțin mai departe, să vă dau un răspuns.
Victor Ciutacu: Vă rog.
Traian Băsescu: Ați vorbit de... deci de Euroconstruct. V-aș aduce aminte...
Victor Ciutacu: Are o evoluție spectaculoasă a cifrei de afaceri...
Traian Băsescu: Absolut de acord. V-aș aduce aminte că eu, atunci când eram primar general, Consiliul General era majoritar PSD.
Victor Ciutacu: De acord cu dumneavoastră.
Traian Băsescu: V-aș aduce aminte că Euroconstruct a primit contracte de la Administrația Străzilor București, care avea un director numit de PSD, deci de Consiliul General.
Victor Ciutacu: Ați spus-o și public, și presa a preluat...
Traian Băsescu: Și de aceea mi se pare incorect să încercați o mică ...
Victor Ciutacu: Nu, dar dumneavoastră spuneți că oamenii ăștia sunt transpartinic. Eu asta vroiam să vă demonstrez, că rezolvă și cu un regim, și cu altul. Și rezolvă și unii, și alții, domnule președinte. Aici este problema.
Traian Băsescu: Știți ce se întâmplă? Ce îmi spuneți dumneavoastră acum.... Eu nu vorbesc de oameni care fac afaceri în timpul guvernului Năstase și în timpul guvernului Tăriceanu, pentru că .... Și vă dau un exemplu ca să înțelegeți foarte bine abordarea mea. Coca-cola se vinde și când sunt democrații, și când sunt republicanii în SUA, da?
Victor Ciutacu: De acord.
Traian Băsescu: La fel, o firmă care are calitate în prestație, trebuie să lucreze tot timpul neinfluențată de politic. Pe mine mă deranjează - și trebuie să ne deranjeze pe toți - dintre toți cei care fac afaceri aceia care au grijă ca de câte ori vine un guvern să mai obțină o hotărâre de guvern, să mai obțină o amânare la plăți, să mai rezolve niște probleme prin acte normative, sau aceia care iau decizia că ne întâlnim noi trei - eu, om de afaceri, dumneavoastră, Ciutacu, și o luăm și pe Corina, ca să promovăm și femininul în deciziile importante ale patriei -, și noi, oamenii de afaceri, cei trei, spunem: eu vreau să-mi pui ministru la finanțe, eu vreau să-mi pui la industrii, eu vreau să-mi pui la transporturi...
Victor Ciutacu: Domnule Băsescu, îmi puteți da niște exemple, că ajung la ce spunea Corina.
Traian Băsescu: Da.
Victor Ciutacu: Pentru că vorbiți, vorbiți la nivelul teoretic și induceți faptul că niște grupuri de interese - legitime, nelegitime, Dumnezeu știe; până nu le demonstrează justiția, sunt perfect legitime - au pus niște miniștri. Asta reiese din spusele dumneavoastră.
Traian Băsescu: Vă dau declarațiile lui Fenechiu, care spune că a pus trei miniștri. Da?!
Victor Ciutacu: Fenechiu a fost la mine în emisiune și s-a jurat că nu a pus nici unul din ei.
Traian Băsescu: Dar vedeți și declarațiile lui. Vedeți-i propriile lui declarații. Atunci cum vă explicați că un constructor poate să ajungă ministrul educației, dacă nu a fost pus de cineva? Cine i-a descoperit marile calități de ministru al educației și cercetării? Un domn, absolut...
Corina Drăgotescu: ...
Traian Băsescu: Nu, la învățământ... Vă rog să mă credeți că îmi este greu să...
Corina Drăgotescu: Așa vă întrebăm și noi: un marinar poate să ajungă primar? Este același lucru.
Traian Băsescu: Un marinar poate să ajungă președinte, doamnă! Mulți din președinții SUA au provenit din Marină.
Corina Drăgotescu: Nu știm cum o sfârșește. De ajuns ajunge, dar nu știm cum se termină....
Traian Băsescu: Deci, mulți din președinții SUA au provenit din Marină. Este o meserie de elită.
Corina Drăgotescu: Ok!
Traian Băsescu: Are nevoie de câțiva bărbați meseria asta, ca să poată fi făcută, și care trebuie să mai aibă o calitate: să nu fie proști.
Liviu Mihaiu: Are nevoie și de femei înțelegătoare acasă, domnule președinte.
Traian Băsescu: Da.
Liviu Mihaiu: Că sunt fiu de marinar.
Corina Drăgotescu: Domnule Mihaiu, pot să întreb și eu bărbatul deștept din fața noastră ceva?
Liviu Mihaiu: Te rog, Corina, discuția este liberă.
Traian Băsescu: Știți ce mi se pare extraordinar? Că am venit să discutăm suspendarea, și discutăm...
Corina Drăgotescu: Vreau să vă întreb și eu un lucru, îmi cer scuze Traian Ungureanu - spun Traian Ungureanu ca să nu se înțeleagă că spun Traian și mă adresez domnului președinte.
Traian Ungureanu: Corina, știi de ce a fost suspendat președintele Traian Băsescu?
Corina Drăgotescu: Da, știu de ce.
