Verestoy Attila: Nu stiu sa fiu cercetat de procurori [1]

  Senatorul UDMR Verestoy Attila, al carui nume a aparut marti in legatura cu o ancheta a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cu privire la tranzactiile din primavara anului trecut cu actiunile SIF-urilor, spune ca nu are cunostinta despre includerea numelui sau intr-un dosar DNA pe tema tranzactiilor cu actiuni SIF si ca nu a avut contacte cu procurorii pe aceasta tema

.

"De cate ori am fost chemat de procurori m-am dus, iar daca voi fi solicitat ma voi duce. Pe tema SIF-urilor nu am fost chemat", declarat ieri pentru ZF senatorul UDMR.

Verestoy Attila se numara printre putinii oameni politici care investesc la Bursa. El spune ca activitatea sa pe Bursa in zilele care sunt vizate de procurori nu a fost neobisnuita. Senatorul detinea la finalul anului trecut un portofoliu de actiuni in valoare de circa 20 de milioane de euro.

Procurorii s-au sesizat, conform lui Verestoy Attila, dupa declaratiile senatorului PNL Ioan Corondan. Acesta afirmase in legatura cu legea privind pragul la SIF-uri ca exista parlamentari care au de castigat de pe urma ridicarii pragului de detinere la SIF-uri si se afla in conflict de interese.

"Declaratia domnului senator Corondan a fost una politica. Dansul poate sa spuna ce vrea", spune Verestoy Attila.

"Am dat la verificat tranzactiile mele zilnice, iar activitatea mea pe Bursa nu a iesit cu nimic in evidenta in zilele mentionate de domnul Corondan", spune senatorul UDMR.

Procurorul Doru Tulus este cel care a solicitat Senatului informatii privind participarea senatorului Verestoy Attila la dezbaterile privind ridicarea pragului la SIF-uri.

Actualul ministru al justuitiei Tudor Chiuariu ceruse in urma cu cateva saptamani revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, pe motiv de incompetenta manageriala, ceea ce a provocat un scandal in justitie.

Procurorii DNA au demarat in luna aprilie a acestui an cercetari in privinta tranzactiilor derulate anul trecut cu actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) la Bursa de Valori Bucuresti.

Ei nu au dezvaluit identitatea celor cercetati, posibilele infractiuni de care acestia ar putea fi suspectati sau cine a sesizat institutia.

Reprezentantii DNA au spus ieri ca nu comenteaza dosarele aflate in faze premergatoare, cum este cel privind tranzactiile cu actiuni SIF.

Surse familiare cu cercetarile au declarat la inceputul saptamanii pentru ZF ca este vorba in principal de tranzactiile derulate in data de 28 martie anul trecut, cand o lege privind pragul de detinere la SIF-uri a fost votata in Camera Deputatilor. Procurorii au solicitat insa Senatului informatii privind participarea la dezbateri a lui Verestoy Attila.

Verestoy a mai spus ca toate etapele dezbaterilor legilor sunt publice si pot fi urmarite de oricine, dand de inteles ca nu poate fi acuzat ca a folosit informatiile din Parlament pentru a tranzactiona la Bursa.

In ultimele saptamani, mai multi investitori de pe piata de capital au fost chemati la DNA pentru a fi intrebati in legatura cu tranzactiile pe care le-au derulat la finalul lunii martie a anului trecut cu actiuni ale SIF-urilor si cu contracte derivate avand ca suport actiunile acestora, au afirmat pentru ZF surse familiare cu ancheta.

Procurorii cerceteaza tranzactiile din 28 martie 2006, conform informatiilor de pe piata. In acea zi, Camera Deputatilor a decis modificarea ordonantei de urgenta privind pragul de detinere la societatile de investitii financiare in sensul aplicarii limitei de detinere de 1% pentru grupurile de persoane care actioneaza in mod concertat, informatie de rau augur pentru investitorii de la Bursa pentru ca se putea presupune ca noua reglementare ii va determina pe unii dintre investitori sa isi reduca participatiile la SIF-uri vanzand actiuni in piata si determinand scaderea pretului.

Rezultatul votului parlamentarilor a fost anuntat in jurul orei 12.45, dupa care investitorii au inceput sa vanda. Bursa de Valori a decis la ora 13.05 sa suspende tranzactionarea SIF-urilor, dar in cele 20 de minute de la anuntarea hotararii in Parlament si pana la suspendarea de la tranzactionare, SIF-urile au scazut semnificativ pe piata, pierzand pana la 8% din valoare, pe fondul panicii create in piata de aflarea vestii.

Caderea a continuat si a doua zi, dupa reluarea tranzactionarii, dupa ce toti investitorii au aflat ce votasera parlamentarii, insa ulterior cotatiile si-au revenit.

Procuratura a trimis si Camerei Deputatilor o solicitare privind dezbaterile din Camera Deputatilor privind pragul la SIF-uri, dupa ce presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, anuntase cu o zi inainte ca Senatul a primit o cerere similara.

Procuratura a solicitat Camerei Deputatilor sa puna la dispozitia DNA o copie legalizata a procesului-verbal al dezbaterilor Senatului din 28 martie 2006, conducerea Camerei anuntand ca va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul in privinta acestei cereri.

In solicitarea trimisa de procurorul Tulus Camerei Deputatilor se arata: "In interesul solutionarii cauzei penale cu numarul de mai sus (...), va rugam sa ne inaintati in copie certificata, pentru conformitate cu originalul, procesul-verbal al dezbaterilor ce au avut loc in Senatul Romaniei in ziua de 28.03.2006, in legatura cu aprobarea OG 41 din 2005 (privind pragul la SIF-uri - n. red.)". Solicitarea lui Tulus este datata 25 mai 2007 si a fost primita de Camera Deputatilor in 28 mai.

In solicitare se mai scrie ca informatiile respective sunt necesare "de urgenta" si se precizeaza ca este vorba de un dosar penal.

De altfel procurorii DNA precizasera anterior pentru ZF ca cerceteaza posibile infractiuni in legatura cu tranzactiile cu actiuni SIF, iar dosarul penal se afla in faza actelor premergatoare (verificari).

Conducerea Camerei Deputatilor va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul in legatura cu solicitarea adresata Camerei de procurorul Dorul Tulus, a declarat miercuri secretarul Camerei, Ioan Munteanu (PSD).

Secretarul Camerei Deputatilor Ioan Munteanu (PSD) a declarat ieri pentru Mediafax ca membrii Biroului Permanent considera ca aceasta solicitare este facuta pe un "ton dispretuitor" si ca procurorul Tulus incalca dispozitiile Constitutiei, care arata ca senatorii si deputatii nu pot fi trasi la raspundere pentru votul si opiniile exprimate in exercitarea mandatului lor.


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Mai 2007 - 06:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25238&titlu=Verestoy_Attila__Nu_stiu_sa_fiu_cercetat_de_procurori