CJ Dambovita a plusat 94 de ha in asocierea cu Taher [1]

In proiectul Parcului Industrial Mija, autoritatile dambovitene au aprobat aportul terenului in natura, la o medie de 2 euro/mp

.

Afacerea pornita de un grup de firme reprezentate de iordanianul Fahti Taher in asociere cu Consiliul Judetean Dambovita se rotunjeste. Parcul Industrial Mija, initial creat pentru constructia unei universitati romano-americane, in care investitorii reprezentati de iordanian ar fi investit 20 milioane euro, are acum acte in regula pentru aproape 100 de hectare. La sfarsitul anului trecut, reprezentantii Consiliului Judetean au aprobat majorarea capitalului social al Parcului Industrial Mija din comuna I.L. Caragiale cu 6,8 milioane lei (circa doua milioane euro), reprezentand contravaloarea aportului in natura a unui teren de 946.882 mp.

Terenurile cu care Consiliul Judetean si-a consolidat cota de participare de 40% din pierderile si beneficiile societatii comerciale Parcul Industrial Mija (PIM) SA au fost cedate de o uzina de armament, devenita intre timp falimentara, si de o unitate militara dezafectata. Printr-o Hotarare de Guvern semnata de Adrian Nastase (1843/28.10.2004), 120.682 mp de teren apartinand Uzinei Mecanice Mija - parte a industriei militare romanesti, aflata sub autoritatea Companiei Nationale Romarm - au trecut in patrimoniul parcului industrial. Pe o suprafata de 70.682 mp se intindeau atunci halele de productie, iar 50.000 mp erau parte dintr-un poligon militar. Parcul deja primise in 2002, la infiintare, prin semnatura lui Leonard Cazan, ministrul de atunci al dezvoltarii si prognozei, 820.620 mp, pe care se aflau o uzina mecanica, spatii de depozitare, o ferma, un stadion si spatii de locuit. Ceva mai aproape in timp a fost trecuta din domeniul public in domeniul privat al judetului Dambovita si o cazarma dezafectata, ce apartinea UM 01939 Ghirdoveni, cu care membrii Consiliului si-au dat si acordul de principiu pentru participarea CJ Dambovita la majorarea capitalului social al parcului din Mija.

Politicieni si arabi in CA
La majorarea de capital aprobata pe 8 noiembrie 2007 au participat si ceilalti actionari ai societatii, care au subscris in numerar, astfel incat structura actionariatului este acum urmatoarea: CJ Dambovita - 40,00%, Rivta Aktiengesellschaft (Liechtenstein) - 26,53%, Rivta Handelsges (Austria) - 1,71 %, Quatron International Investments (Iordania) - 23,75%, persoana fizica Toma Constantin - 8,01%. Rivta Handelsges si Quatron International Investments sunt reprezentate direct de omul de afaceri iordanian Fahti Taher. Toma Constantin, actualul presedinte al Omniasig - Vienna Insurance Group, a fost coleg, in 2005, cu Fahti Taher in Consiliul de Administratie al societatii Asigurare Reasigurare Omniasig - AGI SA, firma in care RIVTA Handelsges detinea 18,12%.
In acest moment, presedintele parcului industrial construit pe structura unei fabrici de armament este iordanianul Fahti Taher. Nici de aceasta data omul de afaceri de origine araba nu a putut fi contactat de SFin, raspunsul primit de la cabinetul sau fiind acelasi: este plecat in strainatate. Toma Constantin este vicepresedintele Parcului Industrial Mija, printre membrii Consiliului de Administratie regasindu-se consilierii judeteni Badea Leonardo, membru PSD, Antonescu Marin, membru PD, dar si deputatul liberal Gabriel Plaiasu, care si-a trecut in declaratia de interese si beneficiile de 20.000 lei pe care le-a obtinut in 2007 din indemnizatia de membru CA.
In structura de conducere, printre administratori, se afla si sirianul Mohamad Yassin, vicepresedintele Uniunii Arabilor din Romania, despre care Traian Basescu spunea ca ar fi fost „un beneficiar cinstit al transferurilor de avere facute de Omar Hayssam".

Sunt asteptati studentii
„Saptamana Financiara“ a incercat sa afle pretul terenului din zona in care Consiliul Judetean a pus pamantul in asociere cu firmele lui Taher, la o medie de 2 euro/mp. Concluzia? Afacerea parcului industrial este un chilipir pentru asociatii CJ Dambovita. „Nu prea mai exista terenuri cu 4-5 euro/mp“, ne-au explicat reprezentantii agentiilor imobiliare din judet. „In zona I.L. Caragiale - Mija preturile merg spre 5 euro. Cele stradale sunt si mai scumpe“, ne-a declarat Nicolae Sorlea, reprezentantul agentiei imobiliare locale Mala. Pe de alta parte, Ion Iancu, referent de specialitate al Primariei I.L. Caragiale, spune ca in zona ar mai fi la vanzare - e drept, putine - unele terenuri ale cetatenilor, care inca cer 3 euro/mp. „Dar nu au curent electric“, a aratat Ion Iancu dezavantajele. Ceea ce nu se poate spune despre terenurile cu care Consiliul Judetean a intrat in afacere. La 946.882 mp, o diferenta de 1 euro se traduce printr-un minus de aproape un milion de euro. Adica o suma apropiata de cea cu care actionarul Quatron International Investment, reprezentat de Fahti Taher, a participat la aceeasi majorare de capital, aprobata la sfarsitul anului trecut, pentru a nu-si diminua participatia.
Oricum ar fi asocierea, Parcul Industrial Mija duduie de activitate. „Fabrica lucreaza, sunt mai multe lucruri functionale pe platforma, se realizeaza si un centru de afaceri“, ne-a declarat Ion Danciulescu, directorul general al PIM. Mai mult, spune el, din primavara ar trebui sa demareze si lucrarile de constructie a unui campus universitar. „Firmele care au venit la majorarea capitalului s-au obligat ca, din surse proprii ori atrase, sa realizeze un complex universitar in parcul industrial. Este facut un masterplan, sunt toate conditiile“, sustine directorul PIM. Pana cand prima „sarja“ de studenti va iesi pe portile universitatii din Mija mai sunt insa multe conditii de indeplinit. Fara legatura cu metalurgia sau businessul imobiliar.
Publicat de : Georgian Stoica 
Data publicãrii: 05 Feb 2008 - 05:39
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28173&titlu=CJ_Dambovita_a_plusat_94_de_ha_in_asocierea_cu_Taher