Exclusiv: Mogulul Voiculescu sustine ca Traian Basescu i-a cerut sa-i predea Antenele [1]

8

.05.2009

Dan Voiculescu sustine, într-un interviu acordat ziarului Gandul, ca, de-a lungul timpului, presedintii Romaniei au încercat sa ceara sau chiar sa cumpere „prietenia” Antenelor. Ultimul episod: în 2006, la Cotroceni, cand Voiculescu nu era înca pentru Traian Basescu „mogulul trustului crescentian”, ci un potential prieten: „Traian Basescu mi-a spus ?Mai, nu mai miza pe un cal mort!?, care era Tariceanu. El avea impresia ca eu am o relatie speciala cu Tariceanu. ?Hai sa încercam sa colaboram...?”, a spus el. Potrivit lui Voiculescu, la fel au procedat si Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Reactiile celor acuzati sunt la fel de dure. Prin purtatorul de cuvant, Traian Basescu spune ca este „aceeasi veche propaganda de tip comunist, cu care ne-a obisnuit domnul Dan Voiculescu“. Emil Constantinescu spune ca „nu am santajat pe nimeni si nu am facut presiuni asupra nimanui“. In schimb, fostul presedinte Ion Iliescu nu a dorit sa faca niciun fel de comentariu înainte de aparitia interviului.

 

-Dl Traian Basescu si-a întetit acuzele la adresa mogulilor, dvs sunteti unul dintre cei doi nominalizati. In acelasi timp, Traian Basescu este tocat seara de seara la Antena 3. Nu gasiti întrucatva justificata aceasta frustrare a sa?

-Nu. Nu cred. Eu cred ca presedintele, în mod normal, nu ar avea voie sa aiba frustrari. Presedintele este o valoare suprema a unui popor, care reprezinta – sau ar trebui sa reprezinte – perfectiunea (...) El nu este suparat numai pe Antena 3. El este suparat pe absolut oricine, indiferent cine si de unde e, care îl critica. Avem exemplul societatiilor civile pe care le critica. Cat timp trustul sau televiziunea Realitatea au fost langa el – pana acum cateva luni, dar probabil ca nu s-au mai înteles pe o problema sau alta -, nu-i critica. Se ducea la emisiuni, erau lucrurile în regula. Dar probabil, pentru ca deal-ul gandit nu a iesit, iar cei de la Realitatea au întors armele împotriva lui, a început sa-i critice.

-A aparut un plan, între timp, prin care se urmareste anihilarea presedintelui?

-Nu exista niciun plan în acest sens. Noi am primit o lectie severa. Am învatat din experienta trecutului si nu vrem sa mai repetem greseala facuta, ca el sa-si poata permite sa afirme ca existe un pact de agresiune împotriva lui si sa castige simpatie publica. Ati vazut cum e poporul roman. A crescut Becali de la 2 la 7 la suta în doua saptamani pentru ca l-au arestat.

-Nimeni nu-si închipuie ca v-ati fi întalnit dumneavoastra cu Vantu si cu Adrian Sarbu ca sa faceti jocurile...

-Exclus. Comentariile constituie o consecinta a comportamentului sau, natural.

-Aceasta incriminare permanenta la adresa mogulilor care îl acuza este în beneficiul sau, ori în defavoarea propriei imagini?

-Eu cred ca Traian Basescu este epuizat ca produs politic. A folosit aceste metode si a crescut. A folosit alte metode, devenind violent atunci cand îi spui ceva care nu-i convine. De la „tiganca împutita”, la alte expresii este un spectru foarte larg de acuzatii cand este nervos pentru ca nu-i convine ceva. Eu, ca om, îl înteleg, fiind marinar a avut o viata foarte dura. Stau pe vapor trei luni de zile, nu pot pleca nicaieri fiind pe apa – acolo nu exista capitanul de vapor sa întrebe pe cineva ce parere ai cum sa ne descurcam sau încotro s-o luam. Capitanul e capitan: hataraste tot. Ei bine, el a ramas capitan de vapor. Si nu se poate într-o tara democratica, un presedinte de tara sa aiba comportament de capitan de vapor. Cu tot respectul pentru capitanii de vapor. Aici e problema lui psihologica, profunda, pe care nu are puterea s-o recunoasca. Si nici nu se poate schimba. Niciodata n-o sa reuseasca, pentru ca 30-40 de ani de un anumit mod de viata pune o amprenta pe tine pe care n-o mai poti atenua. Oricum, politic vorbind, Traian Basescu este un produs expirat, el încheie o perioada de tranzitie, cu esecul lui Traian Basescu.

-Au aparut rezultatele mai multor sondaje de opinie. Cunoasteti la ce procentaj se afla actualul presedinte?

