Parchetul ii zice ?nu? lui Basescu in cazul Saftoiu [1]

Procurorii considera ca declaratiile fostului consilier prezidential nu sunt de natura penala

. Claudiu Saftoiu este in centrul unei noi polemici politice dupa ce a sustinut ca seful statului asculta telefoanele rivalilor politici. 
?Administratia prezidentiala ii solicita din nou domnului Claudiu Saftoiu sa probeze afirmatiile facute ieri (marti ? n.red).

Afirmatiile domnului Saftoiu sunt iresponsabile si neadevarate, iar presedintele va urma calea legala?, a spus Valeriu Turcan, purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

El a mentionat ca ?daca exista persoane care spun ca au primit informatii privind viata privata sau politica a unor cetateni romani, pozitia presedintelui este urmatoarea: respectivele persoane se fac vinovate de tainuirea unor astfel de presupuse derapaje?.

Turcan a spus ca presedintele nici nu a cerut si nici nu a primit din initiativa Serviciilor astfel de informatii.
Daca Parchetul General nu se va autosesiza, presedintele va sesiza el insusi aceasta institutie, a precizat Turcan.

Saftoiu: ?Pasajul a fost scos din context?

Fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu sustine ca a aflat despre convorbirile telefonice dintre Ion Iliescu si Mircea Geoana de la televizor, si nu direct de la presedintele Traian Basescu.

Saftoiu a facut marti, la Realitatea TV, doua declaratii contradictorii. Initial, a sustinut ca seful statului stia ce vorbeau cei doi lideri ai PSD si ca ii povestea si lui ce afla din acele convorbiri.

Ulterior, Saftoiu a revenit si a precizat ca s-a informat despre subiect din surse publice si nu de la presedinte.

?Am fost sunat a doua oara si am reformulat si completat declaratia mea anterioara. Pasajul respectiv fusese scos din context si facea referire la declaratiile publice ale lui Traian Basescu.

Am spus ca am aflat de la televizor despre faptul ca Basescu stia ce vorbeau Iliescu si Geoana, atunci cand nu mai eram nici consilier prezidential, nici sef al SIE?, ne-a declarat, ieri, Claudiu Saftoiu.

Fostul consilier prezidential a subliniat ca sursele sale de informare au fost cele publice, in niciun caz documentele clasificate, intrucat nu avea acces la acestea.

 ?Am vorbit in calitate de analist politic, de simplu cetatean, nu de fost sef al SIE sau de fost consilier prezidential si, in aceasta calitate, nu aveam acces la alte surse confidentiale si nici cum sa vorbesc cu seful statului despre astfel de lucruri?, a mai spus Saftoiu.

El a precizat ca relatia profesionala pe care a avut-o cu Traian Basescu in perioada in care a fost consilier la Cotroceni este supusa unui regim de confidentialitate si ca nu poate da detalii despre discutiile cu seful statului.

Parchetul nu se autosesizeaza

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu se sesizeaza din oficiu. Potrivit unui comunicat de presa, ?din afirmatiile domnului Claduiu Saftoiu, exprimate in doua declaratii publice referitoarea la acelasi subiect, nu rezulta elementele unei fapte penale determinate, conditie obligatorie prevazuta de Codul de Procedura Penala?.

O cariera legata de Traian Basescu

Claudiu Saftoiu (40 de ani) si-a inceput cariera profesionala ca jurnalist si s-a remarcat printr-un interviu cu actualul presedinte Traian Basescu, in urma caruia premierul de atunci (decembrie 1997), Victor Ciorbea, a demisionat.

La 15 decembrie 2004, Claudiu Saftoiu a fost numit in functia de consilier prezidential pe probleme de politica interna, ulterior ajungand sef al SIE, post din care a demisionat dupa cinci luni.

Cum a demisionat Saftoiu de la SIE

La 4 octombrie 2006, Claudiu Saftoiu a fost desemnat de catre Parlament director al Serviciului de Informatii Externe, unde a ramas timp de cinci luni, pana in martie 2007. A demisionat  din fruntea SIE ca urmare a unui scandal mediatic rezultat din dezvaluirile efectuate de catre acesta in fata Comisiei care trebuia sa dea un raport privind cererea de suspendare a presedintelui Basescu.

Saftoiu afirmase in fata comisiei prezidate de Dan Voiculescu ca SIE detine aparatura si efectueaza interceptari pe baza mandatelor emise de procurorul general al Romaniei. Ulterior, fostul consilier prezidential a revenit asupra declaratiilor sale, spunand ca acestea au fost eronate.

Nicolai: Transcrierile sunt secretizate

Norica Nicolai (foto), fost presedinte al Comisiei senatoriale de siguranta nationala, declara ca, in principiu, nu exista posibilitatea ca serviciile secrete sa intercepteze convorbirile politicienilor.

In afara de folclor, nu a existat niciun caz public de acest gen, spune ea. Norica Nicolai a amintit ca a existat un singur caz de politician interceptat, acela al liderului liberal Dinu Patriciu, care a si castigat procesul cu SRI in prima instanta.

Nicolai precizeaza ca au existat intotdeauna suspiciuni, in cazul ei fiind notabil faptul ca SRI a transmis o informatie despre ideea formarii unui pol de dreapta in Republica Moldova, care nu venea in urma unei declaratii publice facuta de ea.

Norica Nicolai considera ca declaratiile lui Claudiu Saftoiu nu aduc atingere sigurantei nationale. Ea arata ca singura dovada in sprijinul afirmatiilor facute de acesta ar fi notele de transcriere, dar acestea sunt documente secretizate.

Deputatul Mihaita Calimente, PNL, membru al comisiei parlamentare care ancheta interceptarile telefonice, spune ca scopul comisiei ?nu a fost atins?.

El zice ca membrii comisiei au fost primiti la DNA si la SIE, unde existau terminale de interceptare, dar li s-a spus ca acestea sunt conectate la un server al SRI.  ?Nu am putut constata daca interceptarile erau legale sau ilegale?, declara Calimente.
Publicat de : ---
Data publicării: 22 Ian 2009 - 05:43
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32143&titlu=Parchetul_ii_zice_?nu?_lui_Basescu_in_cazul_Saftoiu