Traian Ungureanu: Poți să ne spui și nouă?
Corina Drăgotescu: Sunt 29 de puncte. O să spun imediat. A fost suspendat...
Traian Ungureanu: Sunt foarte curios. Nu am auzit încă pe nimeni explicând lucrul ăsta...
Corina Drăgotescu: ...prin voință politică. Nu a fost suspendat pe niște motive constituționale sau altele...
Traian Ungureanu: L-am auzit pe domnul Ciutacu căutând în asfalt, dar nu știu de ce a fost suspendat?
Corina Drăgotescu: Vreau să vă întreb un lucru, domnule președinte...
Victor Ciutacu: Și nu am voie să caut în asfalt, domnule Ungureanu?...
Liviu Mihaiu: Aici ne-am adunat să discutăm despre omul și președintele Traian Băsescu, să-l întrebăm ce are de gând, să-l întrebăm ce grupuri de interese știe...
Traian Ungureanu: Aici ne-am adunat să-l băgăm la mijloc un pic pe președintele Băsescu și eventual să discutăm și despre...
Liviu Mihaiu: Ați spus că o să spuneți adevărul despre această guvernare, care este condusă ca un consiliu de administrație.
Traian Băsescu: Sunt foarte multe adevăruri... Așa este.
Liviu Mihaiu: Și noi v-am invitat aici să ne spuneți câte ceva despre ce ni se întâmplă.
Traian Băsescu: Domnule Mihaiu, eu cred că subiectul major acum este dacă suntem într-o situație normală, cu un președinte suspendat, sau nu. Care sunt soluțiile după. Sigur că putem discuta și despre asfalt, despre orice, despre flotă, dacă doriți...
Liviu Mihaiu: Avem 90 de minute.
Traian Băsescu: Vreți flotă, domnule Ciutacu?
Corina Drăgotescu: Vreau să vă întreb și eu ceva.
Victor Ciutacu: Nu vreau, domnule președinte. Este un dosar care la ora asta...
Liviu Mihaiu: Mai este ceva din flotă, domnule președinte?...
Traian Băsescu: Hai să o lămurim puțin. Nu vreți?...
Traian Ungureanu: Mie mi se pare aberant ce facem aici. Discutăm acum despre dosarele, mini-dosarele, trecutul lui Băsescu... Iartă-mă, pe 19 mai avem referendum. Chiar tu și invitații noștri au spus...
Liviu Mihaiu: Traian Ungureanu..., de la ce funcție în sus invitatul acestei emisiuni are imunitate? De la ce funcție în sus putem să-l întrebăm lucruri pe un om invitatul nostru?
Traian Ungureanu: Poți să întrebi ce vrei tu. Ați întrebat deja 20 de minute. Întrebarea mea este mult mai simplă. De ce a fost suspendat președintele Băsescu?
Liviu Mihaiu: O să-ți răspundă Corina. A promis...
Traian Ungureanu: Da, sunt curios.
Laurențiu Ciocăzanu: A spus deja domnul Băsescu că este vina celorlalți, nu a domniei sale.
Traian Ungureanu: De ce a fost suspendat în viziunea celor care l-au suspendat?
Laurențiu Ciocăzanu: Din cauza celorlalți, a spus domnul Băsescu. Domnul Băsescu nu-și asumă nici un fel de responsabilitate în această criză, ca și când ar fi fost parașutat de undeva din Marte...
Traian Ungureanu: De ce a fost suspendat președintele Băsescu, știe cineva?
Laurențiu Ciocăzanu: Nu are nici o legătură cu ce se întâmplă acuma. (...) De asta v-am întrebat domnule președinte, nu vă asumați nici un fel de răspundere la această criză? (...)
Traian Băsescu: Vă propun să ne oprim puțin.
Liviu Mihaiu: Hai să ne oprim puțin. Așa cum președintele Băsescu este jucător, dați-mi voie și mie, prin libera exprimare, să fiu moderator-jucător și să fac cât de cât regulile în această emisiune.
Traian Ungureanu: Da, dar nu-i corect, e puțin cam singur aici.
Traian Băsescu: Am o singură rugăminte.
Traian Ungureanu: Echipele sunt puțin dezechilibrate.
Traian Băsescu: Numai puțin. Domnule Ciocăzanu, știu că v-ar fi satisfăcut o găleată de cenușă pusă în cap... Nu am de ce să cer scuze nimănui. Și atunci, pentru că eu nu înțeleg, am marea rugăminte la dumneavoastră, spuneți-mi dumneavoastră, dacă știți - Curtea Constituțională nu a găsit -, ce articol de Constituție am încălcat. Care din prevederile articolelor Constituției au fost încălcate de Traian Băsescu. După avizul Curții, și vi-l dau, nu există nici unul încălcat. Îl putem citi împreună, dacă nu l-ați citit, pentru că simplele afirmații, care nu sunt confirmate de singura instituție autorizată să spună ce este constituțional și ce nu e Curtea Constituțională, ne place, nu ne place. Eu vă dau avizul Curții Constituționale, dacă nu l-ați citit, și am rugămintea să spuneți care este articolul de Constituție încălcat.