-Din cate stiu, cam la 38 la suta. Dar cel mai important în acest context este trendul care este dezastruos. Dupa parerea mea, - e o simpla parere, nici nu am foarte multe argumente, decat flerul – el nu va mai candida.

-El ar putea replica, asa cum a mai facut-o si pe 12 martie, ca nu vreti altceva decat ca presedintele sa taca, pentru ca dumneavoastra, ca om de afaceri, sa pescuiti, din nou în ape tulburi, ca la începutul anilor ’90.

-Presedintele are o mare doza de iresponsabilitate. Ceea ce nu-i este permis unui presedinte. Sa ma explic: va aduceti aminte de momentul în care vorbea despre valiza cu bani de la Ministerul Economiei, fara sa spuna nici cine si nici cui a dus-o, cati bani erau în ea etc. Nu mai demult decat ieri, presedintele nostru a fost prezent la o întalnire cu Consiliul Investitorilor Strani, si acolo i-a acuzat pe oamenii acestia, pe fata, ca fura. Presedintele Romaniei a spus ca fac afaceri mari, profituri mari si ca nu platesc impozit. Asta este o acuzatie extraordinar de grava, facuta de un presedinte de stat la dresa unor multinationale. Si daca este adevarat ca asa stau lucrurile, avem Garda Financiara, avem ANAF... De ce nu-i prinde?! Adica presedintele stie ca oamenii astia fura si nu face decat sa ne spuna? Deci, el este iresponsabil si face afirmatii pe care le-a preluat din scoala vietii. Pentru ca asta are el valoros – scoala vietii. El, traind prin porturi, printr-o lume pestrita a fost obligat sa se adapteze la mediul înconjurator. A absolvit, astfel, cu mare succes, scoala vietii. Motiv pentru care se adapteaza. Atunci cand un operator îl filmeaza si nu-i convine spune „Ce, ma, te-a pus nu-stiu-cine sa ma filmezi?”. Cand îi convine zambeste, si nu mai e nicio problema.

-Nu toata lumea are operatorul sau...

-Nu-i vorba de operator, e vorba de un ziarist, daca vreti: „Gaozarul” si multi altii. Adica, un om poate gresi, dar daca greseala devine regula, aia nu mai e greseala, ci e un fel de-a fi.

-Spuneati ca Traian Basescu ar putea sa nu mai candideze. Se repeta situatia fostului presedinte, Emil Constantinescu. L-au învins Serviciile, cum spunea cineva?

-Eu cred ca Basescu este un tip foarte orgolios si, în momentul în care simte ca are sanse sa piarda, nu va candida. Tot datorita felului sau de a fi. Nu ma gandesc la scenarii ascunse. Este în cadere libera doar din vina lui. Apropo de Antena 3, ati vazut imaginile stupefiante de la Bruxelles, parca, unde nimeni nu statea de vorba cu el? Ati vazut?

-Depinde din ce unghi filmezi...

-Nu erau imagini filmate de noi. Au fost preluate de EuroNews. Nu se poate spune ca am vrut noi sa-l filmam stramb.

- Apropo de cum se filmeaza. Suntem într-un an electoral. TVR este manageriata de un pesedist, Antenele si trustul Realitatea-Catavencu sunt declarate de catre presedinte drept inamice – mai beneficiaza, în aceste conditii, Traian Basescu de o platforma media care sa-i sustina interesele electorale?

-In mod obligatoriu va avea. Nimeni din media nu-si poate permite sa nu transmita un discurs al presedintelui tarii.

-Putem face o diferenta aici între stire si editorial. Televiziunile dumneavoastra pot transmite mesajul presedintelui, dar comentariile ulterioare, derulate pe cateva ore...

-Astea le fac oamenii

-Asta era ideea. Ce relatii sunt între dumneavoastra si comentatorii, formatorii de opinie de la posturile pe care nu le conduceti, dar pe care, într-un fel, le pastoriti? Aveti un anume dialog cu ei?

-Eu personal nu am dialog cu absolut nimeni. Fapt care poate fi confirmat de orice comentator din trust. Nu am nici prietenii, nici dusmanii, nici antipatii, nici simpatii. E vorba de un contract de munca. Ce este foarte interesant si foarte important pentru Camelia – stiti probabil ca eu m-am retras din afaceri si am predat toate actiunie, toate drepturile – este eficienta. Este un produs comercial care trebuie la sfarsitul anului sa faca profit. Ca atare, eu nu cred ca trebuie lucrat cu sentimente. Iar comentatorii pe care eu îi vad pe Antene, cred ca sunt niste oameni carora nu prea poti sa le spui ce sa faca. Eu nu cred ca cineva poate sa-i spuna lui Valentin Stan ce sa zica. Sau lui Cristoiu...

