Iliescu, prima victima a uninominalului  

Florin Ciornei
Vineri, 18 Iulie 2008 PATRIARHUL ROSU S-A ALBIT DE FRICĂ

. Riscul unui esec rasunator, dar si insistentele doamnei Nina au contribuit la decizia presedintelui de onoare al PSD de a nu mai candida la parlament.

Daca s-ar fi votat pe liste de partid, as fi candidat fara andoiala' si-a explicat Ion Iliescu decizia de a nu se mai anscrie an competitia pentru un fotoliu de parlamentar. Votul uninominal nu-l atrage pe Ion Iliescu. Din contra. L-a determinat sa-si anunte retragerea. Nostalgic fata de liste, Iliescu asi exprima regretul ca votul uninominal nu-i va mai permite sa fie o locomotiva pentru PSD.
 
Santaj la uninominal?

Mesajul lui Iliescu ar putea fi interpretat si ca o presiune pentru renuntarea la uninominal. Andrei Alexandru, unul dintre iliescienii fideli si purtatorul de cuvand al presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, a cerut an nume personal 'consultari la Cotroceni pentru renuntarea la uninominal'.

'Exista nemultumiri an toate partidele privind uninominalul ansa nimeni un andrazneste sa deschida public acest subiect', ne-a declarat Alexandru. Pe aceeasi tema a comentat si vicepresedintele PRM Lucian Bolcas: 'Anuntul lui Iliescu este o forma de protest fata de aceasta aberatie care o reprezinta votul uninominal'.

Un alt iliescian, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, tot ieri, a blamat copios uninominalul: 'Votul uninominal este o prostie, este o greseala imensa'.

Pana la revenirea la liste, Iliescu ramane decis sa nu candideze pentru ca votul uninominal nu-l atrage. Din contra, are destul de multe riscuri. Este o loterie care nu-i ofera garantia ca va ajunge parlamentar.

Teama de anfrangere
 
Cat nu a fost presedintele Romaniei, Iliescu a fost senator de Bucuresti. Din acest motiv ar fi fost obligat sa candideze an Capitala, poate chiar an sectorul 1, an zona Primaverii, unde locuieste. In acest colegiu asi pregateste deja o candidatura liberalul Crin Antonescu, iar democrat-liberalul Theodor Stolojan planuia sa intre si el an cursa. Ar fi fost cu certitudine o competitie stransa.

O candidatura la Bucuresti ar fi fost riscanta, sustin liderii organizatiei din Capitala. 'Oricum am trasa colegiile, nu exista nici macar unul unde sa i se garanteze ca va castiga', ne-a declarat unul dintre liderii PSD Bucuresti. In plus, organizatia de Bucuresti, condusa de adversarul sau Marian Vanghelie, nici nu l-a invitat sa candideze. Si ar fi fost chiar riscant pentru Iliescu sa se lase pe mana oamenilor lui Vanghelie. O anfrangere an competitia pentru Senat ar fi fost dezastruoasa pentru imaginea si pozitia sa.

Sigur, ar fi putut sa candideze la Vaslui, la Ialomita sau antr-un colegiu la Prahova, unde de altfel i s-a si propus. Pentru Iliescu ar fi fost umilitor sa candideze an alt judet. 'E vorba de mandria lui. Ar fi fost perceputa ca o fuga, ca o refugiere antr-un judet caldut', explica unii dintre liderii PSD.
 
Frica lui Iliescu de uninominal a fost subliniata si public de unii dintre social-democrati. 'Probabil votul uninominal este mai dificil, pentru anumite generatii, decat votul pe liste de partid', a comentat senatorul PSD Vasile Dancu, fost lider al filialei Cluj.
 
Mai moale de dragul Ninei

In urma cu zece zile, antr-o sedinta a Biroului Permanent al PSD, Iliescu a deschis subiectul neimplicarii an competitia pentru parlament. Si atunci, ca si acum, el le-a explicat liderilor PSD ca votul uninominal este cel care l-a determinat sa se gandeasca sa nu mai candideze. Pe langa acest motiv, el a mai invocat cateva de ordin personal. Printre ele, si insistentele doamnei Nina, sotia sa. Iliescu a povestit ca aceasta l-a rugat sa se menajeze, deoarece la varsta sa si cu o stare de sanatate precara ar trebui sa-si reduca implicarea an viata politica.
 
