Basescu - calmul dinaintea furtunii [1]

26

.11.2008

Un Traian Basescu ciudat: degajat, neconflictual, jovial cu ziaristele, dispus la dialog, preocupat de problemele macro ale Romaniei, putin interesat de jocurile politice meschine ale sezonului electoral. Cand o ziarista a încercat sa-l descoasa, de dimineata,  cu privire la „emisarii” pe care i-a vazut dl. Geoana, dl. Basescu a replicat ofensat: „E o conferinta a presedintelui Romaniei. Sa nu coboram nivelul”. Cand, pe seara, cei trei intervievatori de la Realitatea TV au încercat sa-l coboare pe taramul de jos al combinatiilor electorale, domnul presedinte s-a ridicat în balon, ca sa folosim o expresie favorita a d-lui Hurezeanu: a privit Romania de sus, de la înaltimea functiei, i-a radiografiat crizele, a constatat prabusirea fondului de pensii, situatie în care orice discutie despre mici aranjamente de guvernare devine, nu-i asa, de-a dreptul ridicola. In concluzie, un Traian Basescu „nespectaculos”, dupa cum a oftat dl. Tatulici, la finalul unei emisiuni în care astepta vorbe tari si în care a primit, în schimb, doar vorbe mari.

Cu sapte zile înainte de alegeri, dl. Basescu a devenit „nespectaculos” din cauza ca par sa-i fi murit toti dusmanii. Recesiunea, singura lui preocupare de moment, este un dusman mult prea abstract. Agenturile de rating sunt adversari fara chip. Criza n-are ochii unduiosi ai lui Felix, paloarea pielii lui Hrebenciuc, ranjetul lui Iliescu. Nu canta la balalaica, precum Orban, nu poarta papion, ca Tariceanu.

Cand se poarta ca un presedinte de tara, dl. Basescu devine suspect. Te-ai astepta ca, în fiecare moment, sa aiba o izbucnire nervoasa, sa-ti dea un pumn în plex ca esti unealta lui 322, sa-ti tranteasca în plina figura petarda unei lovituri de stat. In spatele figurii de sfinx, te astepti sa-i simti bataitul interior, sangele fermentand, ochiul rau trezindu-se la viata.

Prin urmare, ce se ascunde în spatele calmului prezidential? Este calm pentru ca el conduce jocul sau, din contra, este vorba de o mare deruta, mascata de o siguranta de sine ostentativa? Este linistea pe care i-o dau certitudinile sau linistea de dinaintea furtunii? Asa cum stau lucrurile acum, dl. Basescu n-are motive de prea mare fericire. PD-L este departe de a fi partidul sau cu mainile curate, înaripat de elanul intelectualilor de rasa, capabil sa rada orice concurenta si sa guverneze singur. Dimpotriva, de la locale, trendul partidului a fost negativ, a ajuns cap la cap cu PSD, iar acum se vede nevoit sa discute, daca vrea sa guverneze, cu scarbavnicii de la Coalitia 322. Theodor Stolojan nu mai este premierul-minune, pare un om descurajat, iar declaratia sa de duminica este o proba a deznadejdii: „Eu am învatat sa nu mai fiu sigur de nimic”.

Nu stiu daca dl. Basescu are azi vreun premier în maneca sau joaca la cacealma. Noul sau discurs spune ca nu va provoca o criza politica peste cea economica, nu va forta cu un Guvern minoritar, nu va încerca sa fuga de responsabilitati, spalandu-se pe maini cu un prim-ministru tehnocrat. Pentru ca aceste obiective sa devina realitate, dl. Basescu trebuie sa faca pace cu toata lumea. Ca sa-si trimita partidul la guvernare, va sta la aceeasi masa si cu Tariceanu, si cu Geoana. Si-i va placea. Pentru ca dl. Basescu nu da doi bani pe ideologii, pe dusmani eterni, pe razboaie între blocuri politice. Daca interesul sau politic o cere, e capabil sa se faca frate si cu dracu. Dar care este acum interesul lui Traian Basescu: Guvernul sau Presedintia? Țara se pregateste de criza, bugetul e vraiste. Este interesul sau sa aduca PD-L la guvernare acum? Daca va calcula ca avantajele sunt mai mari decat riscurile, o va face. Daca însa va considera ca Guvernul va fi unul de „sacrificiu”, intrarea PD-L în joc nu va fi altceva decat un balast în tentativa sa de a cuceri al doilea mandat prezidential. In acest caz, dl. Basescu va prefera sa-si vada favoritii în opozitie si sa mentina un Guvern „încasator” pesedisto-liberal, cu care sa se antreneze pentru un nou mandat la Cotroceni.

Un Traian Basescu linistit nu este în masura sa ne linisteasca. O singura  certitudine am urmarindu-l în toti acesti ani pe dl. Basescu: de la omul acesta nu poti avea nicio certitudine.  


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Noi 2008 - 05:17
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=31646&titlu=Basescu___calmul_dinaintea_furtunii