Comisia juridica de la Senat a amanat, pentru a patra oara la Senat, Legea privind bunurile regelui Mihai [1]

Comisia juridica din Senat a dezbatut, din nou, ieri, proiectul legislativ privind bunurile care au apartinut regelui Mihai, amanand, insa, si de aceasta data, pronuntarea unei decizii, pe fondul multiplelor critici formulate de parlamentarii PSD, transmite Mediafax.

Antonie Iorgovan, Doru Ioan Taracila si Serban Nicolae au ridicat si la aceasta sedinta numeroase obiectii legate de textul de lege, toti tinand sa precizeze ca vorbesc in nume personal si pledand pentru retragerea proiectului de catre Guvern.


Atac la Nastase

Iorgovan a sustinut ca actul normativ - elaborat de Guvernul Nastase - este unul "nepregatit", fiind propus Parlamentului "fara o baza stiintifica, fara o analiza, fara o fundamentare prin raportare la acte si fapte juridice". Senatorul PSD a sugerat Executivului - sustinut si de colegii de partid, dar si de reprezentantii PRM - retragerea acestui proiect de lege.

Si Taracila a avut o pozitie critica fata de proiectul emis de fostul guvern, exprimandu-si regretul ca si actualul Executiv "a preluat in totalitate acest proiect de lege". In opinia sa, solutia "corecta si legala" ar fi reprezentat-o Legea 10, care da dreptul oricarui cetatean sa se adreseze instantei pentru a-si revendica bunurile care i-au apartinut. Replica i-a fost data de ministrul-delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care a afirmat ca in cazul in care fostul suveran ar fi apelat la instanta si ar fi castigat, costurile ar fi fost mult mai mari. Taracila a continuat sa-si motiveze obiectiile prin faptul ca proiectul doreste "sa creeze un regim discriminator in raport cu toti ceilalti cetateni romani". Dupa parerea sa, ar fi trebuit sa fie creata o comisie de negociere in baza Legii 10, care sa lucreze "transparent".

"Astazi nimeni din guvernul anterior nu este in stare sa ne prezinte un dosar al negocierilor. Stim doar ca s-au ocupat de negocieri Eugen Bejinariu si Serban Mihailescu. Trebuie vazut pana unde a mers mandatul lor si ce a implicat el", a sustinut Taracila.


Abdicare si renuntare

Serban Nicolae a insistat si el pe ideea retragerii de catre guvern a proiectului de lege. El s-a lansat si intr-o incursiune istorica, explicand ca regele, prin abdicare, a renuntat la calitatea de suveran, de sef al statului, decizie care a dus la "trecerea de la monarhie la republica". "Automat averea sa a fost trecuta intr-un nou regim constitutional al Romaniei", a adaugat Serban Nicolae. Senatorii au amanat pentru saptamana viitoare dezbaterile pe articole si votul final, parlamentarii PSD anuntand deja mai multe amendamente la textul legislativ. De asemenea, senatorul liberal Norica Nicolai a formulat o propunere de eliminare din textul de lege a prevederii care le-ar fi dat principesei Margareta si principelui Radu dreptul de folosinta, pe durata vietii, a Palatului Elisabeta, atribuit regelui Mihai, in 2001, in conformitate cu prevederile legii privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului.

Pana acum, legea privind bunurile regelui Mihai a fost aminata de trei ori de senatorii din Comisia juridica.
Publicat de : A.M.
Data publicării: 06 Apr 2005 - 09:35
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3014&titlu=Comisia_juridica_de_la_Senat_a_amanat__pentru_a_patra_oara_la_Senat__Legea_privind_bunurile_regelui_Mihai