Basescu vrea sa schimbe programa scolara [1]

Aparut in editia din 28 Februarie 2008

Partidele au fost de acord sa negocieze Pactul pentru educatie propus de presedinte

.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" align=center>Educatia s-a facut frate cu Basescu

Presedintele Traian Basescu a dezvaluit ieri lista cu cele sapte propuneri pe care le face partidelor politice in scopul reformarii educatiei. Basescu cere revizuirea substantiala a programei scolare, care sa fie orientata catre competentele de baza pe care trebuie sa le dobindeasca elevul in scoala. La debutul consultarilor, Traian Basescu a avertizat ca, „in cazul in care nu modernizam sistemul de educatie, sacrificam Romania“.

Traian Basescu a inclus in Pact si mult asteptata descentralizare financiara a resurselor umane si adaptarea programei scolare in functie de nevoile specifice fiecarei regiuni. Toate deciziile vor fi astfel luate la nivelul scolilor, de la angajarea profesorilor pina la finantarea pe cap de elev. „Prin adoptarea principiului «finantarea urmeaza elevul» in invatamintul preuniversitar, scolile mai bune vor avea cautare, iar cele care n-au performante vor fi obligate sa se redreseze“, se spune intr-unul dintre punctele Pactului.

In urma semnarii Pactului, Comisia prezidentiala pentru educatie doreste sa fie definite zonele de educatie prioritare, adica zonele defavorizate care trebuie sa primeasca ajutor. Aici se vor lua masuri suplimentare financiare, administrative si de resurse umane, inclusiv asupra romanilor din zone in care se afla in minoritate. „De exemplu, lipovenii, care nu pot merge la scoala pentru ca nu se string 11 elevi pentru a aduce un profesor. Si pentru romanii unde sint numeric mai putini. Aceste zone prioritare vor avea derogari de la anumite acte normative“, explica Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru educatie. Pactul prevede si crearea unui statut al elevului si al studentului, si asigurarea invatamintului gratuit de 13 ani, fara ca elevii sa fie nevoiti sa-si mai cumpere manuale in clasele terminale ale liceului. Partidele au obligatia sa asigure un PIB de minimum 6% pentru educatie, indiferent de rotirea lor la guvernare.

Partidele vor semna

Doar PD-L si UDMR si-au trimis presedintii, pe Emil Boc si respectiv pe Marko Bela, PNL, PSD si PC fiind reprezentate de vicepresedinti. La finalul discutiilor, presedintele a fixat un termen de sapte zile pentru ca partidele sa transmita observatiile, dupa care, incepind de saptamina viitoare, Pactul sa fie deschis pentru semnare. Din partea PNL, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a tinut sa spuna ca principiile Pactului sint deja incluse in pachetul de legi elaborate de minister. Reprezentantul PNL si-a exprimat speranta ca „elaboarea unei strategii nu este un siretlic al presedintelui“. Chiar si asa, PNL va semna Pactul daca vor fi incluse si obervatiile partidului. Surse din cadrul partidului spun ca exista deja scris si un pact realizat de PNL care sa fie respectat pe o perioada de patru ani. Singurul partid absent a fost PRM-ul, care a refuzat invitatia lui Traian Basescu.

Analiza Comisiei prezidentiale asupra sistemului educational, pe www.cotidianul.ro/select
Publicat de : ---
Data publicării: 28 Feb 2008 - 05:26
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28502&titlu=Basescu_vrea_sa_schimbe_programa_scolara