“PNL si PD nu vor forma Guvernul alaturi de PSD!” [1]

• declara presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu

- Domnule presedinte al Camerei Deputatilor, ce prioritati are acest for legislativ in sesiunea care urmeaza sa inceapa saptamana viitoare?
- Prioritatile legislative ale Guvernului vor fi transmise in cursul acestei saptamani si le vom lua in discutie in prima sedinta de Birou Permanent

. In paralel, exista cateva proiecte legislative cu importanta si urgente pentru aceasta sesiune. Fara indoiala, primul este votul uninominal. Vom vedea in aceasta saptamana daca acordul politic stabilit impreuna cu Pro Democratia va fi respectat, dupa care proiectul va merge la Senat si va putea ajunge undeva la 15 septembrie la Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Tot in septembrie, sper sa facem o dezbatere politica si pe tema legii lustratiei. Ma voi intalni cu reprezentantii Societatii Timisoara pentru a organiza o asemenea dezbatere, moderata de cei de la Societatea Timisoara si la care sa fie invitate toate partidele politice pe modelul realizat de Pro Democratia cu Codul electoral, asa incat sa incercam sa gasim o solutie care sa fie cat mai larg sustinuta si pentru acest proiect. Daca ajungem la o asemenea solutie, atunci sigur ca proiectul va putea fi pus pe ordinea de zi. In plus, la sfarsitul lunii octombrie, vom primi de la Guvern proiectul legii bugetului de stat, care va consuma o buna parte a dezbaterilor parlamentare din luna noiembrie. Pe 15 octombrie se depune la Parlament, se da o saptamana spre studiu individual, pe urma 2-3 saptamani la comisii si undeva, in jur de 10 noiembrie, intra in plen.
- In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor aveti si alte prioritati?
- Toate cele enumerate mai sus sunt prioritatile mele, in primul rand. Mai am un proiect legislativ, pe care am sa-l depun chiar in prima zi a sesiunii, un proiect prin care sa se interzica in mod expres constructiile in parcuri. L-am lucrat impreuna cu colegii de la Comisia de administratie publica si protectia mediului si, pentru a evita orice fel de experienta de tipul hotararilor judecatoresti din cazul Costanda, vrem sa introducem in Legea privitoare la disciplina in constructii o reglementare care interzice expres si clar orice fel de constructii in parcuri.
- Proiectul votului uninominal trece de Parlament in aceasta sesiune?
- Votul uninominal trebuie sa treaca in sesiunea aceasta si, daca va fi blocat prin incalcarea angajamentului partidelor care si l-au asumat sau daca se va incerca organizarea de alegeri anticipate doar ca sa se evite votul uninominal, exista parghii pe care si PNL si Guvernul le vor folosi ca sa avem votul uninominal, inclusiv la eventuale alegeri anticipate in ianuarie-februarie.
- Alegerile pentru Parlamentul European se pot desfasura utilizand votul uninominal?
- Nu, asta nu se poate, pentru ca sistemul electoral stabilit prin cutuma comunitara este un sistem proportional. Ca atare, la euroalegeri putem fie sa avem sistem de liste nationale, fie sistem de liste regionale, dar alt sistem nu e aplicat in nicio tara europeana. Votul uninominal va fi aplicat la primele alegeri parlamentare din Romania.
- Un proiect care treneaza de mult timp este cel privind statutul minoritatilor nationale. Ce se va intampla cu acest statut? Nu exista o limita de dezbatere?
- Nu, nu exista o limita. Statutul poate fi supus la vot in Parlament, dar ar fi respins, pentru ca, la fel ca in cazul legii lustratiei, nu exista sustinere politica pentru el. Toate partidele din opozitie s-au pronuntat impotriva acestui statut si, intrucat opozitia numara in acest moment 80% din voturile din Parlament, statutul nu ar avea mari sanse sa treaca. Trebuie obtinuta o sustinere politica cat mai larga, pentru ca este o chestiune care trece dincolo de clivajele putere-opozitie, pentru ca statutul nu e adoptat pentru o singura legislatura. Si atunci cand, si reprezentantii PD si cei ai PSD vor avea maturitatea de a se aseza la masa si a de fi dispusi la consultari pe tema proiectului, se va putea ajunge si la o forma finala. Cred insa ca, atat de aproape de alegeri, entuziasmele patriotice ale multora dintre colegii mei nu vor ajuta la adoptarea proiectului; poate dupa viitoarele alegeri parlamentare.
