Dosarul lui Marian Oprisan, cerut înapoi la DNA [1]

1

.11.2007

Dosarul penal în care Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, este judecat  pentru mai multe infractiuni ar putea fi restituit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Solicitarea a fost adresata instantei de judecata de catre avocatul lui Valeriu Iacob, unul dintre inculpatii din acest dosar.  Marian Oprisan a fost acuzat de procurorii anticoruptie de abuz în serviciu, fals si uz de fals.

Avocatul a sustinut în fata  judecatorilor ca DNA nu era competent, la data întocmirii dosarului de urmarire penala, sa efectueze ancheta în acest dosar. Instanta se va pronunta pe aceasta solicitare pe data de 5 noiembrie a.c. Este de mentionat faptul ca pe 3 octombrie, presedintele Consiliul Judetean (CJ)  Vrancea, Marian Oprisan, a fost audiat în acest dosar, alaturi de ceilalti inculpati.

 Alaturi de presedintele CJ Vrancea, în aceasta cauza sunt judecati, pentru fapte similare, Mircea Diaconu - vicepresedinte CJ, Ion Costeanu - fost director al Directiei Tehnice din CJ, Valeria Teodorescu - fost director al Directiei Economice a CJ, Liviu Rusu - fost sef de serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a CJ Vrancea si Valeriu Iacob - diriginte de santier la mai multe lucrari executate de CJ Vrancea în perioada 2000-2004.

 Marian Oprisan si colegii sai de “lot” sunt acuzati de procurorii DNA de savarsirea infractiunilor de abuz în serviciu, fals si uz de fals, dar si de utilizarea creditelor în alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.  Procesul presedintelui CJ Vrancea a început pe data de 5 iulie 2006, Oprisan fiind audiat, pentru prima oara, în 3 octombrie a.c.

Anchetatorii au stabilit ca, în cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane dolari din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea. Potrivit probelor administrate de procurorii anticoruptie, Comisia de licitatie numita de Marian Oprisan ar fi selectionat si atribuit lucrari de constructie unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai sai.

Procurorii sustin ca cele trei firme alese nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii acestor lucrari, iar una dintre ele era o firma fara sediu si fara angajati.Firmele respective au contractat lucrari de asfaltare pentru un numar de 41 de drumuri comunale dintre care o parte erau asfaltate anterior, iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, însa banii au fost încasati. Pe cele cateva drumuri pe care au fost executate, lucrarile s-au dovedit a fi de proasta calitate si efectuate fara proiecte tehnice. In cazul a numeroase lucrari nu au existat inspectori (diriginti de santier) autorizati de Inspectoratul de Stat în Con­structii, cum impunea legea.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Noi 2007 - 06:03
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27262&titlu=Dosarul_lui_Marian_Oprisan__cerut_inapoi_la_DNA