Discursuri acide la votarea motiunii de cenzura in Parlament [1]

  In favoarea motiunii depusa de PSD s-au pronuntat oficial social-democratii, PD si PLD, in vreme ce impotriva ei s-au exprimat liberalii si UDMR

. PC, PRM si minoritatile - care au anuntat ca nu sustin motiunea - nu au votat totusi impotriva ei, ci nu au participat la vot.

Dimineata PD si PSD se intelesesera sa tranteasca Guvernul, viitoarea formula de guvernare fiind una de coalitie nationala la care sa participe PSD, PD, eventual liberalii fara Tariceanu si PLD si, poate, UDMR. La nivel oficial stirea a fost negata de liderii celor doua partide, dar a fost confirmata de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Incercand sa-si salveze guvernul, premierul Calin Popescu-Tariceanu a promis, in discursul rostit in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, ca, daca Guvernul nu va cadea, va incepe chiar de astazi discutii cu partidele politice pe marginea bugetului pe 2008, care ar putea duce la devansarea termenului de majorare a pensiilor. "Daca aceasta motiune nu va trece, am intentia sa demarez incepand de maine (astazi - n.r.) consultarile cu toate partidele parlamentare, tinand cont de ponderea fiecaruia, pentru dezbaterea si promovarea bugetului, cat si pe propunerea care vizeaza devansarea aplicarii majorarii pensiilor incepand din acest an. Pentru a arata o data in plus, daca este nevoie, preocuparile noastre privind componenta sociala a guvernarii", a spus Tariceanu. Devansarea datei majorarii pensiilor, incepand cu 1 noiembrie fusese anterior avansata de PSD, dar ministrul muncii Paul Pacuraru s-a opus la acea data.

Tariceanu a mai spus in fata Parlamentului ca are indoieli cu privire la motivul real care sta in spatele motiunii de cenzura, dar a precizat ca respecta PSD si importanta procesului democratic care are loc in plenul celor doua Camere.

In discursul sau, seful Guvernului a prezentat aproape un bilant de guvernare, enumerand aspecte pe care le considera succese ale Cabinetului sau, cum ar fi reformele din invatamant, sanatate, agricultura, cresterea economica si cresterea nivelului de trai.

Premierul a facut referire si la reforma justitiei, subliniind faptul ca actualul ministru, Tudor Chiuariu, are o relatie "de consultare, dialog si respect reciproc cu CSM" si a reusit aprobarea in Parlament a Legii ANI, comparativ cu fostul ministru Monica Macovei.

"Stiti la fel de bine ca si mine ca aceasta motiune nu ar fi trebuit sa ajunga la vot. Argumentele si cifrele prezentate de mine astazi arata acest lucru. De aceea, doamnelor si domnilor parlamentari, va solicit sa votati avand in minte doar interesele tuturor romanilor si sa respingeti aceasta motiune", le-a spus Tariceanu senatorilor si deputatilor prezenti in sala plenului.

Seful PSD Mircea Geoana a avut emotii cu parlamentarii partidului pentru ca inca de dimineata se stia ca unii dintre ei nu vor vota pe motiv ca nu doresc sa faca jocurile presedintelui Traian Basescu. Senatorii Ion Solcanu si Razvan Teodorescu au spus raspicat ca nu voteaza motiunea in ciuda unor amenintari cu sanctiuni venite de la centru. Teodorescu a declarat ca in situatia sa mai sunt alti 40 de parlamentari ai PSD.

Mircea Geoana, i-a indemnat pe toti senatorii si deputatii prezenti la dezbaterea motiunii, sa voteze in favoarea acesteia, pentru a deschide calea formarii unui nou guvern, care sa aiba o majoritate parlamentara stabila si un program de guvernare cu accente sociale. Geoana a aratat ca, prin depunerea motiunii, PSD are in vedere identificarea unei alternative la actuala guvernare, o alternativa care sa implice alte politici publice decat cele de dreapta.

Geoana a insistat si asupra faptului ca prin caderea actualului guvern se va pune capat si actualului program de guvernare. "Provocarea in acest moment tine de ce punem in loc", a spus Mircea Geoana, aratand ca este nevoie de un guvern care sa beneficieze de o majoritate parlamentara stabila.

Liderul PSD a criticat, totodata, actualul guvern, apreciind ca esecul inregistrat de acesta la nivelul absorbtiei de fonduri europene reprezinta un argument suficient pentru caderea sa.

