Fostul primar de la Arefu-Argeș, condamnat la închisoare cu suspendare [1]

Tribunalul Argeș va decide la sfârșitul acestei luni dacă fostul primar al comunei Arefu va fi trimis după gratii. El a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de în închisoare. În același dosar mai sunt judecați secretara Primăriei, precum și o angajată a Ocolului Silvic Vidraru, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News).

Teren primit și revândut salariatei de la Ocolul Silvic
Fostul primar al comunei Arefu, Vasile Avram, secretara Primăriei, Ana Stanciu și Elena Chiriloiu, salariată la Ocolul Silvic Vidraru, au fost condamnți de Judecătoria Curtea de Argeș la trei ani de închisoare cu suspendare. Cei trei au făcut apel, iar Tribunalul Argeș le-a dat câștig de cauză, dispunând achitarea acestora.

Parchetul Județean a făcut recurs, iar Curtea de Apel Pitești a casat decizia și a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Argeș, primul termen fiind 28 mai. Practic, procesele în cazul fostului edil durează de șase ani. În luna mai 2002, Comisia Locală de Fond Funciar Arefu a propus spre validare suprafața de teren de 10 hectare către Rodica Trelea. Din comisie au făcut parte fostul primar Vasile Avram și secretarul Primăriei, Ana Stanciu. Aceștia au considerat că Rodica Trelea era singurul moștenitor al lui Nicolae Dumitrescu.

Înainte însă ca femeia să fie pusă în posesie, Comisia Locală de Fond Funciar a semnat un protocol cu Ocolul Silvic Vidraru pentru schimb de terenuri, deoarece suprafața pe vechiul amplasament pe care ar fi trebuit să o primească moștenitoarea era exceptată de la retrocedare. La scurt timp după ce s-a făcut schimbul de teren și a fost pusă în posesie, ea a vândut terenul soților Armand și Alina Elena Chiriloiu, aceasta din urmă fiind angajată a Ocolului Silvic Vidraru. Ea a fost și cea care a semnat protocolul cu Primăria Arefu pentru schimbul de terenuri.

Alți doi moștenitori
Povestea tranzacției a ieșit la iveală după ce alți doi moștenitori ai defunctului Nicolae Dumitrescu au depus cereri de reconstituire a dreptului de proprietate. Primarul de atunci, Vasile Avram, a ridicat din umeri, deoarece el restituise dreptul de proprietate doar unei singure persoane, deși ar fi trebuit să știe că la mijloc era vorba despre mai mulți moștenitori.

Cele două persoane care i s-au adresat fostului edil au făcut plângere la Poliția Arefu, la Poliția Curtea de Argeș, precum și la Parchetul Curtea de Argeș. După efectuarea cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului primar, a secretarului și a angajatului Ocolului Silvic. Vasile Avram a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de fals, secretara Primăriei, Ana Stanciu, de abuz în serviciu contra intereselor publice și uz de fals, iar Alina Chiriloiu, angajata Ocolului Silvic Vidraru de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals material în înscrisuri oficiale.

În timpul procesului, cei trei inculpați au susținut că sunt nevinovați. Judecătoria Curtea de Argeș a constatat că deși terenul în suprafață de 10 hectare fusese cumpărat de soții Chiriloiu care ulterior îl vânduseră unor persoane fizice și juridice, trebuie să revină la Ocolul Silvic Vidraru.

În fiecare lună se prezintă la Tribunalul Argeș
Pe lângă pedeapsa de trei ani cu suspendare pentru fiecare dintre inculpații în acest dosar, Judecătoaria Curtea de Argeș i-a condamnat și la interzicerea dreptului de a alege și de a fi aleși pe o perioadă de cinci ani. Mai mult, fostul primar și cele două condamnate trebuie să se prezinte în fiecare primă marți din lună la Tribunalul Argeș-Serviciul de Probațiune și să să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea.

Cei trei mai trebuie să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informații de natură a putea fi controlat dacă respetivul serviciu chiar există. Nu în ultimul rând, prima instanță a dispus anularea titlui de punere în posesie, inclusiv a documentelor care au derivat ulterior acestuia, prin care cele zece hectare de pădure au ajuns la alte persoane.

După rămânerea definitică a hotărârii judecătorești, acestea vor intenta la rândul lor procese pentru a-și recupera banii dați pentru terenurile cumpărate, deoarece au fost cumpărători de bună credință.


Publicat de : Petre NIȚU
Data publicării: 08 Mai 2009 - 05:22
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=33047&titlu=Fostul_primar_de_la_Arefu_Arges__condamnat_la_inchisoare_cu_suspendare