Exclusiv: 35.000 de euro, prețul pentru o candidatură la Parlament [1]

Partidele politice din România sunt pregătite să cheltuie, în campania electorală pentru alegerile legislative, zeci de milioane de euro. Cei mai mulți bani provin de la candidații pentru posturi de senatori și deputați. Ei vor cheltui, pentru propria campanie, între 15.000 de euro și 100.000 de euro. Pe lângă acești bani, partidele cer și donații, ce vor fi folosite pentru propaganda de la centru.

La PSD candidatura costă între 15.000 și 50.000 de euro

PD-L și PSD vor investi cei mai mulți bani, în această campanie. Cei mai mulți vor merge pe sondaje electorale, servicii din partea consultanților politici, apariții în presă și afișaje publice. Surse din conducerea PSD afirmă că, un candidat va trebui să aibă pregătiți cel puțin 15.000 de euro. Cu toate acestea, în urma unor analize interne, s-a stabilit că, pentru o campanie eficientă, un viitor parlamentar ar avea nevoie de 50.000 de euro.

Banii ar urma să fie investiți în afișe electorale, materiale publicate în mass media, dar și în deplasări, în toate localitățile aflate pe raza circuscripțiilor. "Fiecare poate să dea cât vrea, dar dacă vrei campanie bună trebuie să ai un număr de oameni în staff, îți trebuie bani pentru benzină, la deplasări. Pe unii i-am auzit, la partid, vorbind de 50.000 de euro. Dar dacă mă gândesc bine, nimeni nu își scoate acești bani, ulterior, din salariul de parlamentar. Bineînțeles că sunt unii care au diverse interese financiare și fac orice să devină deputați. Ei vor cheltui chiar și 100.000 de euro. Din punctul meu de vedere, o campanie ieftină la PSD, se poate asigura și cu 10.000 de euro", a explicat, pentru AMOS News, deputatul PSD de Sibiu, Radu Podgorean.

PD-L vrea 35.000 de euro și o taxă pentru VIP-uri

Partidul Democrat-Liberal va investi și el mulți bani în această campanie. Lideri din conducerea PD-L spun că, un candidat pentru Camera Deputaților și Senat va trebui să aibă la dispoziție minim 35.000 de euro. Pe lângă acești bani, candidații vor trebui să doneze la centru și o sumă de câteva mii de euro - folosită pentru deplasările în teritoriu ale unor lideri importanți, care să susțină public, aspiranții la Parlament.

Cu toate acestea, oficial, PD-L neagă existența acestor sume. "Deocamdată nu am decis nimic. Chiar nu știu câți bani se vor investi. Nici eu nu știu câți bani voi da. E prima oară când candidez și nu știu. Aștept întâi colegiile și apoi analizăm", a explicat, pentru Amos News, secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea.

La PC campania e mai ieftină, dar concurența internă este mare

La Partidul Conservator un candidat la Camera Deputaților sau Senat va trebui să investească cel puțin 25.000 de euro, în campanie. Cei mai mulți bani vor fi investiți în afișe electorale, realizarea unor mesaje politice și deplăsări în toate localitățile cuprinse pe harta unui colegiu uninominal.

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă a menționat că cei care nu au acești bani, pot fi ajutați de colegi. "Fiecare va dona în funcție de posibilități, dar la PC nu există o sumă impusă de partid. Cei care nu au posibilitatea să își acopere campania, vor fi ajutați și de unii colegi", a explicat purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă. Reprezentantul PC a menționat totuși, că politicienii fără notorietate vor trebui să investească mai mulți bani în promovare, decât cei care dețin deja funcții importante în administrația locală și se bucură de sprijinul electoratului.

Conform primelor negocieri dintre PSD și PC s-a stabilit ca PC să aibă delegați, pe listele alianței, maxim 25 de candidați. Conservatorii nu au dreptul să concureze, în aceleași colegii cu PSD. Tocmai din aceste motive, în interiorul unor filiale județene au apărut disensiuni cu privire la desemnarea unor candidaturi. Spre exemplu, în județul Galați, o serie de conservatori s-au arătat nemulțumiți de faptul că, "au donat sume mari la partid, dar acum nu figurează în niciun colegiu".

50.000 de euro, prețul minim în campania PNL

Conducerea Partidului Național Liberal a impus și ea scoruri mari, la capitolul cotizații de campanie. Din acest motiv, unii candidați, din filiale, se gândesc serios dacă mai este avantajos să cheltuie câteva zeci de mii de euro, doar pentru o candidatură. "Suma minimă cerută de PNL este 50.000 de euro. Mi se pare foarte mare. Din acest motiv nu știu dacă să mai candidez. Nu sunt încă decis", a declarat, pentru AMOS News, directorul Direcției de Sănătate Publică din Județul Galați, Sorin Ungureanu - candidat la un post de parlamentar din partea PNL.

Ca și în cazul PD-L, conducerea centrală a PNL refuză să vorbească despre aceste taxe de campanie. "Nu. Nu s-a stabilit nimic. O vom face pe ultima sută de metri, când se trasează colegiile", a explicat ministrul Sănătății, liberalul Eugen Nicolăescu (candidat la Parlament).

Publicat de : Cosmin BUHUȘ
Data publicării: 23 Iul 2008 - 05:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=30527&titlu=Exclusiv__35_000_de_euro__pretul_pentru_o_candidatura_la_Parlament_