Basescu vrea sa condamne Pactul Ribbentrop-Molotov a treia oara [1]

Aparut in editia din 27 Decembrie 2007

Presedintele vrea sa denunte in fata Parlamentului actul prin care Romania pierdea Basarabia si Nordul Bucovinei

. Acelasi Basescu condamnase Pactul in 2005. Legislativul a facut insa acest gest inca din 1991.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">Condamnarea comunismului s-a lasat cu scandal

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">in Parlament anul trecut

Presedintele Traian Basescu vrea sa mai denunte o data Pactul Ribbentrop-Molotov. Inca o data pentru ca celebrul acord de neagresiune semnat in 1939 intre Uniunea Sovietica si Germania nazista care avea sa conduca la pierderea Basarabiei si Nordului Bucovinei prin anexarea de URSS a mai fost denuntat de doua ori pina acum. O data chiar de Basescu insusi.

Anuntul noii denuntari a fost facut saptamina trecuta de seful statului in cadrul unui interviu dat postului public de radio. „Foarte multi politicieni europeni inteleg legatura noastra cu Moldova, inteleg ca familiile sint separate de un Prut si ca aceasta separare este facuta in urma unui pact care nu avea nimic in comun cu realitatea si nu are nimic cu realitatea de acum, Pactul Ribbentrop-Molotov, pe care eu l-am denuntat intr-o declaratie“, a spus seful statului in contextul unei discutii despre relatiile cu Republica Moldova. „Obiectivul nostru este ca toti cei 4,5 milioane de romani din Republica Moldova sa beneficieze cit mai mult de Uniunea Europeana si, la momentul potrivit, sa devina membri ai UE’, a precizat Basescu.

Fara a preciza momentul declaratiei din Parlament, Basescu a afirmat ca se gindeste sa denunte acest pact printr-o declaratie pe care o va face in fata Legislativului, dupa modelul declaratiei de condamnare a comunismului. Cu mai bine de doi ani in urma, cu prilejul implinirii a 65 de ani de la anexarea Basarabiei si Nordului Bucovinei, pe 28 iunie 2005, Traian Basescu condamna acelasi pact. De data asta insa Basescu vrea sa-l condamne „in fata Parlamentului Romaniei, pentru a dobindi deplina forta din punct de vedere politic“.

Aceeasi institutie insa, Parlamentul, a denuntat inca din 1991, printr-o declaratie, acordul dintre Germania lui Hitler si URSS-ul lui Stalin. „In numele poporului roman, Parlamentul condamna acest pact ca fiind ab initio nul si neavenit. Tot astfel trebuie să fie considerata si consecinta directa a acestor intelegeri secrete dintre Stalin si Hitler - Notele ultimative ale guvernului sovietic din 26 si 27 iunie, urmate de ocuparea cu forta, la 28 iunie 1940, a Basarabiei, Nordului Bucovinei si a Tinutului Hertei, impotriva vointei populatiei din aceste stravechi teritorii romanesti, actiune care a reprezentat o incalcare brutala a suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Romaniei“, se arata in documentul publicat in Monitorul Oficial din 27 iunie 1991. Fostul consilier prezidential, istoricul Zoe Petre, sustine ca intentia lui Basescu de a denunta inca o data Pactul Ribbentrop-Molotov este lipsita de sens. „Pactul a fost condamnat o data de Parlament, domnia sa spune ca vrea sa-l denunte si el. Oricine are dreptul de a condamna acest pact, insa gestul nu are nici un sens. Ne dublam unii pe altii si constat ca ne lipseste continuitatea. Mai degraba constatam o continuitate cu regimul comunist decit o continuitate a regimurilor politice de dupa 1990. Sint anumite gesturi politice pe care nu are nici un sens sa le tot repeti. Ce ar trebui sa faca acum Sarkozy, sa mai denunte o data regimul de la Vichy?“, considera Zoe Petre.

Gestul sefului statului este insa apreciat de un alt istoric, Stejarel Olaru. „O astfel de declaratie trimite un mesaj politic important care arata care sint bazele relatiei bilaterale cu Moldova si care sint perspectivele ei, unde vrem noi, romanii si moldovenii, sa ajungem. Eu as incuraja ca orice presedinte roman la inceput de mandat sa faca acest gest“, a declarat Olaru.

Comunismul, condamnat cu huiduieli

In urma cu un an, in fata plenului Parlamentului, presedintele Traian Basescu condamna public comunismul. „Ca sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania, de la infiintarea sa, pe baza de dictat, in anii 1944-1947, si pina la prabusire, in decembrie 1989. Luind act de realitatile prezentate in raport, afirm cu deplina responsabilitate: regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal“, declara presedintele. Discursul sau avea la baza Raportul comisiei prezidentiale conduse de politologul Vladimir Tismaneanu, document lansat recent sub forma de carte la Editura Humanitas. Sedinta solemna de atunci a Parlamentului a fost marcata de scandalul pus la cale de parlamentarii PRM avindu-l in frunte pe Corneliu Vadim Tudor.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Dec 2007 - 06:22
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27769&titlu=Basescu_vrea_sa_condamne_Pactul_Ribbentrop_Molotov_a_treia_oara