Traian Basescu a castigat referendumul detasat. Cum se va elibera tensiunea de la partidele perdante? [1]

  Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) ieri, la ora 17

.00, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu au votat 24,9% dintre cetatenii cu drept de vot, in timp ce 74,32% au votat impotriva demiterii. La urne s-au prezentat 44,02% dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale, a mai anuntat BEC, dupa centralizarea datelor din 17.097 de sectii din 17.480. Rezultatele finale vor fi facute publice de BEC in aceasta dimineata.

Multi dintre votantii fideli ai partidelor care au sustinut demiterea lui Traian Basescu, PSD, PNL, UDMR sau PRM, au votat pentru seful statului (24% din electoratul PSD, 59% din cel al PNL, 57,9% din alegatorii maghiari si 43,5% dintre cei ai Partidului Romania Mare).

In fata acestui rezultat, voci din partidele care au initiat actiunea de demitere au cerut ieri nota de plata pentru esecul referendumului. Vicepresedintele PNL Ludovic Orban, care este si presedinte al filialei liberale din Bucuresti, a cerut ieri conducerii partidului sa treaca in opozitie. Orban, care a fost unul dintre cei mai vocali lideri ai partidului impotriva lui Basescu, a admis ca nu a fost o campanie reusita, fiind adresata doar "intelectualilor", dar spune ca nu PNL trebuie sa plateasca pentru faptul ca Traian Basescu nu a fost demis. Ludovic Orban, ministru al transporturilor in guvernul Tariceanu II, spune ca liberalii din Bucuresti au constatat ca nu exista sprijin parlamentar pentru a continua reformele. El a tinut sa delimiteze astfel formatiunea liberala de PSD si PRM, partide care au avut un mesaj consonat cu al PNL in campania impotriva lui Basescu.

Orban a refuzat sa spuna daca trecerea in opozitie presupunea si demisia lui Calin Popescu-Tariceanu din functia de presedinte al PNL, dar unii colegi de partid au interpretat declaratiile sale ca un semnal ca vrea sa preia chiar el conducerea partidului.

"Din respect pentru vointa cetatenilor liber exprimata si tinand cont de absenta unui sprijin parlamentar solid pentru reformele liberale, consideram ca se impune respingerea oricarui compromis cu PSD si PRM. In acest sens, PNL Bucuresti va propune convocarea Delegatiei Permanente a PNL si intrarea PNL in opozitie", a spus ieri Orban. O analiza a propunerii sale ar putea avea loc chiar astazi in sedinta saptamanala a conducerii liberale.

Guvernul Tariceanu II, din care fac parte doar PNL si UDMR - cele doua partide au impreuna aproximativ 20% dintre parlamentari, a beneficiat la investitura de sprijinul PSD, dar social-democratii nu si-au asumat aceasta sustinere, afirmand ca vor negocia pe fiecare proiect de lege cu liberalii.

Este chiar aceasta situatie in privinta sustinerii cabinetului pe care presedintele Traian Basescu vrea sa o lamureasca la Cotroceni, la consultarile cu partidele politice. El a vorbit in repetate randuri in campania electorala despre legitimitatea guvernului, pe care in mod oficial nu-l sprijina decat un sfert din Parlament si a cerut asumarea unei majoritati.

In discursul de dupa anuntarea rezultatelor la exit-poll-uri si apoi in fata simpatizantilor care s-au adunat in Piata Universitatii, Basescu a vorbit despre prioritatile sale, afirmand ca reconfirmarea sa in functie inseamna faptul ca majoritatea romanilor isi doresc ca el sa le puna in opera. El a enumerat o arie larga de proiecte care tin in buna masura de atributiile guvernului, indicand astfel ca nu isi va schimba modul de comportament dupa incercarea de demitere si va ramane ceea ce el numeste "presedinte-jucator". Asadar, el va initia un dialog cu politicienii despre reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal, precum si modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie eliminate ambiguitatile relatiilor intre puteri. De asemenea, Basescu a spus ca va sustine continuarea reformelor in Justitie si consolidarea independentei acestui domeniu, legea lustratiei si legi ale securitatii. Apoi, el va cere accelerarea reformei in sistemul de sanatate, prin transparentizarea achizitiilor de medicamente, descentralizarea sistemului de educatie si de sanatate si a concluzionat cu o tema recenta repunerea in functie si extinderea sistemului de irigatii.

In tabara social-democrata, in afara vicepresedintilor Victor Ponta si Ioan Rus, nu s-au auzit multe cuvinte despre esecul referendumului. Ponta a declarat ieri ca intentioneaza sa se retraga de la conducerea partidului daca nimeni din fruntea formatiunii politice nu isi va asuma raspunderea pentru esecul de la referendum. "Nu pot sa fiu de acord cu ce spun unii colegi de-ai mei ca 75 la suta pentru Basescu este neconcludent. Dar ce ar fi vrut, sa ne bata cu 90%, cu 110% ca sa fie si pentru ei concludenta pozitia pe care o are presedintele in randul electoratului? Luni, avem sedinta Biroului Permanent National si eu o spun de pe acum ca, daca iarasi voi auzi ca nimeni de la noi nu a gresit si nu este vinovat, eu imi voi da demisia si imi voi vedea de treaba alaturi de colegii mei de la Gorj", a spus vicepresedintele PSD. Un mesaj similar a venit si de la vicepresedintele Liviu Dragnea, care vrea sa demisioneze daca nimeni din PSD nu isi va asuma rezultatul referendumului. Ioan Rus, seful grupului de la Cluj, despre care s-a spus ca ar fi apropiat Partidului Democrat, a admis ca PSD a inregistrat un mic esec la referendum, insa sustine ca nu trebuie sa fie cineva care sa plateasca.

