Balci parlamentar pe ancheta privatizarii Petrom [1]

Initiativa legislativa privind abrogarea Legii de privatizare a Petrom, apartinand unui grup de 4 parlamentari PRM, a scapat de Senat fara sa fie luata in discutie si a ajuns la Camera Deputatilor prin-tr-o conjunctura cel putin ciudata

. Nu este vorba de o aprobare tacita a Senatului, asa cum s-a afirmat in mass-media, ci de o simpla depasire a termenului la care Biroul Permanent al Senatului ar fi trebuit sa ia in discutie respectiva initiativa. De ce s-a depasit termenul, este o alta intrebare la care senatorii s-au ferit sa raspunda, pentru simplul motiv ca initiativa legislativa a fost tratata cu indiferenta inca de la inceput. Camera Deputatilor este forumul decizional in acest caz, iar, spre deosebire de Senat, Camera nu are niciun termen de prescriere a proiectului de lege. Astfel spus, aceasta propunere va fi dezbatuta „la Sfantu’ asteapta“ sau va fi desfiintata de deputati.
OMV, proprietarul Petrom, poate sta linistit in privinta contractului de privatizare si sa-si concentreze atentia pe grupul ungar MOL, pe care il vrea cu orice pret sub pulpana austriaca.
Interesant este ca, in urma cu aproximativ o luna, Comisia economica a Senatului a mai avut o initiativa legislativa legata de Petrom, respectiv majorarea redeventelor pe care aceasta le plateste pentru exploatarile din Romania, initiativa care, la randul ei, nu a avut nicio sansa de reusita pentru ca incalca prevederile contractului de privatizare.
Inainte de aparitia propunerii de abrogare a Legii privind privatizarea Petrom, tot la Senat a fost infiintata o comisie de ancheta a contractului de privatizare.
La un moment dat, cele doua initiative au mers in paralel, fiind stabilita o legatura directa in final. Termenul scadent pentru discutarea initiativei legislative a fost prelungit cu aprobarea Biroului Permanent, considerandu-se oportuna dezbaterea dupa finalizarea anchetei. Ultimul termen pentru comisia de ancheta a fost 7 noiembrie a.c, cand documentul a fost deja finalizat, dar acesta s-a depus la Biroul Permanent semnat doar de doi membri ai comisiei (senatorul PRM Carol Dina si senatorul PC Marius Marinescu), motiv pentru care presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a refuzat punerea lui pe ordinea de zi. Profitand de situatie, fostul prim-ministru Adrian Nastase a adresat o scrisoare comisiei de ancheta, prin intermediul careia atragea atentia ca el nu a fost audiat, desi privatizarea s-a facut in perioada in care conducea Guvernul. In consecinta, investigatia nu se considera finalizata, motiv pentru care Biroul Permanent a decis returnarea documentului si extinderea investigatiei. In urma acestei noi amanari a inchiderii dosarului anchetei, termenul pentru initiativa legislativa de abrogare a Legii de privatizare a Petrom a fost si el depasit, motiv pentru care aceasta a luat drumul Camerei Deputatilor fara sa se uite cineva peste ea.
Publicat de : Alexandru Moldovan&n
Data publicãrii: 11 Dec 2007 - 05:47
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27621&titlu=Balci_parlamentar_pe_ancheta_privatizarii_Petrom