Răzvan Theodorescu: Desecretizarea arhivei CC al PCR, o veritabilă cacealma [1]

Senatorul acad. Răzvan Theodorescu, de la tribuna Parlamentului, a rostit ieri o declarație politică prin care își afirma punctul de vedere cu privire la falsa problemă a desecretizării arhivelor CC al PCR. Redăm integral textul declarației.

Face vâlvă de câtva timp o inițiativă ce pare a readuce alături, pentru o clipă, autoritatea prezidențială și guvernul: este vorba de așazisă "desecretizare" a arhivei fostului CC al PCR. Am pus între ghilimele termenul pentru a indica, de la bun început, caracterul artificial al unui simplu exercițiu de imagine care pentru cunoscători nu este decât "mult zgomot pentru nimic". Trebuie spus răspicat că arhiva respectivă este deja în circuit public și că numai cineva care nu are nicio idee despre Fondul Arhivistic Național poate vorbi în termeni atât de inadecvați despre această acțiune.
Fosta arhivă a CC al PCR gestionată de Arhivele Naționale -o instituție pe cât de venerabilă, pe atât de competentă, cu cei mai buni specialiști din țară - este compusă din arhiva istorică, cuprinzând 219 fonduri și colecții dintre care 110 deja consultabile la sala de lectură și microfilmate și din arhiva administrativă a secțiilor și sectoarelor CC desfășurate pe aproximativ 3500 m liniari.

La sala de studiu a Arhivelor Naționale - deci demult desecretizate, cu acces liber, se află importante părți din fondul fostului CC al PCR provenite de la secțiile cancelarie, organizatorică, propagandă-agitație, economică, gospodărie de partid, agrară, relații externe, începând cu fondarea PCR din 1921 până în perioade ce variază între 1976 (pentru propagandă-agitație) și 1953 (pentru relații externe), așadar din epoca represiunilor politice și satelizării moscovite ce au însemnat miezul nociv al comunismului românesc.

Publică așadar, arhiva în cauză a fost deja defrișată de Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste - chiar cu documente care nu împliniseră termenul legal de 30 de ani pentru a fi date în cercetare, ajungându-se cu studierea lor până în anul 1989 - și pe bună dreptate, colegul nostru, dl senator Vasile Blaga, pe atunci ministru de resort, a aprobat pe 22 februarie a.c. un memorandum care îngăduie tuturor cercetătorilor sa aibă acces la aceste documente.
A vorbi așadar despre "desecretizare" înseamnă, iertați cuvântul, o veritabilă cacealma care îi transformă pe unii banali mercenari să pară veritabili cruciați ai anticomunismului, acolo unde nu există nicio înfruntare și unde normalitatea a fost introdusă de către colegii noștri arhiviști.

Și pentru că am ajuns în acest loc va fi îndeajuns să spun că Legea 16/1996 a arhivelor, cu termenele pe care le-a stabilit pentru darea în cercetare este perfect congruentă cu reglementările din UE (unde, cu excepția Olandei, avem același termen de 30 de ani), orice altă propunere teribilistă riscând a ne situa în afara regulilor firești și internaționale (repet, derogările se pot face și se fac și în prezent, dar sunt derogări!). După, adaug, tendința dependenței arhivelor de Ministerul de Interne este foarte veche (are la noi, exact 176 de ani!), aceeași situație fiind întâlnită în alte foste state comuniste (Cehia,Slovacia), propunerea recentă de a se trece Arhivele Naționale la Ministerul Culturii și Cultelor fiind de-a dreptul absurdă: documentele culturale nu sunt decât 5% din Fondul Arhivistic, restul ținând de domeniul administrației, documente cu caracter public și acte private, iar nevoile de spații pentru depozitare - 17.000 m2 - neputând fi satisfăcute nicicum de un minister ce are cu totul și torul alte rosturi. De altminteri, din fericire, chiar actualul guvern a omologat, prin OUG din 9 mai a.c. apartenența Arhivelor Naționale de nou creatul Minister al Internelor și Reformei Administrative.

Cer, așadar, autorităților competente să nu inducă în eroare opinia publică, să nu creeze confuzii, voit sau nu, din ignoranță, și, mai ales, să nu strice ce este deja valabil și experimentat. Arhivele Naționale nu sunt un loc al experimentului, ci unul al profesionalismului ce nu trebuie alterat. 


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Iun 2007 - 06:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25331&titlu=Razvan_Theodorescu__Desecretizarea_arhivei_CC_al_PCR__o_veritabila_cacealma