Laurențiu Ciocăzanu: Domnule președinte, din punctul meu de vedere, politic, strategic, vorbind, decizia Parlamentului a fost o greșeală, în sensul că v-a favorizat și v-a transformat în victimă, iar acuma, probabil, că culegeți roadele. Nu asta este discuția.
Traian Băsescu: Dar care este discuția?
Laurențiu Ciocăzanu: Pentru că Curtea Constituțională a stabilit că nu este nici un ...
Traian Băsescu: Deci, a stabilit Curtea Constituțională acest lucru?
Liviu Mihaiu: Domnule președinte, Curtea Constituțională a fost... 100%.
Victor Ciutacu: Este aviz consultativ conform legislației în vigoare; șchioapă, așa cum este legislația aceasta.
Traian Băsescu: Eu nu discut care este tipul de aviz.
Victor Ciutacu: Deci, a fost o coaliție politică împotriva dumneavoastră.
Traian Băsescu: O coaliție politică.
Victor Ciutacu: Vă spun eu, domnule președinte. A fost o coaliție politică...
Traian Băsescu: Deci nu este vorba de îndeplinirea uneia din cele două condiții pentru ca președintele să nu mai fie în funcție. Președintele poate să nu rămână în funcție în două condiții: dacă este acuzat de înaltă trădare...
Laurențiu Ciocăzanu: Și de încălcare a Constituției.
Traian Băsescu: ...sau dacă a săvârșit fapte grave, prin care a încălcat Constituția. Asta este formularea. Avizul Curții Constituționale este negativ. Deci, el spune...
Laurențiu Ciocăzanu: Dar consultativ...
Traian Băsescu: Așa e. Deci suntem în fața unei suspendări din funcție pe criteriul politic. Suntem toți de acord cu acest lucru?
Victor Ciutacu: Am spus-o eu. Ar fi culmea să...
Traian Băsescu: Vă mulțumesc mult.
Laurențiu Ciocăzanu: Dar nu asta este discuția.
Traian Ungureanu: Dar de ce nu este discuția?
Traian Băsescu: Dar de ce nu e discuția?...
Traian Ungureanu: Atunci ce votăm pe 19 mai?
Victor Ciutacu: Despre asta vorbim. Domnul Băsescu a promis în campania electorală din 2004 respectarea legalității.
Traian Ungureanu: Și a respectat-o sau nu?
Victor Ciutacu: Parlamentul acum a respectat o lege care îi dă voie să-l suspende politic pe domnul președinte Băsescu.
Traian Ungureanu: Domnule Ciutacu, este marea confuzie care spune, pe scurt și pe românește, că dacă am pușcă, am dreptul să trag cu ea.
Victor Ciutacu: Dacă scrie în lege, da.
Traian Ungureanu: Și-atât. După părerea dumneavoastră, înseamnă că dacă trag ca să mă apăr sau dacă trag pur și simplu pentru că am înnebunit, e același lucru. De când exercitarea unui drept, pentru că el există, e suficientă?...
Victor Ciutacu: Dumneavoastră vorbiți cu noi de parcă eu am făcut legea și eu l-am suspendat pe domnul Băsescu.
Corina Drăgotescu: Puțin mă interesează de ce a fost suspendat președintele Traian Băsescu. Mă interesează că a fost suspendat și că pe 19 trebuie să mă duc să aleg între un stat de un tip sau un stat de alt tip. Așa este, domnule președinte?
Traian Băsescu : Așa.
Corina Drăgotescu: Ce s-a întâmplat, deja este istorie politică. Vreau să știu spre ce mă duc. Mă duc și spun DA pentru Băsescu, adică DA să revină Băsescu, sau mă duc și spun să nu revină Băsescu?
Traian Băsescu: Nu. Dacă vreți să revină Băsescu, trebuie să spuneți NU pe buletinul de vot.
Corina Drăgotescu: Mă duc și spun NU demiterii sau mă duc și spun DA demiterii. Nu mă interesează cum s-a ajuns în situația asta. Deja s-a discutat foarte mult. Eu vreau să știu, pentru că vorbeați de oligarhi și spuneți că acesta este pericolul... Eu am înțeles. De aceea v-am și întrebat, ca să văd dacă am înțeles foarte bine, să văd dacă nu cumva dezbaterea are altă natură. Am înțeles că dezbaterea de fond este un tip de stat în care oamenii politici să fie de capul lor, să nu fie controlați de zona economică, și un tip de stat în care economicul = oligarhi să controleze oamenii politici. Vreau să vă întreb...
Traian Băsescu: Puțin cam simplist. Dar, să spunem, undeva pe aici...
Corina Drăgotescu: Știu. ...pentru că și viața este foarte simplă, este DA sau NU. Nu prin vot și explicații. Vreau să vă întreb altceva. Dumneavoastră îi știați pe Dan Voiculescu și pe Dinu Patriciu. Ei nu sunt oameni care s-au născut ieri. Dumneavoastră îi știți foarte bine în decursul timpului, știți că ordonanțe d e urgență s-au dat și pe timpul guvernării Năstase, și înainte, când erați ministru și vorbeați de corupția pe masa guvernului... De ce v-ați folosit atunci de amândoi? De Voiculescu v-ați folosit ca să aduceți alianța la guvernare, de Patriciu v-ați folosit în campania electorală, când înțeleg că a sponsorizat alianța prin donațiile financiare care se fac în campanie...
