Fosta consiliera a lui Basescu, Adriana Saftoiu, sare in barca liberalilor [1]

  Filiala PNL din Prahova este considerata fieful omului de afaceri liberal Dinu Patriciu, apropiat al premierului Calin Popescu-Tariceanu si cel mai inversunat adversar al lui Basescu

. Seful statului il considera pe Patriciu responsabil pentru renuntarea la alegerile anticipate din vara lui 2005, gest care a condus la ruptura Aliantei D.A. si la excluderea Partidului Democrat de la guvernare.

Saftoiu a spus ieri ca s-a inscris in PNL, filiala Prahova, saptamana trecuta si ca va candida intr-un colegiu care va cuprinde orasul Urlati, dar nu a vrut sa vorbeasca despre circumstantele apropierii sale de liberali, aratand ca ar intra intr-o spirala a declaratiilor.

Fostul consilier prezidential nu a vorbit public pana acum despre motivele demisiei sale de la Cotroceni de anul trecut, cu cateva zile inainte de suspendarea in Parlament a presedintelui Traian Basescu.

Renuntarea la pozitia in Administratia Prezidentiala a venit dupa demisia sotului sau, Claudiu Saftoiu, de la sefia Serviciului de Informatii Externe. Pana la inceputul anului trecut, sotii Saftoiu au fost considerati cei mai apropiati colaboratori ai lui Traian Basescu. Presa a speculat dupa demisia Adrianei Saftoiu ca relatiile reci cu Elena Udrea, fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale, au condus catre deteriorarea relatiei cu Basescu.

In ciuda ruperii colaborarii cu Basescu si a informatiilor ca firma de comunicare politica a sotului sau a avut contracte cu lideri din PNL, intre care si Ludovic Orban, relatiile cu democratii Adriean Videanu si Vasile Blaga au ramas apropiate.

Secretarul general al PD-L Vasile Blaga a reactionat rezervat la vestea candidaturii. "Ii urez succes! Noi am colaborat foarte bine pana acum. Nu cunosc resorturile deciziei sale", a spus ieri liderul PD-L.

De ce a ales totusi Adriana Saftoiu sa mearga in PNL si nu in PD-L, unde mai are inca prieteni?

"A fost o decizie sentimentala a Adrianei Saftoiu, care s-a certat cu Basescu anul trecut si nu a mai vrut sa se confrunte cu acesta", a comentat analistul Stelian Tanase. El a comparat situatia cu aceea a unui cuplu care tocmai a divortat: "nu stii cu cine sa iei masa odata ce prietenii s-au despartit. Asa si ea, avea prieteni in ambele partide, iar dupa ce Alianta PNL-PD s-a rupt, a ales PNL, pentru ca nu a mai vrut sa aiba de-a face cu Basescu".

Saftoiu a fost sefa Biroului de Presa a PD in perioada in care Basescu era presedintele acestei formatiuni si era consultata de liderii partidului in probleme de comunicare publica si dupa ce a devenit consilier prezidential. Saftoiu si Basescu au avut o relatie buna din perioada in care ea a fost ziarista acreditata la guvern (a lucrat pentru Mediafax si Rompres), iar seful statului era ministru al transporturilor (intre 1996 si 2000). Dupa ce a fost purtator de cuvant al premierului PNTCD Radu Vasile, intre 1998 si 1999, ea a lucrat o perioada la Biroul de Presa al Ministerului Transporturilor, apoi a mers la PD, odata cu alegerea lui Basescu ca presedinte al partidului (2001).

In 2004, a fost pentru cateva zile deputat, ales pe listele Aliantei D.A., dar a renuntat la cariera parlamentara, devenind consilier prezidential.

Candidatura Adrianei Saftoiu a fost confirmata ieri in sedinta conducerii liberale, in care s-a dat acordul asupra candidaturilor la alegerile parlamentare din toamna. In judetul Prahova - foarte disputat, daca sunt luate in calcul candidaturile lui Adrian Nastase (PSD), Marian Saniuta (PSD), Catalin Avramescu (PD-L), Sever Voinescu (PD-L) - va mai candida la Senat din partea liberalilor si ministrul apararii Teodor Melescanu.

