Liberalii ridica pretul anticipatelor [1]

Incepind cu premierul Tariceanu, sfirsind, ieri, cu Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, liberalii insista, in ultima perioada, pe o remaniere guvernamentala, imediat dupa 25 aprilie, data eventualei semnari a Tratatului de aderare la UE. Radu Berceanu spune ca remanierea nu a intrat niciodata in discutia celor doi aliati, PNL si PD.

Cei care au spart gheata discursurilor in legatura cu oportunitatea si eventualitatea reorganizarii structurii executive sint liberalii, mai intii prin vocea premierului Calin Popescu Tariceanu, ulterior prin cea a unuia dintre apropiatii sai, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. „Probabil in luna mai sau iunie vom veni cu o noua propunere de structura a guvernului”, a explicat Bogdan Olteanu, intr-un interviu acordat, ieri, Rompres, piatra de hotar reprezentind-o data semnarii Tratatului de aderare la UE, programata pentru 25 aprilie. „Cred ca numarul de 25 de ministri este arhisuficient. In principiu, ar trebui sa fie mai putini si o remaniere poate, de asemenea, sa insemne schimbarea unor ministri”, a mai sugerat Olteanu. Inaintea sa, premierul Tariceanu apreciase, tot intr-un interviu pentru Rompres, ca nu se poate spune ca „avem un guvern cu prea multi ministri sau cu prea multe ministere”.
Remanierea ca moneda de schimb

In aceste conditii, declaratia lui Bogdan Olteanu poate fi interpretata ca primul pas spre posibile negocieri intre liberali si democrati, pe o miza deocamdata nedeclarata, mai ales ca, de data aceasta, premierul Tariceanu nu s-a mai pronuntat de principiu impotriva anticipatelor. „In momentul in care vom observa ca aceasta majoritate nu este suficienta pentru a ne putea permite indeplinirea obligatiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezerva sa mergem catre alegeri anticipate”, afirma premierul, dupa ce in urma cu citeva saptamini descria ca inoportuna organizarea anticipatelor chiar si in toamna.

„In Senat, actuala coalitie guvernamentala nu are majoritate foarte confortabila”, a recunoscut Tariceanu problemele pe care le are majoritatea la Senat, unele generate chiar de absenteismul senatorilor unora dintre partidele coalitiei.
„In coalitie nu s-a discutat restructurarea guvernului“

Radu Berceanu, unul dintre vicepresedintii democrati care participa la CNC-urile Aliantei si la cele ale coalitiei, a explicat ieri ca la nici una dintre reuniunile conducerii Aliantei PNL-PD sau ale coalitiei nu s-a discutat problema restructurarii guvernului. „Structura guvernului a fost o chestiune care s-a discutat in decembrie, o data cu formarea guvernului, cind s-a convenit ca dupa aprilie vom vedea ce este de schimbat in structura administrativa. Eu nu pot sa cred ca cineva crede ca exista o legatura intre restructurarea guvernului si eventuala organizare a alegerilor anticipate. Ce, daca facem restructurare inseamna ca nu mai facem anticipate? Mai ales ca, daca inteleg bine, restructurarea ar putea interveni in perioada urmatoare, iar in ceea ce priveste anticipatele, eu nu cred ca a fost vorba de eventuala lor organizare altcindva decit la inceputul toamnei”, declara liderul democrat.
Publicat de : Mihaela Ganet
Data publicării: 11 Apr 2005 - 12:26
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3166&titlu=Liberalii_ridica_pretul_anticipatelor