-Care s-a retras pentru o perioada, suparat fiindca ati intrat la guvernare...

-E decizia lui. Ca si cum eu ar trebui sa fiu suparat ca el sta la biblioteca. Ce treaba are ce fac eu cu ce face el. E liber sa faca ce vrea. Sau Ciutacu... Sau Mircea Badea. Ăstia sunt niste personalitati care s-au format în timp, de o maniera anume, nu le poti cere „Bai, da în Basescu!”

-Spuneti ca nu aveti niciun fel de autoritate în acesta institutie media.

-Nu, si nici nu-mi doresc!

-Nici macar, ca o paranteza, sa-i reparati aerul conditionat lui Mircea Badea?

-Eu personal nu! Unii mai glumesc: ca vine mogulu’ sa ne repare aerul, ca ne aude mogulu’. Astea sunt glume. Cum glumesc si cei de la Divertis pe seama mea. Faptul ca ei glumesc pe aceste teme, dovedeste ca eu nu ma supar si nu ma deranjeaza.

-Si-ar gasi locul un comentator probasescian la Antena 3, în acest peisaj ostil lui Traian Basescu?

-Cred ca au fost, si nu numai odata. La Gabi Firea, de exemplu.

-Nu, ne referim la un colaborator permament.

-Nimeni nu le-a interzis. Am un exemplu care se cheama Corina Dragotescu. Corina Dragotescu a lucrat o perioada cu Mihai, si era foarte antiBasescu. Stiti dialogul rusionos, urat, între ea si Basescu. Apoi a plecat la Realitatea si, la un moment dat, devenise proBasescu, pentru ca asa era acolo, o linie. Credeti ca ziaristii sunt întotdeauna pro sau contra?

-Un fost proBasescu, unul care sa se schimbe, venind la Antena, nu s-a întamplat?

-Ce vreau sa spun este ca oamenii acestia, au o personalitate bine conturata. Basescu i-a lovit de multe ori, le-a spus ca sunt tonomate. Ei, ca ziaristi de marca, nu pot trece una-doua peste astfel de jigniri. Atunci, cred eu ca s-a creat deja, lasand politicul la oparte, un afront reciproc între ei si Basescu. Nu mai are legatura nici cu mine, nici cu partidul, nici cu politica, cu nimic.

-Tonul acesta antiBasescu va serveste dumneavoastra personal în negocierile pe care le aveti cu PSD-ul?

-Mie, trustul de presa mi-a adus mai multe deservicii decat servicii, în ciuda aparentelor.

-V-a adus si la guvernare în doua randuri...

-Nu, nu! Si aici este un fetis. Vorbind de ultimele alegeri, alianta PSD-PC a fost peste PDL cu trei procente. Adica ale noastre.

-Dar PSD-ul v-ar fi luat în alianta daca n-ar fi existat trustul media?

-Eu cred ca da.

-Eu cred ca nu.

-De ce?

-Pentru ca mai existau partide de 3 procente pe scena politica.

-Care anume?

-Nu stiu, de exemplu, PIN...

-Nu reprezentau nimic! Vedeti dumneavoastra, PC are doua lucruri importante, în afara de presupusa forta mediatica. Oameni foarte valorosi, putini, dar foarte buni, si se adreseaza partii de centru-dreapta, care nu este acoperita de PSD, respectiv întreprinzatorul roman, capitalul privat autohton, partea economica pe care PSD, prin structura sa, nu o poate acoperi.

-Sa reformulez: cat a contat trustul în alegerea PSD, fiind o alegere si din partea lor.

-Eu cred ca a contat, în ideea ca trustul poate fi, ceea ce am numi noi, mai prietenos; adica sa nu-i fie ostil.

-Acest lucru s-a întamplat si în urma cu patru ani.

-Nu, atunci lucrurile au fost mai grave. Atunci, din cauza atitudinii Guvernului Adrian Nastase, care s-a comportat gresit în ceea ce priveste politica IMM-urilor. Noi, considerand ca ministrul nostru de resort, Silvia Ciornei, nu-si poate face datoria, am retras-o din Guvern. S-a desfiintat ministerul. Astfel, între noi si PSD a intervenit o raceala fundamentata, bazata pe lipsa de respect a PSD-ului fata de noi. Au venit alegerile din 2004. PC a luat 7 la suta, la locale. Ca atare, un partid de 7 la suta pentru PSD era deja un aset politic (…) Sigur ca si Antenele sunt un plus si nu un minus. Dar nu, în principal pe motiv de trust de presa am luat noi 7 la suta si am facut alianta si am intrat la guvernare. Trustul acesta a fost întotdeauna împotriva Puterii. Cand a fost Iliescu presedinte erau calare pe Iliescu. Cand a venit Constantinescu, la fel. Va fac o destainuire. Intr-o zi m-a chemat Constantinescu si m-a rugat sa ma duc la Cotroceni – atunci aveam înca actiunile trustului de presa – si discutia a fost de maniera urmatoare: “Domnule profesor, luati loc, o cafea... V-am invitat sa va întreb ce doriti ca lucrurile sa fie în regula, trustul de presa sa reflecte realitatea, sa fie corect...” Ca si cand ar fi fost incorect. De fapt era aceeasi problema ca si cu Basescu: ce nu-i convenea însemna ca-i incorect. Si i-am spus: “Domnule presedinte, sa ma gandesc.” Si dupa cateva secunde i-am spus “Nu vreau nimic!” “Nu se poate”, a spus el. Adica, ideea era, ce sa-mi dea ca trustul de presa sa nu-l mai critice. Astfel de discutii am avut si cu Iliescu cand eram presedinte...

