“Cutremur” in PSD

Ziua de ieri a fost una destul de “agitata” pentru PSD

. Victoria categorica a lui Traian Basescu in urma Referendumului din 19 mai, a generat o sedinta a Biroului Permanent National, care s-a intins pe durata a sase ore si in cadrul caruia nu au lipsit discutiile aprinse intre cei prezenti. S-au cerut, potrivit unor surse din partid, demisiile sefilor grupurilor parlamentare ale PSD, dar Mircea Geoana a refuzat sa supuna la vot aceasta propunere avansata de liderii “Grupului de la Cluj”, Ioan Rus si Vasile Dancu. De asemenea, Mircea Geoana si Titus Corlatean au fost si ei destul de criticati. N-au lipsit nici demisiile sau autosuspendarile. Vasile Puscas a demisionat din functia de vicelider al grupului PSD din Camera, in timp ce Liviu Dragnea si Ioan Stan au renuntat la statutul de vicepresedinti ai partidului. In timp ce liderul Mircea Geoana a declarat ca isi asuma esecul privind rezultatele referendumului, dar ca nu isi va da demisia din functie, Victor Ponta a anuntat ca nu va mai participa la sedintele Biroului Permanent pana cand nu va fi facuta o analiza la nivelul partidului pe marginea rezultatelor Referendumului. La randul sau, vicepresedintele PSD Ioan Rus a precizat ca s-a propus organizarea unui referendum intern pe teme lansate de presedintele Traian Basescu in campania dusa pentru ramanerea la Cotroceni. Un alt lider , Nicolae Vacaroiu a opinat foarte clar ca scaunul lui Mircea Geoana “nu se clatina”. Social-democratii se reunesc astazi, la Palatul Parlamentului, in sedinta Comitetului Executiv National (CEx) pentru a analiza pe larg principalele cauze care au dus, dupa unele opinii, la esecul campaniei pentru referendum, si pentru a stabili actiunea pentru perioada urmatoare.

La finalul sedintei maraton a Biroului Permanent National (BPN) al PSD, care a durat mai bine de sase ore, liderul Mircea Geoana a declarat ca isi asuma esecul privind rezultatele referendumului, dar ca nu isi va da demisia din functie. Geoana a reafirmat ca decizia de demarare a procedurii de suspendare a lui Traian Basescu din functia de sef al statului apartine BPN si a fost aprobata de grupurile parlamentare ale PSD, context in care responsabilitatea apartine tuturor. “Am analizat si de ce o parte a electoratului nu a dat curs invitatiei noastre de demitere, dar este clar ca acest referendum reprezinta un efort al partidului nostru si, intr-o extrem de mica masura, voturile celorlalti. In acelasi timp, recunoastem un esec al referendumului, dar este clar ca demersul de suspendare a reprezentat un moment politic important, insa probabil ca lipsa de alternativa in cazul demiterii lui Traian Basescu nu a fost prezentata suficient de clar din partea noastra. Si eu imi asum acest esec si, pana la urma, un lider de partid este cel care isi asuma esecul. Orice forma de incalcare a Constitutiei trebuie sa aiba un raspuns democratic si politic si am pierdut prea mult timp”, a spus Geoana. “Cu privire la pasii urmatori, este clar pentru partidul nostru ca in acest moment trebuie sa ne aplecam catre gasirea unei solutii politice care sa stopeze escaladarea crizei. Dl Traian Basescu incearca sa creeze o majoritate pro-prezidentiala si este evident ca actualul guvern este intr-o situatie de extrema fragilitate si este amenintat in orice moment cu o iminenta demitere”, a aratat Geoana. Presedintele PSD a anuntat ca BPN a decis si va propune CEx “demararea de discutii exploratorii cu alte partide, pentru a asigura o majoritate transparenta pentru asigurarea unei bune guvernari”. Totodata, PSD va demara consultari cu alte partide parlamentare pentru o formula de vot uninominal, care reprezinta o prioritate pentru social-democrati. Sedinta CEx va mai lua in discutie convocarea, la mijlocul lunii iunie, a unui Consiliu National, in care PSD sa prezinte o oferta politica actualizata si “o analiza lucida cu privire la disfunctiile care mai exista in partid”, a spus Geoana. El a mentionat ca “acum se cauta si responsabilitati, si responsabili”. “Initiativa privind suspendarea a fost una corecta, au existat momente in care Curtea Constitutionala a dat un aviz negativ, dar decizia este responsabila si o consideram ca fiind buna pentru democratie”, a precizat Mircea Geoana.
Intr-o sedinta maraton a Biroului Permanent National al Partidului Social Democrat, care a durat aproximativ sase ore, discutiile pe marginea esecului referendumului s-au concretizat, la un moment dat, cu dorinta unei parti a conducerii PSD de a vota pentru schimbarea de la sefia grupurilor parlamentare a lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, au declarat, pentru Rompres, surse social-democrate. Potrivit acestora, vicepresedintele PSD Vasile Dancu ar fi propus participantilor sa voteze aceasta schimbare, fiind sustinut de Ioan Rus, Victor Ponta si Mihai Tanasescu. Propunerea a fost insa respinsa de liderul PSD, Mircea Geoana, care nu a fost de acord sa se supuna la vot aceasta propunere, au sustinut sursele social-democrate. Liderii grupurilor din Camera Deputatilor si Senat au fost sustinuti de vicepresedintii Dan Nica si Rovana Plumb, precizeaza sursele.
Viorel Hrebenciuc le-a spus ziaristilor ca nu va demisiona pentru ca decizia suspendarii apartine Biroului Permanent al PSD. Demisia social-democratilor cu functii a fost ceruta luni si de deputatul PSD Vasile Puscas, care a demisionat din functia de vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor.
La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat,ieri, la finalul Biroului Permanent, ca nu demisia sa a fost problema in cadrul discutiilor conducerii PSD, ci analiza la cald, nu la rece a urmarilor referendumului. La finalul unei reuniuni foarte lungi, presedintele de onoare al PSD a spus ca Biroul Permanent de luni a fost o intalnire “de pareri”, la care nu s-au luat decizii radicale. Intrebat despre solicitarea de demitere a sa venita din partea mai multor lideri ai PSD, Iliescu a precizat ca “nu despre asta e vorba”, ci despre oportunitatea “ca grupurile politice sa reactioneze”.