Si public, presedintele de onoare al PSD a invocat ca unul dintre motivele retragerii varsta anaintata. 'Nu vreau sa ma prinda 80 de ani an niciun parlament', a spus Iliescu.

PAS INAPOI

Alegeri fara Campeanu, Stoica si Videanu

Si alti politicieni cu nume sonore anunta ca vor ramane pe margine la primele alegeri uninominale. Radu Campeanu a declarat ieri, agentiei Mediafax, ca nu crede ca va intra an cursa uninominala, preferand sa-si scrie memoriile. 'Votul uninominal drept este prostie, semnul unei inculturi grave, si politice, si psihologice, prin care se risca «becalizarea completa» a parlamentului', sustine Campeanu. Decis sa ramana an politica, dar an afara parlamentului, s-a declarat si vicepresedintele PDL Valeriu Stoica. 'Nu voi candida pentru parlament si nu voi intra an nicio competitie pentru postul de ministru al justitiei', a anuntat Stoica, tentat sa se ocupe an perioada urmatoare, ca si fostul primar PDL al Capitalei, mai mult de afacerile personale decat de politica. Elena Basescu, fiica mai mica a presedintelui, a anuntat si ea ca nu va candida, deoarece asteapta sa mai castige experienta.

EXPLICAȚII

'Daca se mentineau listele de partid, fara andoiala as fi candidat'

EVZ: Domnule presedinte, ati anuntat ca nu veti mai candida pentru parlament. Este definitiva si irevocabila decizia dumneavoastra?
Ion Iliescu: Sigur ca da.

Nu va mai poate face nimic sa va razganditi? Poate daca veti fi asaltat cu o serie de propuneri si de rugaminti...
Vad ca a creat foarte multa rumoare aceasta decizie. Vreau sa fie foarte clar pentru toata lumea: nu ma retrag din viata politica! Nu plec din partid. Viata politica nu se rezuma doar la a fi parlamentar. Au fost niste ratiuni de ordin practic. Viata parlamentara este foarte solicitanta si vreau sa-mi gestionez foarte bine timpul care mi-a ramas. In al doilea rand, a existat si un factor conjunctural: sistemul de vot. Daca se mentineau listele de partid, fara andoiala as fi candidat. Cu forta mea de tractiune as fi ajutat antreg partidul. Asa, an sistemul uninominal, este o lupta individuala, fiecare pe culoarul lui. Nu am nicio motivatie personala pentru a candida, pentru ca mi se angusteaza prezenta la un singur colegiu. Nu am niciun motiv sa ma bat pentru un loc pentru mine. Aveam o motivatie sa trag o echipa antreaga.

A contat si evaluarea riscului de a pierde cursa antr-un colegiu uninominal?
Nu despre asta era vorba. Nu-mi era greu sa candidez pe uninominal... Nu m-a interesat. Credeti ca nu gaseam un colegiu an care sa fiu sigur ca voi castiga...
 
Poate ca an Bucuresti nu se gasea...
Se gasea si an Bucuresti... I-am si auzit pe unii, chiar obraznici, ca ma tem de competitie, de uninominal. Eu am participat numai la competitii uninominale, dar circumscriptia era Romania. Si acum sa ma rezum la un colegiu? 

Credeti ca decizia de a nu mai candida va avea drept consecinta o demobilizare a electoratului PSD? 
Nu! Din contra. Demobilizarea electoratului s-ar fi antamplat daca candidam antr-un colegiu. 

Totusi, electoratul dumneavoastra nu va fi derutat? El va sti ca nu mai candidati si va spune: 'De ce sa ma mai duc la vot, de ce sa mai votez PSD-ul, daca domnu’ Iliescu nu mai candideaza?'.
Nu va fi asa pentru ca ma voi putea implica mai bine an campania partidului, an sprijinirea candidatilor PSD. Asta o sa le inoculez alegatorilor ca, votand candidatii PSD, voteaza cu mine.
 
