Toti pentru Tariceanu [1]

Calin Popescu Tariceanu, presedintele desemnat al PNL, are toate sansele de a prelua in mod oficial functia la Congresul partidului din 2-4 februarie.

Reprezentantii filialelor partidului din tara si-au exprimat deja sustinerea pentru actualul premier de a-i reprezenta la cel mai inalt nivel si de acum incolo. Astfel, au avut loc intalnirile zonale ale organizatiilor teritoriale liberale unde s-au dezbatut propunerile de modificare a statutului partidului, propuneri transmise de la centru de catre Tariceanu. Acestea erau necesare deoarece PNL, dupa alegerile de anul trecut a facut saltul de la partid de opozitie la partid care a preluat, alaturi de PD, fraiele puterii. "Am stat patru ani in opozitie, timp in care partidul s-a intarit, a crescut numeric cu oameni valorosi. De aceea, trebuie ca structurile de conducere sa reflecte, dupa Congres, realitatea din partid", ne-a precizat ieri vicepresedintele Cristian Boureanu. Dupa cum au decurs lucrurile la reuniunile PNL din Muntenia, Moldova, cat si in Transilvania la Congres nu va aparea nici o surpriza. Liberalii din teritoriu au acceptat, in proportie de 99%, toate recomandarile venite de la centru si, mai mult, si-au exprimat deschis sprijinul pentru premierul Calin Popescu Tariceanu. Dupa Congres, PNL va avea un Birou Executiv format din 13 oameni, un Consiliu Permanent compus din 27 de persoane, si o Delegatie Permanenta formata din membrii Consiliului Permanent si din presedintii organizatiilor judetene.

La nici una din aceste reuniuni zonale nu s-a luat in discutie tema transformarii partidului intr-o formatiune politica populara. S-a exprimat doar ideea sustinerii fuziunii cu PD, urmand ca noua conducere a PNL sa fie mandatata sa negocieze detaliile tehnice cu partenerii de alianta. La Congres se va adopta doar o rezolutie care va cuprinde pozitia PNL privind oportunitatea fuziunii. Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a anuntat deja ca va supune atentiei colegilor sai un document privind principiile si etapele unui astfel de proces.


Prioritatile PNL pentru 2005
Ultima reuniune, a celor 16 organizatii din Transilvania, a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la Cluj. La finalul reuniunii, participantii au dat publicitatii o declaratie, intitulata "2005 - sansa restructurarii politice pe termen lung", in care sustin demersurile actualei conduceri a partidului de elaborare a unui nou statut care va fi dezbatut la Congres. Pornind de la ideea ca PNL se afla acum in cel mai favorabil moment politic de dupa 1937, ajungand principalul partid de la guvernare, cei 16 lideri liberali considera ca "PNL poate contribui de o maniera decisiva la restructurarea, bipolarizarea sistemului politic romanesc pe termen lung si consolidarea unui puternic partid de centru-dreapta", se arata in declaratia mentionata. Din document reiese ca PNL are ca prioritati politice in 2005 realizarea unei bune performante guvernamentale, dar si respectarea angajamentelor electorale asumate in cursul anului trecut. Vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a declarat ca liberalii au ca prioritara problema dialogului cu PD vizand constituirea unui pol de centru dreapta. La intrunirea de la Cluj-Napoca au mai participat ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, ministrul pentru implementarea aquisului comunitar, Cristian David, si secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Liviu Radu.

Parlamentarii liberali se vor reuni sub acelasi acoperis la sfarsitul acestei saptamani, avand pe ordinea de zi stabilirea agendei legislative pentru sesiunea parlamentara care incepe in februarie si pentru a analiza modalitatile de schimbare din functie a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Probabil ca in cadrul intalnirii se vor face si ultimele aranjamente cu privire la Congresul din 2-4 februarie.


Fuziunea PNL-PD, viabila
Liderul PNL de Alba, Teodor Atanasiu a mentionat cu acesta ocazie ca "PNL si-a propus sa devina o forta puternica de centru-dreapta, care trebuie sa atraga alaturi de ea toate fortele politice dornice sa faca politica de centru-dreapta, cu ajutorul carora se va echilibra spectrul politic, fiindca la ora aceasta el este inclinat spre social-democratie".

In tabara democratilor tema fuziunii este analizata pe toate partile. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a mentionat si el ca fuziunea este un proiect viabil. "Ca numitor comun este dorinta de unificare si fuziune a celor doua formatiuni politice. Celelalte aspecte, care tin de profilul ideologic - centru-dreapta, centru-stanga, centru - sunt chestiuni care vor fi aflate in derulare si in desfasurare pe parcursul urmatoarelor luni. Un singur lucru din perspectiva noastra cred ca este relativ clar: nu se poate pune problema unei discutii, a unei fuziuni sub sigla liberala, ci a unei fuziuni sau a unei unificari care sa tina cont si sa porneasca de la cele doua doctrine ale partidelor noastre si ca rezultanta sa aiba o alta formatiune politica, cu identitate proprie si distinsa", a mentionat Boc.

In ceea ce priveste afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora cea mai mare concesie pe care PD, apropiat acum Internationalei Socialiste, ar putea-o face acestei fuziuni ar fi o doctrina populara, Emil Boc a subliniat ca o astfel de solutie este analizata acum: "Este in analiza noastra doctrina populara dar, repet, si aceste lucruri urmeaza sa fie clarificate in etapa si in perioada urmatoare. Doctrina populara reprezinta una din variantele pe care le avem in vedere".


Bogdana PAUN
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 17 Ian 2005 - 09:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=275&titlu=Toti_pentru_Tariceanu