Traian Băsescu: Doamnă Dragotescu, cred că faceți o confuzie legată de Patriciu. Patriciu a sponsorizat PSD-ul și nu a contribuit la campania PD sau a lui Traian Băsescu nici cu un leu. Vreau să fim foarte clari.
Laurențiu Ciocăzan Dar la campania alianței am înțeles că a contribuit.
Victor Ciutacu: Au existat niște ordine de plată la un moment dat, în care a spus că a sponsorizat în egală măsură ambele părți.
Corina Drăgotescu: Inclusiv dumneavoastră la Primărie, din câte spune Patriciu, v-ați ....
Traian Băsescu: Cred că am ajuns în a cita fie și un om lipsit de caracter din multe puncte de vedere, la fel cum văd că acum sunt citați ofițeri de Securitate și orice om este judecat după ce a spus vreun ofițer de Securitate cândva. Hai să rămânem în zona realului. Niciodată nu am primit bani de la Dinu Patriciu și nu m-a interesat cu ce se ocupă Dinu Patriciu. În momentul în care a fost desemnat Călin Popescu Tăriceanu pentru funcția de prim-ministru, relația lui Călin Popescu Tăriceanu cu Dinu Patriciu era ruptă, ca urmare a condiției esențiale puse de Theodor Stolojan, că nu are ce căuta pe liste Dinu Patriciu, Cataramă și încă vreo doi. Relația s-a refăcut după ce domnul Tăriceanu a ajuns prim-ministru. Și am crezut mult că Tăriceanu își va respecta promisiunile. Nu a făcut-o.
Corina Drăgotescu: Și cu Voiculescu?
Traian Băsescu: Voiculescu a vrut să fie în guvern și nu am fost de acord să fie.
Victor Ciutacu: Dar dumneavoastră l-ați determinat atunci să schimbe macazul de la alianța cu PSD...
Traian Băsescu: Nu. Eu l-am determinat pe Copos. Cu Copos am discutat, și nu cu Voiculescu.
Victor Ciutacu: Bun. Era președintele unui partid. Putea să nu semneze faimosul protocol în patru și atunci nu se făcea protocolul în patru. Haideți să nu ne prefacem că nu știm că până la urmă PUR, cum era la vremea respectivă, era Dan Voiculescu. Dumneavoastră l-ați convins pe Copos, care a fost suficient de convingător, să-l convingă pe Voiculescu.
Liviu Mihaiu: Este suficient.
Corina Drăgotescu: Hai să nu ne întoarcem în trecut din nou.
Traina Ungureanu: Da, exact așa. Mă uit, e 8 mai, dacă nu mă înșel. Repet: vreți să discutăm tema principală în care e România băgată in momentul acesta sau nu? Sau vreți să discutăm din nou despre ce a făcut Băsescu acum trei ani, acum patru ani .....
Victor Ciutacu: Discutăm numai ce doriți dumneavoastră?
Traian Ungureanu: Nu că ce vreau eu. Până acum nu am discutat deloc lucru acesta... La 19 mai are loc un referendum în România; primul referendum pentru destituirea sau reconfirmarea unui președinte. Noi discutăm ce a făcut Băsescu în nu știu ce...
Liviu Mihaiu: Noi suntem aici, domnule Ungureanu, să ne întrebăm unii pe ceilalți de ce am ajuns aici, de ce avem un președinte suspendat, dacă președintele are să-și reproșeze ceva, dacă clasa politică e ticăloasă în continuare, dacă oligarhii ăștia se întrunesc noaptea și sapă la temelia democrației din România...
Traian Ungureanu: Dar de ce a fost suspendat, știm?
Liviu Mihaiu: ...vorba Corinei, pe noi ne interesează să știm mai multe lucruri despre cei care complotează împotriva sistemului democratic. Am stabilit de ce a fost suspendat președintele...
Traian Ungureanu: Nu am stabilit.
Liviu Mihaiu: Nu cred că ați auzit.
Traian Ungureanu: Pentru ce a fost suspendat?
Liviu Mihaiu: Dar ce mai contează de ce?
Traian Ungureanu: E o coaliție politică și domnul Băsescu...
Traian Băsescu: O coaliție politică, dar haideți să mergem până la capăt. Și vă răspund și dumneavoastră, doamnă Drăgotescu. O coaliție politică care a fost afectată de câteva realități. Și nu le pun în ordinea în care ele sunt, ca importanță. Dar vă voi aminti semnalele.
Victor Ciutacu: Le știu: lupta împotriva corupției...
Traian Băsescu: Nu. Sunteți bun să mă lăsați să mi le însușesc? Le știți oricum pe toate, eu nu știu de ce nu candidați la președinție...
Victor Ciutacu: Nu am ambiții din astea, domnule președinte.
