Consultarile de la Cotroceni mentin blocajul in privinta votului uninominal [1]

  Seful statului a anuntat ieri ca exista o majoritate in Parlament pentru adoptarea votului uninominal majoritar in doua tururi, indicand PD, PLD si PSD, formatiuni care au anuntat ca sustin aceasta varianta

. PSD nu a venit insa la consultari, iar absenta lui mentine confuzia in privinta votului uninominal.

Doar PD, PLD, UDMR si minoritatile nationale au venit ieri la Palat, in vreme ce PNL, PSD, PRM si PC au declinat invitatia.

Ieri, Curtea Constitutionala a constatat oficial esecul referendumului prezidential privind introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, adica toti parlamentarii sa fie alesi direct - din cauza absenteismului. Presedintele a spus insa ca cei aproape 4 milioane de alegatori care s-au pronuntat pentru varianta sa nu pot fi ignorati.

In aceste conditii este aproape imposibil de spus daca la viitoarele alegeri vom vota uninominal, desi exista o lege a votului uninominal adoptata de Parlament, pe care insa presedintele a trimis-o la Curtea Constitutionala.

Insa seful statului anuntase din timpul campaniei ca daca scorul la referendum va fi zdrobitor in favoarea variantei de uninominal pe care a propus-o, chiar daca referendumul va fi invalidat din cauza absenteismului, va bloca varianta de uninominal propusa de Guvern care presupune ca jumatate din candidati sa fie alesi pe lista si restul in mod direct. In favoarea votului uninominal in varianta Basescu s-au pronuntat peste 83% dintre cei care au mers la referendum, insa prezenta alegatorilor a fost slaba, sub 30%. 3.947.212 alegatori din cei 4.851.470 care s-au prezentat la vot au fost in favoarea introducerii votului uninominal.

Una din variantele presedintelui este sa apeleze in aceasta situatie la arbitrajul Curtii Constitutionale si sa ceara un verdict intr-o situatie care poate fi definita "conflict intre puterile statului", adica cine are dreptate: legiuitorul sau poporul prin reprezentantul sau, presedintele, in cazul in care cele doua puteri vin cu propuneri diferite in aceeasi cauza. Varianta a fost vehiculata de apropiatii lui Basescu la debutul campaniei pentru referendumul privind votul uninominal, insa prezenta slaba poate da peste cap calculele prezidentiale.

Pana la lamurirea situatiei de catre Curte, democratii au cerut ieri sprijinul partidelor pentru adoptarea uninominalului lui Basescu. Presedintele PD Emil Boc a declarat ieri, dupa intalnirea cu seful statului, ca PD invita toate partidele, mai ales PSD, sa discute si sa sustina proiectul de lege privind uninominalul majoritar introdus de PD la Senat. Boc a spus ca, in conditiile in care 100.000 de cetateni pot initia o lege ordinara, iar 500.000 de cetateni pot reforma Constitutia, nu intelege de ce 4.000.0000 de romani nu pot schimba, in urma votului dat, sistemul electoral. "Invitam toate partidele, in special PSD, care are un proiect asemanator cu al nostru, sa sustina proiectul de introducere a votului uninominal majoritar", a spus Boc. Boc a spus ca diferentele intre proiectul PD si cel al PSD nu sunt majore.

"Proiectul nostru prevede mai putini parlamentari. Proiectul PSD prevede ca parlamentarii sunt alesi cu majoritatea celor prezenti la vot, iar proiectul nostru se refera la majoritatea celor inscrisi pe listele electorale", a spus Boc, precizand ca din punctul de vedere al democratilor aceste diferente pot fi surmontate.

Liberal-democratii lui Theodor Stolojan au venit si ei la consultarile cu Traian Basescu cu un proiect in favoarea presedintelui, anuntand ca vor promova in Parlament modificarea legii referendumului care sa reglementeze conditiile de validare in functie de prezenta, adica sa nu se mai tina cont de pragul de 50% plus 1.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Noi 2007 - 05:34
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27526&titlu=Consultarile_de_la_Cotroceni_mentin_blocajul_in_privinta_votului_uninominal