Curatenie de Pasti: scuturare si reanimare [1]

Experienta guvernarii CDR ne-a convins ca este foarte greu de randuit o tara cand conducerea ei este bicefala, tricefala etc. A fost un moment politic necesar cel putin ca exersare a convietuirii mai multor capete politice in procesul de luare a deciziilor.

Problema acelei guvernari a fost consensul, care nu s-a realizat decat aproape de finalul ei, cand si capra, si varza au fost impacate de un personaj apolitic si neutru, adica de Mugur Isarescu, uns premier. Am amintit de acele vremuri fiindca ne apropiem de un moment care ar putea sa se deruleze pe coordonate asemanatoare, momentul fiind restructurarea-remaniere a Guvernului actualei coalitii.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat chiar in primele zile de dupa instalarea sa la Palatul Victoria ca are in vedere o restructurare a aparatului guvernamental, pe care il vedea construit pe sablon pesedist, deloc eficient pentru aplicarea "filozofiei" noii Puteri. El chiar indica si momentul acestei operatiuni, adica dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Data a fost aleasa pentru ca tevatura unei restructurari guvernamentale sa nu bulverseze procesul intern de pregatire a aderarii. Anuntul facut de curand de la Palatul Victoria in legatura cu aceasta restructurare n-ar fi trebuit deci sa surprinda pe nimeni daca, o data cu el, nu s-ar fi indus si ideea unei remanieri. Aceasta din urma pare sa-l fi speriat chiar si pe premierul Tariceanu, care spune acum ca "restructurarea guvernamentala nu constituie, in prezent, o prioritate".
Restructurarea Guvernului nu mai apare, astfel, ca o simpla si necesara scuturare a aparatului administrativ de structurile care bruiaza si incetinesc, prin birocratie, activitatea executiva. Fiind vorba si de o remaniere, strategii nevazuti - dar localizati la Cotroceni - ar avea in vedere si o reanimare a aparatului guvernamental. Nu trebuie sa uitam ca insusi presdintele Traian Basescu a anuntat ca va fi cel mai aspru cenzor al guvernarii actuale.
Problema este de ce ar fi nevoie atat de repede de o resuscitare a Guvernului, cand toate functiile lui vitale sunt in parametri normali si cand doar "greaua mostenire" pesedista il fac uneori sa gafaie. Abia aceste semnale despre reanimarea la care va fi supus vor produce convulsii si chiar stopuri cardiace pentru unii membri ai coalitiei, primele simptome fiind deja inregistrate. Ceea ce ne aminteste, cum spuneam la inceput, de experienta cederista. Urmeaza doar sa vedem daca invatamintele de atunci vor fi folosite la realizarea unui consens "constructiv" in cadrul actualei coalitii.
Publicat de : Ion Navalici
Data publicării: 13 Apr 2005 - 08:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3250&titlu=Curatenie_de_Pasti__scuturare_si_reanimare