Traian Băsescu: ...și v-ați limitat să fiți doar consilierul lui Mușetescu și al lui Dan Ioan Popescu.
Victor Ciutacu: Al lui Dan Ioan Popescu nu mi s-a întâmplat, v-au dezinformat, domnule președinte. Al lui Șereș. Înainte să se cunoască cu Stancev.
Traian Băsescu: La fel de rău.
Liviu Mihaiu: Am o mare rugăminte. Regulile CNA clamează următorul lucru: să nu aducem acuzații, calomnii sau injurii nici unui om care nu este în emisiune și nu se poate apăra.
Traian Băsescu: Atunci cum explicați că nimeni nu le respectă când e vorba de mine? Pe toate televiziunile, toată lumea vorbește de Băsescu. De rău, dacă se poate.
Liviu Mihaiu: Au fost amendați, din câte am înțeles.
Traian Băsescu: Bine, mulțumesc. O să luați și dumneavoastră o amendă.
Liviu Mihaiu: Mi-o plătiți dumneavoastră? O iau eu personal, să știți. Din ce bani?
Traian Băsescu: O pun din banii de campanie. Hai să venim la realitatea politică. Au fost, după părerea mea, trei mari motive pentru care Parlamentul s-a montat. Primul, a existat manifestarea solidă în Parlament, la condamnarea crimelor comunismului, când ați văzut și atmosfera, și oamenii politici care s-au manifestat violent. Mai mult decât atât, și dintre cei care nu s-au manifestat, au fost oameni nemulțumiți. Domnul Iliescu, că a fost inclus în raport, domnul Păunescu, și așa mai departe, și mulți alții din PSD. Al doilea moment rău, deși eu nu l-am considerat rău, a fost scoaterea acelor dosare care atârnau de SRI ca o piatră, ca un pietroi de gât: dosarele fostei Securități. Dacă vă veți uita în ele, și la ce se face acum, veți constata că jumătate din informațiile pe care le am sunt o maculatură nenorocită, care nu are nici o valoare de întrebuințare. Dar sunt dosare care arată cum au ajuns oameni la Direcția a VI-a a Securității, cea care făcea anchetele politice. Sunt dosare care arată cum s-a făcut colectivizarea. Și avem oameni politici extrem de vocali, care la vremea aceea aveau...
Victor Ciutacu: Câți putem să avem, domnule președinte? Dintr-un parlament.
Traian Băsescu: Numai puțin. Nu de asta vorbesc. Eu vorbesc de altceva când vorbesc de dosarele Securității.
Corina Drăgotescu: Dar de unde știți ce era în ele?
Traian Băsescu: Doamnă, este perioada anilor '50, ce credeți că avea în ele?
Corina Drăgotescu: Nu, vorbiți ca și când ați fi văzut aceste dosare.
Traian Băsescu: Nu le-am văzut, doamnă, sunt 1.500.000 de dosare. Avem obsesii. Dar este clar, eu am cerut insistent, nu cumva să vă rămână dosarele din perioada colectivizării, pentru că puteau fi tentații, să rămână; dosarele cu deținuții politici, pentru că acelea arată ce s-a întâmplat într-un regim în care sistemul a fost instalat cu tancurile - un sistem care s-a instalat cu tancurile, a plecat cu tancurile în stradă. Deci, în momentul de față, deși s-au dat dosarele, ne ocupăm de - iertați-mă că o spun - de multe jocuri politice, cu aceste dosare. Nu se intră în esența a ceea ce a fost Securitatea și momentele dure în care Securitatea a nenorocit oameni. Folosim dosarele fostei Securități, deocamdată, în bătăliile cu adversarii politici. Aceasta este una din marile probleme create de un CNSAS care este desemnat politic. În sfârșit, și acesta a fost un lucru de nemulțumire majoră. Și a venit al treilea, care nu e nimic altceva decât încercarea de a face justiție independentă. Și când cei care ajung în justiție se numesc - și nu am o obsesie - Dinu Patriciu, cu influență enormă într-un partid și controlând un prim-ministru...
Liviu Mihaiu: Cum îl controlează, domnule președinte?
Traian Băsescu: Îl cheamă la ordine, domnule. Îl cheamă la ordine, uite așa: ''Ia vino, mă încoace!'' Și îi spune: "Ce, mă, ai început să ai idei?''
Liviu Mihaiu: Aveți vreo casetă sau...
Traian Băsescu: Da. Sunt declarațiile unui ziarist, chiar pe posturile de televiziune, care a asistat la...
Liviu Mihaiu: Dumneavoastră îi ascultați pe ziariști?
Traian Băsescu: Da. Bun. Deci, avem oameni de asemenea calibru, care, îmi pare rău, nu eu i-am pus în situația de a ajunge în fața instanțelor.
Victor Ciutacu: Domnule președinte, nici ei pe dumneavoastră, că și dumneavoastră ați...
Traian Băsescu: Numai puțin...
Victor Ciutacu: Sunteți actor într-un dosar, pe care...
Traian Băsescu: Da, domnule Ciutacu...
Victor Ciutacu: Și atunci erați victima celor care vă fabricau dosare, domnule președinte. Așa pot să spună și ei.
