Traian Basescu cere demisia Guvernului si alegeri anticipate [1]

  Presedintele Traian Basescu (foto) a cerut ieri demisia Guvernului si organizarea alegerilor anticipate, in primul discurs rostit in fata Parlamentului de la revenirea sa la Cotroceni

. Tot ieri Partidul Democrat a anuntat ca mai are nevoie de doar sase semnaturi din cele 117 necesare pentru depunerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului.

Traian Basescu a afirmat ieri ca demisia Guvernului Tariceanu este singura solutie onesta dupa ce, la 19 mai, alegatorii au respins masiv proiectul partidelor antiprezidentiale de demitere a sa.

Reactia partidelor a fost pe masura criticilor sefului statului. Presedintele PSD a declarat ca Basescu a ratat ocazia de a se impaca cu Parlamentul. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca discursul presedintelui de la tribuna Parlamentului reprezinta o repetare a "convingerilor" si "obsesiilor" sale, mentionand ca acesta "interpreteaza excesiv" semnificatia votului la referendumul din 19 mai. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca Basescu a prezentat in Parlament "o suita de balbaieli, cacofonii si injuraturi mascate".

Toate partidele au asteptat cu interes discursul, pentru ca, desi nu are puterea de a declansa anticipatele, seful statului are un atu important in cazul in care Guvernul cade in urma adoptarii unei motiuni de cenzura: el nominalizeaza candidatul pentru functia de prim-ministru, drept urmare poate impinge guvernarea spre o zona politica sau alta.

PSD astepta, potrivit unor surse din partid, ca seful statului sa-i incredinteze formarea unei majoritati in urma negocierilor de luni de la Cotroceni dintre presedinte si partide si sa o anunte public in discursul din Parlament. Acest lucru nu s-a intamplat, seful statului cerand doar alegeri anticipate si demisia guvernului.

Potrivit lui Basescu, el a fost suspendat "printr-un abuz de putere al Guvernului", in complicitate cu partidele - lucru care "a costat bani" si a slabit increderea alegatorilor in Parlament. Seful statului a acuzat partidele care l-au suspendat ca, in loc sa-si asume rezultatele referendumului si sa mearga in alegeri pentru degajarea unei majoritati parlamentare legitime, doresc sa intre la guvernare pe considerentul ca "pe un popor care te respinge poti sa-l guvernezi". Acest lucru inseamna, spune presedintele, "deturnarea democratiei".

Discursul de ieri al presedintelui a fost unul dintre cele mai dure rostite de el vreodata - stiut fiind ca luarile sale de pozitie au fost in ultima vreme foarte aspre. Basescu sustine ca, daca partidele nu organizeaza alegeri, acest lucru poate inseamna in viitor ruperea totala a cetatenilor de clasa politica si consolidarea unor miscari antisistem.

Discursul a continut o fraza destul de interesanta, desi ambigua, care ar putea reprezenta cheia pentru viitorul imediat.

Potrivit sefului statului, "daca partidele continua sa refuze anticipatele, atunci criteriile de desemnare a unui guvern cu legitimitate trebuie sa fie cautate in rezultatele alegerilor din 2004 si ale referendumului din 19 mai 2007". Or, alegerile din 2004 au fost castigate de PSD - chiar daca acest partid nu a putut forma guvernul - iar referendumul a dat vizi-bilitate maxima PD, partid care l-a sustinut pe presedinte. In ultima vreme s-a discutat mult despre o guvernare PSD-PD, chiar daca, oficial, liderii democrati au respins o astfel de ipoteza.

Pe de alta parte, PD a anuntat ieri ca textul motiunii de cenzura este aproape finalizat, fiind "la faza de finisare", iar pana acum au fost stranse 102 semnaturi de la PD si PLD si opt de la alti parlamentari, din semnaturile necesare pentru depunerea motiunii de cenzura. Anuntul a fost facut de presedintele formatiunii Emil Boc.

In replica, premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca PD nu face decat sa confirme vocatia de partid de gherila, si nu de constructie, care incepe sa isi arate adevarata fata de partid "de clientela politica si de opozitie", nefiind capabil sa gandeasca in termenii normali ai unei strategii constructive.

"PD-ul nu face decat sa confirme vocatia de partid de gherila. Nu au o vocatie de partid de constructie. Au facut parte pana acum o luna jumatate din Guvern si nu au avut nicio problema, deci este un partid care cred ca din ce in ce mai mult incepe sa-si arate adevarata fata - partid de clientela politica si partid de opozitie care nu este capabil sa gandeasca in termeni normali care sa vizeze o constructie si o strategie pe termen lung", a spus Tariceanu.

Boc sustine insa ca motiunea are scopul de a clarifica cine este la putere si cine este in opozitie.

"La televizor, toti se afla in opozitie, iar in Parlament toti sunt la putere, cu exceptia PD si PLD. Trebuie o clarificare transparenta care sa limpezeasca apele. Trebuie sa se stabileasca daca premierul Tariceanu are sau nu o raspundere politica pentru ca a sustinut demiterea presedintelui, iar poporul i-a infirmat cu 75 la suta propunerea sustinuta. PNL, aflat la guvernare, in fata cui raspunde? Nu are niciun fel de asumare politica? Trebuie decis daca premierul Tariceanu are ce cauta

intr-un asemenea Guvern, dupa ce poporul a dat un asemenea vot", a spus liderul democrat.

Boc considera ca primul care trebuie sa plece este premierul Calin Popescu-Tariceanu, intrucat "i-a fost infirmata propunerea de catre popor in proportie de 75 la suta".

"Nu se poate sa fii cel mai acerb critic, sa sustii demiterea presedintelui, poporul sa-ti infirme propunerea si sa te prefaci ca nimic nu s-a intamplat. Acest lucru nu poate fi tolerat intr-o democratie", a sustinut Emil Boc.

Prioritatile Romaniei, in opinia presedintelui

Reforma profunda a clasei politice

Clarificarea sistemului politic prin definirea raporturilor politice dintre presedinte, Parlament si Guvern

Trecerea la un parlament unicameral sau reducerea drastica a numarului de parlamentari

Garantarea unui sistem juridic independent

Regandirea si descentralizarea sistemului de sanatate

Deschiderea unul dialog amplu cu societatea civila

Noi legi pentru structurile de securitate nationala


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Mai 2007 - 06:14
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25230&titlu=Traian_Basescu_cere_demisia_Guvernului_si_alegeri_anticipate