Revenirea baronilor PSD [1]

PSD se reformeaza din greu cu aceiasi oameni. Conferintele judetene ale fostului partid de guvernamant, care au loc in aceasta perioada, sunt o dovada clara ca PSD ramane campion la mimarea reformei.

Partidul lui Iliescu si-a ales liderii judeteni

Aceleasi personaje controversate sunt alese in fruntea organizatiilor judetene cu majoritati covarsitoare de voturi, fara a avea contracandidati, dupa modelul sinistru de la centru. Primul care a dat startul simularii de schimbare in PSD a fost Ion Iliescu. Dupa lungi discutii si negocieri cu liderii de la centru, s-a ajuns la o intelegere si Iliescu va fi singurul candidat la functia de presedinte al PSD, ca intr-o adevarata democratie de partid, astfel ca delegatii de la Congres nu vor avea mari dileme pe cine sa aleaga. Urmatorul care a dat semnul "schimbarii" in PSD a fost liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, care a lasat sa se inteleaga, il ultima vreme, prin deciziile luate cu de la sine putere ca organizatia este el. Dupa ce a dat chix din nou la alegerile de Bucuresti, DIP nici macar nu s-a mai obosit sa-si depuna mandatul la dispozitia filialei, dupa cum promisese, pentru a decide aceasta daca mai e cazul ca el sa ramana sef. A decis el in locul tututor si a ramas lider. In timp ce baronii sunt in continuare pe cai mari in judetele din care fac parte, liderul PSD, Ion Iliescu, vorbeste cinic despre "purgatoriul" prin care este nevoie sa treaca PSD. Baronii, insa, sunt reasezati in functii cu acordul sau tacit.


Alegeri in stil PCR
Dupa modelul de la centru, asa arata situatia in toate organizatiile PSD din tara. Liderii de profesie ai PSD din organizatiile judetene sunt alesi cu majoritati covarsitoare, uneori cu unanimitate de voturi, si, de preferat, fara a avea contracandidati. Toate acestea, sub privirile ingaduitoare, ba ale lui Iliescu, ba ale lui Nastase, cei care au invocat in ultima vreme, mai ales dupa ce au trecut in Opozitie, principii ca democratia in partid, aducerea de figuri noi si inlocuirea celor controversate. Senatorul Doru Ioan Taracila este una dintre dovezile vii ca s-a ales praful din ceea ce au decretat Nastase si Iliescu. Taracila a fost ales, din nou, lider al PSD Calarasi, cu o majoritate covarsitoare care l-a lasat cu gura cascata pe contracandidatul sau de forma. Modelul care l-a inspirat pe Taracila a fost probabil cel al lui Dan Ioan Popescu. Liderul de Calarasi s-a reales in functie dupa ce anul trecut si-a dat demisia pentru rezultate dezastruoase la alegeri. In alte organizatii judetene ale PSD situatia este identica. Presedinte al organizatiei PSD Botosani a fost reales Constantin Contac, singurul candidat, de altfel. In Bistrita Nasaud a fost reales fostul prefect Viorel Pupeza. Acesta a avut contracandidati, dar diferenta de voturi intre ei si invingator a fot sfidatoare. Reales a fost si liderul PSD, Gavril Marza, fara concurent si el. La Constanta nimeni nu a indraznit sa candideze impotriva lui Radu Mazare, care a iesit sef al organizatiei, din nou. Situatii similare s-au intamplat in Timis (Ilie Sarbu, candidat unic, reales), Arad (Dimitrie Musca, reales, candidat unic), dar si in organizatia municipala Buzau (Constantin Boscodeala, reales in unanimitate, candidat unic). "Performantele" ce caracterizeaza invingatorii la nivel de judete sunt rezultatele slabe in alegerile locale si parlamentare si problemele pe care le au cu PNA.


Vacaroiu da vina pe presa
In timp ce PSD isi repune in valoare baronii locali, vicepresedintele Nicolae Vacaroiu incearca sa dea vina pe presa pentru faptul ca partidul a intrat in Opozitie. Potrivit liderului Senatului, PSD a pierdut puterea si pentru ca o parte din mijloacele de informare in masa au exagerat cu informatiile despre coruptii din partid. "Au fost unele radiouri, televiziunui si ziare care au oferit prea multe informatii, ca lumea sa-si creeze imaginea ca in partid sunt oameni atat de corupti ca nici nu au ce cauta. Nu este atat de adevarat, dar asta nu inseamna ca nu sunt si unele lucruri reale", a spus Vacaroiu. In discursul de infierare a presei, Vacaroiu a avut si un moment de sinceritate: "Trebuie sa scapam de oamenii care vin si se lipesc de noi si-si cauta aici interesele proprii numai pentru a obtine o functie. Altfel, nu o sa mai obtinem nici macar pragul electoral de 5%", a adaugat vicepresedintele PSD.


PSD calca in picioare statutul
Un acces de sinceritate a avut, sambata, si vicepresedintele Ioan Mircea Pascu. Acesta a recunoscut ca statutul partidului a fost incalcat la toate nivelurile. "Statutul pe care noi insine l-am votat a fost incalcat la diverse niveluri, inclusiv la cel mai inalt, si dau exemplu aici toata chestiunea aceea cu autosuspendarea, incetarea activitatii Delegatiei Permanente si inlocuirea ei cu Biroul Coordonator si asa mai departe, care a fost o iesire serioasa din statut", a spus Pascu. O situatie graitoare de nerespectare a statutului PSD s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, la alegerile din organizatia judeteana Valcea. In prezenta liderului in functie al PSD, Adrian Nastase, organizatorii au impartit buletine de vot atat membrilor PSD, cat si invitatilor, sa voteze si ei. Surprinzator alegerile nu au fost duse pana la capat in acest mod, ci au fost anulate. Si aceasta in care situatia de mai sus este o practica mai veche in PSD. La alegerile preliminare din partid pentru stabilirea listelor parlamentare, in unele "sectii de votare" li s-a permis si simpatizantilor partidului sa-si dea cu parerea.
Publicat de : Carmen EPURAN
Data publicării: 11 Apr 2005 - 12:21
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3160&titlu=Revenirea_baronilor_PSD