Liberalii au validat si o buna parte din candidaturile pentru colegiile uninominale din Bucuresti. Potrivit vicepresedintelui PNL Crin Antonescu in sectorul 1 au fost desemnati pentru a fi validati in Delegatia Permanenta patru candidati pentru Camera Deputatilor, respectiv Calin Popescu-Tariceanu, in colegiul din nord-estul sectorului, Ludovic Orban, colegiul din sud-est, Bogdan Olteanu, in colegiul de nord-vest si Daniel Budunescu (consilier al primarului sectorului 1 Andrei Chiliman), in sud-vest, iar pentru Senat doar un candidat pentru cele doua colegii, respectiv Crin Antonescu.

Candidatura lui Olteanu a primit girul conducerii centrale a PNL, decizia fiind luata in sedinta Biroului Politic Central liberal de vicepresedintii partidului, dupa ce liberalii de Bucuresti au decis sa nu-i ofere niciun loc in colegiiile din capitala.

"La sectorul 1 a existat o problema. Asa cum deja stiti, conducerea sectorului 1 a prezentat o lista de candidati. Presedintele Camerei, colegul nostru Bogdan Olteanu, nu figura printre propunerile sectorului. Domnia sa si-a supus la vot candidatura in Biroul Politic Central, intr-un colegiu din sectorul 1, iar BPC, printr-un vot foarte clar, a acceptat candidatura sa", a mai spus Antonescu.

Olteanu si Ludovic Orban, care a fost demis din functia de presedinte al filialei Bucuresti dupa alegerile locale din iunie, au avut relatii tensionate in ultima perioada, iar refuzul candidaturii lui Olteanu la Bucuresti a fost pus pe seama rivalitatii dintre cei doi.

Liberalii se pregatesc sa faca loc si candidatilor de la PNTCD, potrivit unor surse din partid, fiind luate in discutie si candidaturile lui Ion Caramitru, directorul Teatrului National, si a lui Aurelian Pavelescu (deputat, fost membru al PD, PIN si PNG).

Tariceanu: Obiectivul PNL este castigarea alegerilor

Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu le-a spus ieri membrilor Delegatiei Permanente a partidului ca obiectivul liberalilor pentru perioada urmatoare este castigarea alegerilor parlamentare si a enumerat sapte prioritati guvernamentale pentru urmatorul mandat. "Alegerea unui nou Parlament va degaja un nou Executiv, care va trebui sa duca la indeplinire programele politice ale partidului care va castiga alegerile. Obiectivul nostru, fara indoiala, vreau sa cred ca nu este decat unul singur - castigarea alegerilor parlamentare. Cred ca, dupa patru ani de guvernare, avem o sansa extraordinara pentru viitor si vreau sa ne stabilim obiective mai ambitioase decat pana acum", a declarat Calin Popescu-Tariceanu la inceputul sedintei. El a sustinut ca, daca viitorul Guvern va fi format tot din liberali, va trebui sa-si propuna transformarea Romaniei in a saptea putere din UE. "Romania este a saptea tara la nivel european in termeni de populatie si suprafata. Cred ca nu este prea mult daca ne-am propune ca Romania sa devina a saptea tara ca pondere in UE, in acord cu potentialul ei. Cred ca trebuie sa iesim din logica de pana acum, care a fost o logica a modestiei", a mai aratat presedintele PNL. El a enumerat sapte prioritati ale viitorului Guvern, daca formatiunea politica pe care o conduce va castiga alegerile. Prima dintre aceste prioritati este dezvoltarea infrastructurii, prin alocarea a 6% din PIB acestui domeniu. Urmeaza educatia, intarirea statului de drept, combaterea coruptiei, pensionarii, vizibilitatea Romaniei pe plan european si international si protectia mediului.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Iul 2008 - 05:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=30606&titlu=Fosta_consiliera_a_lui_Basescu__Adriana_Saftoiu__sare_in_barca_liberalilor