- Ce sanse are sa treaca motiunea de cenzura pe care PSD intentioneaza sa o depuna la inceputul sesiunii parlamentare?
- Ca sa treaca trebuie intrunite 233 de voturi. Singurii care nu sunt chemati sa numere voturile pentru motiunea de cenzura suntem noi, PNL si UDMR, care cu siguranta vom sustine Guvernul. E treaba celorlalti sa stranga voturi si sa si le numere. Daca vor avea numarul necesar de voturi, cu siguranta vor trebui sa propuna un nou Guvern. Ramane de vazut daca va fi depusa, daca indeplineste conditiile prevazute de Constitutie si de Regulamentul Camerelor.
- Daca treceti in opozitie, isi face PNL Guvern din umbra?
- In primul rand, daca se adopta aceasta motiune de cenzura, trebuie sa vedem daca se poate constitui un Guvern sau daca se ajunge la alegeri anticipate. Mi se pare greu de crezut ca se poate constitui un Guvern atata vreme cat principalele doua partide care ar putea colabora cu PSD, respectiv PNL si PD, au anuntat ca nu vor colabora si ca nu vor face parte dintr-un alt Guvern. In aceste conditii, gasirea unei sustineri parlamentare majoritare, gasirea a 233 de voturi pentru un nou Guvern, mi se pare foarte putin probabila. In acest caz, mergem catre alegerile anticipate si vom discuta dupa alegerile anticipate, cine formeaza Guvernul si cine formeaza Guvernul din umbra.
- Se pot organiza alegeri anticipate in acest an?
- Nu. Tehnic, nu se poate. Daca mergem in ritmul anuntat de PSD, respectiv motiune de 10 septembrie, asta ar insemna ca alegerile se pot organiza undeva intre 5 ianuarie si 20 februarie, conform termenelor constitutionale.
- Motiunea de cenzura poate afecta dezbaterile la bugetul de stat?
- Motiunea nu poate afecta dezbaterile, dar, sigur ca, in cazul in care Guvernul ar cadea, urmeaza ca aceia care ar prelua guvernarea sa-si asume si sustinerea unui proiect de buget pentru anul viitor.
- Trecerea motiunii de Parlament va poate afecta fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor?
- Nu ma simt amenintat de motiunea social-democratilor. Conform Regulamentului, pentru care PSD s-a luptat din rasputeri, inclusiv la Curtea Constitutionala, functia de presedinte al Camerei este obtinuta pe durata mandatului.
Sigur ca, daca PNL va fi in opozitie, exercitarea functiei de presedinte al Camerei va insemna cu totul altceva decat in aceasta perioada, pentru ca obligatia mea de principal agent al Guvernului, responsabil cu obtinerea de sustinere politica in Parlament, va inceta. Sunt insa proiecte pe care vreau sa le sustin in continuare, votul uninominal fiind un exemplu, daca nu se rezolva. Daca voi considera ca pot sa le duc inainte, atunci le voi duce inainte din aceasta pozitie; daca nu, si din pozitia de parlamentar pot sa sustin multe proiecte.
- Taranistii au anuntat ca platforma polului de centru-dreapta, care trebuia oficializata de liderii PNL, AP si PNTCD pe 3 august, va fi semnata la sfarsitul acestei luni. Se vor face aliante sau fuziuni?
- Platforma polului de centru-dreapta va fi semnata, daca nu gresesc, pe 8 septembrie, la Timisoara. Cred ca este oportuna o fuziune cu Actiunea Populara si probabil ca ea este aproape, in timp. Cu PNTCD-ul vom face un parteneriat, in care vom respecta fiecare doctrina celuilalt. Suntem partide de orientari politice diferite si dorim sa ne pastram, fiecare dintre noi, aceste orientari.
- Cu ce oameni vine Actiunea Populara in PNL?
- Nu am discutat cu ei. Sigur ca vor veni si-si vor prezenta membrii. In orice caz, sunt oameni de o calitate foarte buna. Sunt, de regula, oameni din varfurile intelectuale ale societatii si sunt oameni care au idei democratice suficient de ferme incat sa fi rezistat nu numai puterii, ci si opozitiei extraparlamentare si acesta este un test foarte bun.
-Ce functie va primi Emil Constantinescu?
- Emil Constantinescu nu doreste sa se implice in partid. Domnul Constantinescu vrea sa ramana un lider al societatii civile si va lucra cu noi intr-un parteneriat in care va incerca sa stranga o sustinere a societatii civile pentru liberalism.
Rompres


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Aug 2007 - 04:55
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=26635&titlu=“PNL_si_PD_nu_vor_forma_Guvernul_alaturi_de_PSD_”