Puscas, Stan si Dragnea renunta la functii
Viceliderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Vasile Puscas si-a inaintat, in reuniunea grupului social-democratilor de astazi, demisia din functie. “Consider ca atat directia, cat si strategia si aplicarea acesteia in politica grupului parlamentar PSD din Camera, nu au avut rezultatele scontate si, ca atare, sunt de parere ca intreaga conducere a grupului ar trebui sa-si inainteze demisia pentru a fi alesi alti lideri care sa aiba capacitatea morala si politica de a revigora si dezvolta initiativele politice social-democrate si de a reforma partidul asa cum isi doresc membrii si militantii PSD“, si-a explicat Puscas motivele gestului sau. Fostul negociator-sef al Romaniei cu UE este extrem de nemultumit de faptul ca grupul parlamentar al PSD a gestionat prost o problema politica precum cea a referendumului privind demiterea sefului statului si a fost dus intr-o situatie la care nu a venit cu solutii corecte si utile. Puscas si-a expus punctul de vedere cu privire la suspendarea presedintelui Traian Basescu inca de la Comitetul Executiv al PSD din luna martie, opinia sa fiind considerata la vremea respectiva inoportuna. Si vicepresedintele Partidului Social Democrat Ion Stan a declarat ieri, ca demisioneaza din toate functiile detinute in partid. “Am recurs la acest gest avand in vedere esecul organizatiei PSD Dambovita la referendumul privind demiterea presedintelui. Consider ca este moral sa-mi asum acest esec, mi-am depus demisia din functiile detinute in PSD”, a precizat Stan. “Voi ramane membru al partidului”, a precizat Stan. Un alt vicepresedinte al partidului Liviu Dragnea a anuntat ieri ca se va autosuspenda din aceasta functie in cadrul sedintei si ca va spune in fata colegilor din conducerea PSD care sunt, in opinia sa, cele patru persoane ce ar trebui sa isi asume raspunderea pentru rezultatul referendumului din 19 mai.