Traian Băsescu: Domnule Ciutacu, și totuși, știți care este marea diferență? Că deși în ceea ce mă privește, se încerca o înscenare, comandată de Adrian Năstase, se vedea din stenograme. Dar când a dat ordin, în Biroul Permanent al FSN, hai să îi facem dosarul lui Băsescu, s-au executat procurorii. Ei, populația nu a crezut, asta e marea deosebire. Pentru că eu, în 1996, nu am făcut ce face acum Patriciu, Markó Béla, cel de la telecomunicații, Codruț Șereș. Eu, în 1996, când s-a spus ''îl anchetăm pe Băsescu'', eu am plecat din Parlament, domnule Ciutacu. Asta e deosebirea între mine și de ce oamenii nu cred, oricât ar spune ''trebuie să-l anchetăm pentru flotă'', nu cred, pentru că eu, în 1996, când era foarte puternic pusă, tot de PSD, problema ''cum a vândut Băsescu flota'', eu am plecat din Parlament. Or, deocamdată, văd că domnul Patriciu se înarmează cu putere politică, pentru a încerca să nu ajungă în fața instanței. Domnul ăsta, ministrul telecomunicațiilor, stă ministrul, să nu poată să compare sau nu...
Victor Ciutacu: Domnule președinte, vă reamintesc că nu ceea ce spun procurorii este literă de lege. Trebuie să mai demonstreze și un judecător și să dea o hotărâre în acest...
Cătălin Tolontan: Iertați-mă, domnule președinte, păi putem compara dosarul Flota cu George Copos, despre care un deceniu s-a scris în presă cum face afaceri cu Loteria Română? Sau putem compara orice altceva cu convorbirea care există în stenogramă între Codruț Șereș și omul de afaceri bulgar, în care Șereș spune că i-a crăpat obrazul pentru ceea ce a înaintat în guvern?
Victor Ciutacu: Cătălin, îți reamintesc, tot eu am publicat-o, Dumnezeule!
Cătălin Tolontan: Te rog, putem face o comparație? Un ministru care spune că îi crapă obrazul și că data viitoare nu va mai face așa ceva?...
Victor Ciutacu: Convorbirea aia nu a produs efecte juridice, Cătăline. Eu nu mă fac avocatul lui Șereș, nici pe departe, în chestia asta. Dar nu a produs - 8% acelea tot nu au ajuns la Vântu și la Luca.
Traian Băsescu: Știți de ce nu au ajuns?
Victor Ciutacu: A fost domnul Blaga în guvern, după știrea mea.
Traian Băsescu: Da, iar Blaga a fost atenționat de mine, el și Monica Macovei. Dar putea să o facă la fel de bine primul ministru, domnule Ciutacu. Știam amândoi aceleași lucruri.
Victor Ciutacu: Vi se pare că îl cauționez eu pe domnul Tăriceanu?
Traian Băsescu: Exagerat, uneori.
Liviu Mihaiu: Am vorbit despre condamnarea comunismului. Vreau să îi pun președintelui o întrebare.
Traian Băsescu: A treia problemă și cea care a stârnit - dacă vă uitați, și acum vedeți efectele, că asta a deranjat - a treia problemă a fost faptul că împreună cu Monica Macovei, am reușit să izolăm, într-o oarecare măsură, justiția de influența politică. Am reușit să o izolăm, și a început să-și facă treaba. Cum vă explicați altfel decât că după îndepărtarea Monicăi Macovei și suspendarea mea, prima țintă efectivă a fost DNA-ul? Procurorii care, întâmplător, au dosarul domnului Voiculescu, dosarul domnului Markó Béla...
Laurențiu Ciocăzanu: E o gafă imensă ce s-a întâmplat astăzi, din punct de vedere al adversarilor dumneavoastră, cu încercarea noului ministru al justiției de a schimba...
Traian Băsescu: Domnule Ciocăzanu, de aceea, nu arată că e o gafă. Cred că trebuie să o punem în locul ei adevărat. Este un soi de disperare, pentru că ei au ajuns, pentru asta, să scoată PD-ul de la guvernare, numai ca să scape de Monica Macovei, pentru că PD-ul n-a fost de acord să-i retragă sprijinul Monicăi Macovei. Pentru asta ei au suspendat un președinte, ca să poată să ajungă în oala cu procurori. Fără sprijinul ministrului justiției și a președintelui nu se poate ajunge acolo. Dați-mi voie, o clipă.
Laurențiu Ciocăzanu: Dar cum vă explicați că pe lista de dosare a respectivului procuror nu figurează nici un fel de membru al PD? Sunt membri PSD, sunt membri PNL, sunt membri UDMR, sunt membri PC; nicăieri nu apare PD.
Traian Băsescu: Domnule Ciocăzanu, vă dau două exemple care să vă liniștească conștiința. Primarul de Arad, anchetat de DNA, primarul de Vâlcea, anchetat de DNA, sunt ai PD. Deci nu e nici o...
Victor Ciutacu: Stați un pic, aici nu suntem la miniștri, domnule președinte.
Laurențiu Ciocăzanu: E o diferență de calibru, între primarul de Arad și George Copos sau...