Poate ca electoratul vota candidatii PSD stiind ca printre ei va aflati si dumneavoastra si sunteti o garantie...
Cati credeti ca stiau ca eu sunt senator. Si credeti ca influenta mea se baza pe functii an partid sau an stat? Credeti ca, daca nu voi mai fi senator, nu ma voi putea ocupa de problemele oamenilor?

Ati spus de liste. Nu v-ar interesa sa candidati anul viitor pentru Parlamentul European, pentru ca acolo se voteaza anca pe liste de partid? 
Nici vorba. Nu vrea sa ma prinda 80 de ani an niciun parlament.

PROBLEME

PSD ancearca sa mentina capitalul electoral al lui Iliescu

Decizia lui Ion Iliescu de a nu mai candida a creat o doza de deruta an PSD. 'Vom avea o problema de comunicare si va trebui sa insistam an perioada urma toare pe mesajul ca Iliescu ramane implicat an PSD', recunosc unii lideri ai partidului. Temerile lor ca PSD s-ar putea confrunta cu un brusc declin electoral au fost atenuate de Ion Iliescu. Acesta le-a promis ca se va angaja an campanie si va merge an judete pentru a prezenta candidatii PSD.
 
Pentru ca alegatorii sa nu perceapa aceasta mutare drept o abandonare a PSD, liderii social-democrat i s-au grabit sa sublinieze rolul major pe care al va avea Iliescu an partid. 'Ii anunt pe adversarii nostri politici ca nu trebuie sa se bucure de aceasta decizie, pentru ca Iliescu ramane el ansusi o institutie cu o influenta majora an luarea deciziilor politice la nivelul conducerii centrale a PSD', a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Vacaroiu.

La randul sau, Mircea Geoana se declara convins ca Iliescu a cantarit foarte bine decizia si a precizat ca are ancredere an judecata acestuia. 'Nu se poate vorbi de o pierdere pentru PSD, pentru ca Ion Iliescu ramane alaturi de noi. Prin faptul ca nu va fi implicat punctual antr-o campanie, va putea ajuta mai mult PSD la nivel national', considera Geoana.


DISCUȚII. Mircea Geoana (dreapta) si ceilalti lideri PSD cauta o solutie

Vacaroiu al propune senator de drept

Cei mai tulburati s-au dovedit fidelii lui Ion Iliescu. Nicolae Vacaroiu a propus 'legiferarea institutiei senatorului de drept pentru fostii presedinti ai Romaniei'. Pentru ca Iliescu sa nu mai fie obligat sa candideze cu emotii. Altii si-au exprimat speranta ca al vor face sa se razgandeasca. 'Eu sper ca vom gasi argumente puternice pentru a-l convinge sa revina asupra hotararii luate', a comentat Adrian Nastase pe blogul personal. Marian Saniuta, presedintele PSD Prahova, s-a declarat surprins, deoarece cu o seara anainte tocmai al invitase sa candideze an organizatia sa.

REACȚII

Stolojan: 'Iliescu nu dispare'

'Nu va faceti nicio iluzie ca domnul Iliescu dispare din viata politica', a comentat prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan decizia liderului PSD. 'Desi spune ca nu frica este motivatia, de obicei chelu’ asi pune mana an cap si domnul Iliescu a tinut sa ne asigure nu ai este frica de un colegiul uninominal, pentru ca, de fapt, ai este frica de acest lucru', a comentat si Valeriu Stoica citat de Mediafax. De cealalta parte a baricadei, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, considera ca 'Iliescu va continua sa joace un rol important si fara a fi an parlament'. 'La varsta lui, altii asi cam scriu memoriile. Vremea a cam trecut peste Ion Iliescu', a comentat senatorul UDMR Fekete Szabo. Senatorul PNL Puiu Hasotti a spus ca 'este o optiune care trebuie respectata', iar C.V. Tudor i-a urat sanatate. (Andi Manciu)
Publicat de : ---
Data publicării: 18 Iul 2008 - 05:29
 

Link știre