Peste 20 de consilieri arădeni au renunțat la mandate sau au schimbat partidul [1]

Configurația Consiliului local și a celui județean din Arad a fost substanțial schimbată după alegerile din iunie 2004, atât în ceea ce privește numele consilierilor cât și culoarea politică a acestora.

Astfel, dintre cei 33 de consilieri județeni, 11 și-au schimbat statutul, în timp ce în Consiliul local, dintre cei 23 de aleși, 12 au renunțat la mandate sau au alte orientări politice.

Primele modificări au apărut imediat după constituirea celor două consilii când o serie de aleși locali și județeni au renunțat la mandatele de consilieri în favoarea celor de parlamentari. Titus Gheorghiof, care a obținut un loc în Consiliul Județean, a preferat să-și continue activitatea în Camera Deputaților, locul său fiind luat de Cristian Stragea. Ulterior, și Stragea a renunțat la mandatul de consilier județean, după ce a fost numit prefect al județului Arad. În aceste condiții, liberalii l-au promovat în CJA pe Eugen Vancu. De asemenea, Mihai Calimente a preferat să opteze pentru mandatul de deputat, locul lui fiind luat de Sever Jurcă. Grupul consilierilor județeni ai PD a fost modificat după ce Nicolae Ioțcu și Constantin Igaș au renunțat la mandate, preferând să-și continue activitatea în Parlamentul României. Locul lui Ioțcu, ajuns senator, a fost luat de Ion Micurescu, în timp ce Maftei Mureșan a devenit consilier județean pe locul eliberat de deputatul Igaș. Al treilea democrat care a renunțat la mandatul din CJ Arad a fost chiar președintele instituției, Gheorghe Seculici, după ce a fost desemnat vicepremier în Guvernul României. Locul lui a fost ocupat de Iosif Matula, care a preluat și șefia CJ. Și umaniștii au fost nevoiți să-l promoveze în Consiliul Județean pe Aurelian Oneț, după ce Cornelia Ardelean a preferat mandatul de deputat, obținut pe listele Uniunii naționale PSD+PUR.

După ce a obținut patru mandate, PRM a rămas fără Constantin Chisăliță, care a demisionat din partid și, în prezent, activează ca și consilier independent. Cele mai spectaculoase modificări au avut loc în grupul celor nouă consilieri social-democrați. Nemulțumiți de conducerea partidului pe listele căruia au obținut mandatele de consilieri județeni, Caius Parpală, Tiberiu Rancu și Francisc Mandek au demisionat din filiala locală a PSD, iar Attila Duka s-a autosuspendat. Mandek a ales să își continue activitatea în UDMR, iar ceilalți activează în prezent ca și independenți. Însă, Parpală ar putea să mărească numărul consilierilor liberali, anunțând că este nu exclude o reîntoarcere în partidul pe listele căruia, a obținut în anul 2000 șefia CJ Arad.

În consiliul local, cele mai multe pierderi le-a avut tot filiala locală a social-democraților, care, în prezent mai are doar un singur reprezentant, după ce la validarea consiliului au fost șase. Numărul aleșilor PSD s-a redus începând de luna trecută, primul care a părăsit formațiunea condusă de Dimitrie Muscă fiind Edeleni Coloman, în prezent consilier local independent. La mijlocul lunii martie, PSD a mai pierdut patru consilieri, când Dorel Popa, Rodica Borza și Gheorghe Curta s-au autosuspendat din partid, iar Emanoil Voicu a demisionat. În aceste condiții, Alexandra Braica a rămas singurul membru social-democrat din CLM.

PNȚCD a rămas fără reprezentanți în Consiliul local, după ce Ovidiu Marian și Ionel Costin au demisionat anul trecut din partid. Marian activează în continuare ca și independent. PRM și-a înjumătățit numărul consilierilor, în momentul în care Gheorghe Neamțiu și-a dat demisia din partid, în urma unui conflict cu conducerea filialei locale a partidului condus de C.V. Tudor. Neamțiu împreună cu fostul țărănist Ionel Costin s-au înscris în PNL, mărind astfel numărul consilierilor liberali din CLM.

Schimbările efectuate de celelalte partide au fost făcute după ce mai mulți consilieri au preferat mandate de parlamentari sau au promovat în funcții administrative atât la nivel local cât și la nivel județean sau național. Astfel, UDMR a fost obligată să-și înlocuiască doi dintre cei trei consilieri, deoarece Kiraly Andras a ales mandatul de deputat, iar Levente Horvath a fost numit în funcția de subprefect al județului. În locul lor au fost numiți Nagy Gizela și fostul deputat Gyorgy Tokay. Liberalii au făcut o singură schimbare după ce Liviu Bobar a fost numit în funcția de director al SN CFR Marfă, iar locul lui a fost luat de Gheorghe Schill. Tot o schimbare a făcut și PD, după ce Adrian Nițu a fost numit secretar de stat în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Locul său a fost luat de Marius Ozarchevici.
Publicat de : Florin TOMUȚA
Data publicării: 05 Apr 2005 - 12:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2997&titlu=Peste_20_de_consilieri_aradeni_au_renuntat_la_mandate_sau_au_schimbat_partidul