Traian Băsescu: Trebuie să recunosc că o să cer PD-ului să facă rost de câțiva miniștri infractori, ca să dea satisfacție publică.
Laurențiu Ciocăzanu: Nu aruncați discuția în derizoriu, că nu ăsta este subiectul.
Traian Băsescu: Păi o arunc. Dacă dumneavoastră credeți... dați-mi compoziția politică. Știți de ce PD-ul are mai puțini suspecți?
Laurențiu Ciocăzanu: Adică PD-ul nu fură.
Traian Băsescu: Nu. V-am spus că are doi primari, deși are mult mai mulți oameni în anchetă. E și Manțoc - dacă vă aduceți aminte - a fost secretar de stat.
Victor Ciutacu: Și e în continuare președinte de organizație județeană, după știința mea.
Traian Băsescu: Deci poate să fie orice, nu eu mă ocup de gestionarea resurselor umane ale PD, dar vreau să vă demonstrez că sunt în ancheta Procuraturii și destui PD-iști importanți. Dar pe de altă parte, v-aș da o explicație, domnule Ciocăzanu, la faptul că PD-ul are mai puțini oameni suspectați dintre cei din administrație. Vă aduceți aminte, în 2003, acea decizie neplăcută a Biroului Permanent Național al PD, prin care toți consilierii care aveau afaceri în unitatea administrativă în care erau consilieri au fost nevoiți ori să renunțe la afaceri, ori să plece din funcția de consilieri? Și atunci PD-ul era în opoziție, avea vreo șapte procente, și a pierdut într-o săptămână peste 200 de consilieri municipali și orășenești. N-a fost puțin lucru, dar asta i-a dat o șansă în plus să aibă mai puține probleme când a ajuns la guvernare. Și au mai fost câteva acțiuni, am ținut bine cont de sesizările pentru un Parlament curat...
Cătălin Tolontan: Avem o întrebare a Corinei, restantă și este foarte importantă, pentru că ce veți face după ce vă veți întoarce la Cotroceni, dacă vă veți întoarce?
Corina Dragotescu: Da, pentru că este un tablou sinistru. Ceea ce ne descrie domnule președinte Traian Băsescu este un tablou sinistru. Dacă se întoarce la Cotroceni, cum asigură reconcilierea?
Cătălin Tolontan: Exact. Pentru că, iertați-mă, cu tot respectul, domnule președinte, populismul este până la urmă apelul, pe care dumneavoastră îl faceți foarte bine la sprijinul popular, în absența alocării unor mijloace pentru a rezolva o criză. Or noi suntem în acest moment într-o criză și am vrea să știm, în măsura în care votul protestatar sau pozitiv, afirmativ, pe care îl veți primi dumneavoastră, vă va întoarce la Cotroceni? Ceea ce v-a întrebat și Corina, ce veți face, o dată întors acolo?
Traian Băsescu: Aici nu este decât o singură soluție, ca ambele părți - pentru că o singură parte nu e suficientă - deci atât eu, cât și Parlamentul trebuie să preluăm semnificația votului din 19 mai. Va fi imposibil ca doar mie să-mi spuneți: Domnule președinte, te-a adus poporul înapoi, dar ce faci în condițiile în care Parlamentul ar refuza...
Liviu Mihaiu: Cu cine colaborați pentru orice proiect numit România?
Traian Băsescu: Cu Parlamentul României.
Liviu Mihaiu: Cu acești ostili 322 de parlamentari, pe care ați spus în Spania că i-ați arunca de la balcon?
Traian Băsescu: Nu, vor fi debarcați prin vot, nu forțați.
Cătălin Tolontan: Ați spus că invitați poporul să-i arunce de la balustradă?
Traian Băsescu: Da, peste balustradă.
Cătălin Tolontan: Este o figură de stil care îndeamnă la violență sau oricum, se extrage dintr-un... Păi este o figură de stil care se extrage dintr-un domeniu violent, până la urmă.
Traian Băsescu: E figură de stil care... Aruncarea peste bord a unui politician se face întotdeauna prin vot, nu ca la fotbal, în care îl arunci peste tribună, fizic.
Cătălin Tolontan: Domnule președinte, rețin nuanța dumneavoastră, dar merg înainte și vă spun că ziariștii de la "Gândul" au pus cele două fotografii și v-au adus aminte că a arunca dincolo de balustrada Parlamentului a fost, cu probabilitate, un gest care se putea întrupa în realitate, în momentul în care ați condamnat dumneavoastră comunismul.
Traian Băsescu: Bun.
Corina Drăgotescu: Aș vrea să știu, tehnic, cum veți proceda...
Traian Băsescu: Trebuie să plecăm de la o premisă. Dacă plecăm de la premisa democratică, și anume aceea că ambele părți preiau votul și semnificația votului din 19 aprilie, dacă vreți să-mi spuneți „domnule Băsescu, numai dumneata ai această obligație, să preiei semnificația, adică obligația de a face”, suntem într-o falsă abordare. Atât Parlamentul, cât și eu trebuie să tratăm corect semnificația votului din ....