Dancu: “Suspendarea presedintelui – o greseala“
Suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost o greseala din punct de vedere strategic si tactic, a afirmat ieri vicepresedintele Partidului Social Democrat, Vasile Dancu. “Da, suspendarea a fost o greseala din punct de vedere strategic si tactic. Am sustinut si inainte si pot sa sustin si acum ca a fost o greseala, dar aceasta nu este o victorie a mea, ci este mai degraba un esec”, a spus Dancu, inaintea sedintei Biroului Permanent National al PSD. In opinia sa, presedintele partidului, Mircea Geoana, este “vinovat intr-un sens simbolic, in care seful plateste eficienta sau ineficienta echipei”. “Mircea Geoana nu are nicio vina. Nu pot sa identific eu (n.r. - cine este de vina) in acest moment’, a sustinut el. “Va trebui acum sa facem o analiza clara si sa gasim mecanismele pentru cum am putea merge mai departe. (...) Vom identifica directiile viitoare de actiune si cum vom putea fi cat mai aproape de realitate. Adica, sa eliminam scurtcircuitele de decizie pe care le-am avut si sa vedem cum am ajuns in situatia de esec”, a spus Vasile Dancu. Pentru intrarea PSD la guvernare, este necesara o analiza, dar “nu cred ca avem ca principal scop intrarea la guvernare”, a adaugat Dancu. ”Intrarea (n.r. PSD) la guvernare se poate face numai prin alegeri. Legitimitatea de a fi la guvernare se mai poate face daca situatia politica a Romaniei o cere si se creeaza un context legat de interesul national. In rest, noi nu vrem sa mergem la guvernare, in mod obligatoriu, in acest moment”, a subliniat Dancu. El a aratat ca demiterea guvernului Tariceanu nu poate sa fie un scop legat de acest referendum, mentionand ca o analiza legata de eficienta Cabinetului in faza de post-aderare “poate fi oricand un motiv pentru demiterea sa”. Dancu a negat ca exista social-democrati care au primit oferte si nici Ioan Rus nu a primit oferta de a fi premier. O alta varianta ar fi realizarea unui consens national legat de interesele Romaniei in aceasta perioada. El a mentionat ca reactiile unor colegi, intre care Victor Ponta si Liviu Dragnea, sunt emotionale.

Atac la “Grupul de la Cluj”
Presedintele executiv al PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ieri, corespondentului NewsIn, ca membrii „grupului de la Cluj“ nu au avut niciodata rezultate laudabile si ca intotdeauna au incercat sa traga foloase de pe urma functiilor pe care le-au ocupat. „La acest referendum am trecut printr-o incercare mai grea. Ne-am facut datoria si nu avem pe cine responsabiliza. Despre maghiari pot spune ca, pana acum, la alegeri actionau ca armata, acum nu au mai actionat conform ordinelor conducatorilor. Cat despre afirmatiile grupului de la Cluj, ei fac afirmatii, dar niciodata nu au avut vreun rezultat extraordinar la vreo alegere si nici nu au adus vreo zestre pentru partid. De acolo au fost mai multi ministri care au urmarit sa traga ei foloasele de pe urma functiilor. Nici nu se pot numi un club; daca un club inhseamna trei persoane, atunci cred ca isi pot spune asa. Ei nu au participat vizibil la nicio actiune”, a afirmat Ion Prioteasa.

Ponta, dezamagit
Vicepresedintele Partidului Social Democrat Victor Ponta a declarat ieri, pentru Rompres, ca este foarte dezamagit de situatia din partid si ca nu va mai participa la sedintele Biroului Permanent National pana cand nu va exista o decizie, “de orice fel ar fi aceasta”. “Sunt dezamagit de faptul ca astazi conducerea partidului nu a fost in stare sa-si asume responsabilitatea (privind rezultatele referendumului) si sa ia o decizie, dupa sase ore de sedinta, dar si de faptul ca nimeni nu si-a asumat raspunderea pentru esecul de la referendum. Nici nu vad cum va mai functiona partidul, daca forul de conducere n-a fost in stare sa ia niciun fel de decizie”, a spus Ponta.

Vacaroiu: “Scaunul lui Geoana nu se clatina“
Presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, nu crede ca presedintele Partidului Social Democrat (PSD) Mircea Geoana, ar putea fi inlocuit din functie. Intrebat daca crede ca “scaunul lui Geoana se clatina”, Vacaroiu a replicat: “N-as putea sa va spun, dar cred ca nu se clatina”.In ceea ce-i priveste pe demisionarii Ioan Stan si Vasile Puscas, Vacaroiu a spus ca insuccesul i-a afectat foarte mult.



Publicat de : ---
Data publicării: 22 Mai 2007 - 06:05
 

Link ştire