Bihor: 6 candidați cu probleme în Ghidul alegătorului uninominal [1]

Agenția de Monitorizare a Presei, Asociația Pro Democrația și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații au dat publicității o primă parte din „Ghidul alegătorului uninominal”, urmând ca în zilele următoare să fie comunicate opiniei publice și rezultatele în ceea ce îi privește pe candidații la Senat. Ghidul își propună să facă o trecere în revistă a actualilor candidați pentru Parlament care au avut probleme cu legea sau care au profitat de pe urma funcțiilor pe care le-au deținut, transmite corespondentul AMOS News. 

Scopul declarat al celor trei organizații neguvernamentale este acela de a valorifica ocazia pe care o oferă votul uninominal pentru a opri accesul în parlament a unor persoane pentru care calitatea de deputat sau senator este folosită ca scut pentru aplicarea legii ori ca platformă pentru traficul de influență, sau este pur și simplu, produsul oportunismului politic.

Cum era de așteptat, printre cei 130 de candidați pentru Camera Deputaților sunt și șase candidați bihoreni.

Primul dintre numele incriminate este cel al deputatului Lakatos Peter, care ar fi obținut o vilă de sute de metri pătrați, cu teren și dependințe aferente, de la Primăria Oradea, pe zece ani, pentru 150 de lei pe lună, în mod ilegal.

Următorul pe listă este Ștefan Seremi, menționat în raportul „Corupția descentralizată” a Centrului de Resurse Juridice pentru că a fost incompatibil cu funcția sa: ca președinte al Consiliului Județean și ca administrator al complexului, Crișana Băile Felix, societate la care Consiliul Județean Bihor deținea participații.

Un alt nume menționat pe listă este cel al lui Gheorghe Sârb „avocatul” cu studii de frigotehnist a cărui avere este disproporționat de mare: o vilă de lux, două apartamente și două spații comerciale. Același raport menționează că fostul pesedist declară că e absolvent de drept, deși nu are studii juridice ci doar de frigotehnist.

Urmează Mihai Bar și Mircea Matei, ultimul dintre ei aflat într-un conflict grav de interese: în perioada în care era consilier local la Primăria Municipiului Oradea era și director la firma Luxten, firmă cu care primăria avea contracte. Apoi, soția lui a fost angajată în primărie de unde a primit o garsonieră, în ciuda listei lungi de așteptare a cetățenilor fără rude în Consiliul Local. Matei e cercetat de DNA și pentru deturnarea a mai multor sute de mii de euro din bugetul local, bani destinați echipei locale masculine de baschet.

Și Octavian Bot, democrat-liberalul cu tendințe sinucigașe, este pe listă datorită traseismului său politic. A trecut succesiv prin PAC, PL 93, a fost independent iar acum este candidat PD-L.


Publicat de : Vasile ICHIM
Data publicării: 13 Noi 2008 - 05:26
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=31544&titlu=Bihor__6_candidati_cu_probleme_in_Ghidul_alegatorului_uninominal