"Cu siguranta nu vom intra in logica scandalurilor si a disensiunilor in interiorul partidului, ci in logica unei analize serioase vizavi de realitatea care ne inconjoara", a afirmat Rus, dupa aflarea rezultatelor votului. In aceeasi vreme, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus ca rezultatul referendumului nu este un esec pentru PSD. "Nu, de ce sa fie? PSD nu a intrat intr-o confruntare de partid, aici nu au fost alegeri, s-a finalizat un act constitutional care a inceput cu actiunea legitima a Parlamentului si referendumul a dat aceasta decizie. Nu exista infranti. Este un moment de relansare a PSD ca principala forta politica si asta trebuie sa fie invatatura pentru PSD", a spus Iliescu. "Este o victorie fara glorie a lui Basescu", a spus si presedintele PSD, Mircea Geoana, care a subliniat faptul ca mai bine de jumatate dintre alegatori nu s-au prezentat la vot.

Pana la capat, presedintele si partidele s-au pus de acord asupra necesitatii unui dialog: presedintele Calin Popescu-Tariceanu a spus ca va dialoga cu presedintele de acum inainte, in beneficiul cetatenilor, dupa ce la ultimele consultari de la Cotroceni a refuzat sa participe. Un mesaj similar a fost transmis si de Mircea Geoana si de liderul UDMR, Marko Bela, care a afirmat ca din referendum se desprinde concluzia ca institutiile statului trebuie sa colaboreze. Un mesaj radical a venit din tabara sustinatorilor lui Traian Basescu, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, solicitand celor cinci formatiuni care au demarat procesul de demitere a presedintelui Traian Basescu (PSD, PNL, PC, PRM, UDMR) sa-si dea demisia din Parlament si sa provoace astfel alegeri anticipate. Anticipatele nu sunt insa probabile in acest moment, o calmare a scenei politice fiind asteptata si la Bruxelles.

Urmatorul scrutin va avea loc in toamna, cand romanii vor fi chemati din nou la urne pentru a-si alege europarlamentarii, iar atunci se va vedea si adevarata forta a partidelor.

Prioritatile lui Basescu

Dialog cu politicienii despre reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal, precum si modificarea Constitutiei.

Continuarea reformelor in Justitie.

Adoptarea unei legi a lustratiei.

Accelerarea reformei in sistemul de sanatate.

Descentralizarea sistemului de educatie si de sanatate.

Adoptarea unor legi ale securitatii care sa corespunda amenintarilor reale.

Repunerea in functie si extinderea sistemului de irigatii.

Mircea Geoana, PSD: Victorie fara glorie

Juridic, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. Dar legitimitatea acestuia este profund afectata. Absenta a milioane si milioane de romani de la vot reprezinta un vot de blam si un avertisment pentru intreaga clasa politica romaneasca. Acest vot ne cere sa lucram cu domnul Traian Basescu pe bazele stabilite de actuala Constitutie.

Calin Popescu-Tariceanu, premier: Voi colabora cu Basescu

Rezultatele referendumului ii dau lui Traian Basescu o a doua sansa. Eu respect aceasta decizie si voi actiona in spirit de colaborare intre Guvern si Presedintie, in beneficiul Romaniei. Este necesar, evident, ca si Traian Basescu sa inteleaga ca romanii i-au dat o sansa pentru a actiona in mod responsabil.

Dan Voiculescu, PC: PC va ramane cu ochii pe dvs.

Traian Basescu poate vorbi numai in numele a 30% din cetatenii romani care l-au votat. Il asigur pe Traian Basescu ca voi ramane acelasi observator atent al abaterilor sale de la Constitutie. Va felicit domnule presedinte si mare atentie ce faceti in continuare, ca noi, PC, vom ramane cu ochii pe dumneavoastra si va vom sanctiona.

Ludovic Orban, PNL: PNL sa intre in opozitie

Din respect pentru vointa cetatenilor liber exprimata si tinand cont de absenta unui sprijin parlamentar solid pentru reformele liberale, consideram ca se impune respingerea oricarui compromis cu PSD si PRM. In acest sens, PNL Bucuresti va propune convocarea Delegatiei Permanente a PNL si intrarea PNL in opozitie.

Adriean Videanu, PD: E nevoie de anticipate

In momentul de fata, nu intrarea PNL in opozitie este o solutie, ci este oportuna intrarea in opozitie a tuturor celor cinci partide care au sustinut suspendarea presedintelui. Asta le-a spus electoratul. Ar trebui sa-i dam sansa poporului sa stabileasca cine sa fie la putere, in urma unor alegeri anticipate.

Politicienii straini despre victoria lui Basescu

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, liderul liberal-democratilor europeni, Graham Watson, si europarlamentarul german Markus Ferber

l-au felicitat ieri pe presedintele Traian Basescu dupa victoria obtinuta la referendumul din 19 mai. "Sper ca acest rezultat va permite Romaniei sa avanseze pe calea reformelor, in special in domeniul justitiei si al luptei anticoruptie", se arata intr-un comunicat al CE, citat de AFP. Graham Watson a declarat ca Traian Basescu trebuie sa inteleaga ca poporul roman i-a incredintat un vot de responsabilitate, reiterand necesitatea continuarii reformelor in Romania. Importanta reformelor, chiar cu pretul unor eventuale alegeri anticipate si a unui nou guvern, este preluata si de Markus Ferber, membru al Partidului Popular European, la care este afiliat si PD, principal sustinator al presedintelui Basescu. (Constantin Codreanu)


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Mai 2007 - 06:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25066&titlu=Traian_Basescu_a_castigat_referendumul_detasat__Cum_se_va_elibera_tensiunea_de_la_partidele_perdante?