Geoana a spus, de asemenea, ca actualul guvern, ca si cel precedent, au avut o agenda de dreapta esuata, el aratand ca este nevoie de implementarea unor politici sociale, contrare celor aplicate pana acum.

"E momentul sa punem capat acestei guvernari de dreapta. Este momentul unor politici echilibrate si sociale. Motiunea trebuie votata pentru ca tara o cere. Va indemn pe toti parlamentarii sa votati asa cum v-ar cere cei care v-au votat", a spus Geoana.

PD care a votat motiunea, desi ea prezenta critici si la adresa fostilor ministri democrati, si si-a amenintat parlamentarii care vor vota impotriva cu excluderea din partid. De altfel, in mod strategic, atat la PD cat si la PSD, votul propriilor parlamentari a fost urmarit de un om asezat strategic langa urne.

Inainte de inceperea dezbaterilor Geoana i-a strans pe parlamentarii PSD, cerandu-le sa voteze motiunea si afirmand ca s-a inteles cu PD ca PSD sa participe la guvernare. Geoana le-ar mai fi transmis parlamentarilor, potrivit unor surse din partid, ca PNL nu a fost dispus sa accepte nici una dintre propunerile PSD, nici macar cea privind retragerea motiunii de cenzura.

Potrivit acelorasi surse, Geoana

le-a spus parlamentarilor ca a vorbit, miercuri dimineata, la telefon, cu premierul Tariceanu, care i-ar fi spus ca nu va negocia sub nicio forma cu PSD.

Presedintele Basescu declarase marti, ca, daca motiunea de cenzura e adoptata, va incerca sa formeze un guvern PD-PNL-PLD, iar daca acesta nu trece, va incerca realizarea unui guvern de uniune nationala, iar daca motiunea e respinsa, e necesar ca actualul Executiv sa formeze o majoritate transparenta.

Seful statului a declarat, din nou, ca, daca motiunea va fi adoptata de Parlament, va avea consultari cu partidele si va desemna un premier care sa incerce realizarea unei majoritati in jurul PNL-PD-PLD, care trebuie sa constituie o echipa si un program "bazat si pe prioritatile Romaniei" si sa gaseasca o sustinere de 50% plus unul in Parlament. Basescu a tinut sa sublinieze ca optiunea sa se indreapta spre un premier democrat si ca va face toate eforturile pentru a-l sprijni pe acesta sa gaseasca o formula pentru o sustinere parlamentara de 50% plus unul.

Potrivit intelegerilor, PSD ar fi urmat sa guverneze alaturi de PD si de alte partide.

Democratii care au negat informatia au votat si ei pentru caderea Guvernului.

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a declarat ca Guvernul actual si-a pierdut credibilitatea, caderea acestuia fiind un pas necesar pentru formarea unui Cabinet sustinut transparent si consistent.

Radulescu a aratat ca, pentru PD, motiunea de cenzura reprezinta un moment politic, o oportunitate de a sanctiona performanta Cabinetului Tariceanu II. Radulescu a anuntat ca PD va vota transparent impotriva Guvernului, caderea acestuia fiind un pas necesar si important pentru formarea unui Cabinet cu o sustinere transparenta si consistenta in Parlament.

Radulescu a declarat ca Tariceanu "nu a venit de acasa" cu mandatul de premier, nici nu l-a primit de la popor si nici de la "pronia divina", ci il detine printr-o intelegere politica. El a precizat ca premierul nu era indreptatit sa faca un alt guvern decat cu acceptul PD.

PRM nu a votat motiunea. Presedintele acestei formatiuni politice, senatorul Corneliu Vadim Tudor, a opinat ca Guvernul Tariceanu se tine "intr-un fir de par", el precizand ca prefera firul de par al lui Calin Popescu-Tariceanu firului de par al lui Traian Basescu.

El l-a criticat dur pe seful statului, care, potrivit liderului PRM, ar incerca, in mod nedemocratic, sa puna mana pe cele trei puteri in stat, cea legislativa, cea executiva si cea judecatoreasca.

PC si minoritatile nationale s-au pronuntat in favoarea actualului guvern, dar au anuntat in final ca nu participa la vot.


Publicat de : ---
Data publicării: 04 Oct 2007 - 05:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27007&titlu=Discursuri_acide_la_votarea_motiunii_de_cenzura_in_Parlament