Corina Drăgotescu: Veți chema partidele la consultări?
Traian Băsescu: Categoric, da.
Corina Drăgotescu: Și le veți pune să facă în așa fel încât să intre în procedura de dizolvare a parlamentului?
Traian Băsescu: Nu, le voi spune lucruri simple.
Liviu Mihaiu: Veți încerca să schimbați Constituția?
Traian Băsescu: Le voi spune lucruri simple, acelea pe care le spun de doi ani și jumătate: avem nevoie de reformarea clasei politice și un prim pas poate fi votul uninominal; le voi spune că avem nevoie de clarificarea relației intre instituții, așa cum este ea prefigurată de Constituția României, și că avem nevoie să punem la lucru, așa cum ne-am angajat.... Că partidele au avut în fața mea două angajamente: în 2005 că se va trece la punerea în funcțiune a comisiei pentru Constituție și să se facă modificările necesare, iar anul acesta a fost angajamentul lor în fața alternativei referendum pentru vot uninominal, că până în iunie avem legea pentru vot uninominal. Deci, aceste două lucruri mi se par fundamentale pentru începerea reformei clasei politice și a sistemului politic românesc: Constituția și legea...
Liviu Mihaiu: Ce Constituție vă vine mai bine, domnule președinte?
Traian Băsescu: Cea care vine cel mai bine românilor. Mie poate să-mi vină orice fel de constituție bine. Problema este ce constituție acceptă românii. Și eu cred că - dacă îmi este permisă o părere - România nu poate fi un stat prezidențial, să avem o republică prezidențială de tip SUA, România nu poate fi o republică parlamentară pentru că o respinge populația.
Liviu Mihaiu: 27 de țări din UE sunt republici parlamentare.
Traian Băsescu: Din păcate, domnule moderator, esențial este, când propui poporului o constituție să fie cea pe care o vede și el valabilă. În momentul de față, când ai un parlament cu o credibilitate foarte scăzută - și nu e vina poporului că e scăzută credibilitatea; și eu nu-l critic pentru asta, dar e o realitate -, în momentul de față, când foarte mulți în județe văd cum se aleg președinții de consiliul județean - ia 2000 de euro, dai votul ăluia -, cred că românii ar respinge categoric posibilitatea ca prin negocierile dintre partide să se ajungă la desemnarea președintelui. Vor dori să-și aleagă președintele. Eu cred că atribuțiunile actuale ale președintelui sunt aproape în regulă.
Victor Ciutacu: O să citez din dumneavoastră și vă întrerup 10 secunde.
Reporter: Ce ați schimba la actuala constituție?
Traian Băsescu: Nimic. E o constituție bună, care creează un echilibru între puterile statului. (Traian Băsescu, "Jurnalul Național", noiembrie 2004).
Traian Băsescu: Așa este. Deci, și acum vă confirm că în momentul de față atribuțiunile președintelui sunt aproape în regulă. Ce mi-a arătat viața acum? Că atunci când intervine o situație de blocaj între instituții, ea nu poate fi rezolvată de nici una din instituții. Nici parlamentul nu poate demite președintele, nici președintele nu poate dizolva parlamentul, nici guvernul nu poate demite președintele, nici președintele nu-l poate demite pe primul-ministru. Deci, Constituția noastră actuală generează o situație de blocaj. Și atunci trebuie găsită soluția ca cineva să poată debloca situațiile politice, asta însemnând ori dizolvarea parlamentului și la alegeri, ori revocarea primului-ministru. Cineva trebuie să o poată face, pentru că altfel constituția a echilibrat lucrurile până la...
Victor Ciutacu: Și până atunci - că ajungem la întrebarea Corinei -, până să se întâmple această prezumtivă modificare a constituției?...
Corina Drăgotescu: ...actuala clasă politică face reformă? Actualii politicieni merg și adoptă soluții de reformă a clasei politice? Adică își bat singuri cuie-n talpă...?
Traian Băsescu: Avem două alternative aici sau două situații. Votul de la referendum poate să fie DA majoritar și atunci președintele este demis, sau poate să fie NU și atunci președintele Băsescu rămâne în funcție. Dar el dă dreptate cuiva în această dispută. Deci asta este pe fond. Judecata colectivă a poporului român spune: parlamentul - și nu aș vrea să spun parlamentul, ci cei 322 de parlamentari - a avut dreptate; se face în continuare așa cum au stabilit ei și cum doresc ei; ei să dea programul. Dacă votul va fi majoritar NU pentru demiterea președintelui, înseamnă că poporul îi dă dreptate președintelui ales. Și atunci majoritatea aceasta de 322 trebuie să asculte punctul de vedere al românilor.
Corina Drăgotescu: Aseară am avut în emisiune un parlamentar care spunea că rămân până la sfârșitul mandatului.

<FONT color=#003366>"Între bine și rău" - invitat Traian Băsescu, la TVR 1 (transcript, partea II) [2]
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Mai 2007 - 05:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24885&titlu=__Intre_bine_si_rau_____invitat_Traian_Basescu__la_TVR_1__transcript__partea_I_
  [2] http://www.amosnews.ro/Article213754.phtml