-Si cu Traian Basescu?

-... Si cu Traian Basescu. M-a rugat în 2006 sa ne întalnim la Cotroceni, la domnia sa în birou, iar discutia a fost de genul “Mai, nu mai miza pe un cal mort!”, care era Tariceanu. El avea impresia ca eu am o relatie speciala cu Tariceanu, lucru care nu este corect. Aveam o relatie civilizata. “Hai sa încercam sa colaboram...”, a spus el. Iar eu am spus: “Domnule presedinte, eu nu am nimic împotriva. Dar ce înseamna sa colaboram?”, “Pai vezi si tu, ca ai tai nu sunt, mai, corecti...”. Pe aceeasi idee ca atunci cand se spun lucruri care nu-i convin, oamenii nu sunt corecti. Atunci i-am spus: “Domnule presedinte, nu cu mine trebuie discutata problema aceasta. Trebuie discutata cu Sorin Oancea, cu Marius Tuca. Oamenii care conduc zi de zi, trustul. Eu nu stau, zi de zi sa vad ce fac ei”. Raspunsul a fost “Hai, ma, ce dracu...”, adica nu este posibil sa nu te bagi tu zi de zi. Asta este o problema care sta pe umerii mei de multi ani si mai sta si astazi.

-Cu alte cuvinte, presedintele v-a cerut sa alegeti între el si Tariceanu, practic...

-Este real. Aceasta este formularea.

-Ceea ce nu ati facut...

-Nu am facut, pentru ca nu întelegeam ce înseamna sa aleg. Ce-ar fi trebuit?! Ca trustul de presa sa nu mai spuna nimic rau de Basescu. Sa spuna numai lucruri rele despre Tariceanu. S-o laude pe mama lui Tariceanu si pe sotia lui Basescu? Nu am înteles care era rolul meu în chestiune.

-Presedintele v-a oferit atunci ceva la schimb?

-Nu! Spre deosebire de discutia cu Constantinescu care a întrebat clar “Ce vrei ca sa fim prieteni?”, discutia asta a fost un îndemn la colaborare. Ce însemna sa colaboram, nu am ajuns sa aflu, pentru ca n-am percutat.

-A mai existat o discutie ulterioara?

-Nu! A mai existat, în schimb, una anterioara. Traian Basescu candida la Primaria Generala a Capitalei. In modul lui iresponsabil de a se exprima, a spus ceva despre profesorul Voiculescu, care face pe nebunul... Nu stiu, ceva pe aici... M-am trezit cu un telefon de la el: “Domnule Voiculescu, iarta-ma, eram nervos. Dar as vrea sa-mi spun si eu parerea pentru ca astia de la Antena au zis ca...”. Si i-am zis: “Domnule Basescu, este dreptul dumneavoastra sa va spuneti parerea. Nu trebuie sa-mi dati mie telefon. Vorbiti cu ei, direct!”. Si a vorbit cu Oancea si a spus ceea ce avea de spus.

-Pe acest model, va suna multi oameni politici?

-Nu prea ma mai suna. De fapt niciodata nu prea m-au sunat. Eu am renume de singuratic. Adica nu mi-am creat niciun fel de obligatii niciodata si din cauza asta oamenii nu-si permit sa ma sune. De regula, chestiunea asta cu sunatul vine de la relatiile pe care le permiti. Daca tu-l rogi, te roaga si el. Daca îti face o favoare, asteapta de la tine o favoare... Si asa mai departe. Adrian Nastase mi-a spus într-o zi: “Mai, tu esti precum cerbul”. Eu, nefiind vanator, nu am înteles. Mi-a explicat atunci ca cerbul îsi face un cerc cu copita. Si-l deseneaza. Un teritoriu care este al lui. Nu iese din el, dar nici nu accepta pe nimeni înauntru.

-Apropo de relatii. Relatia dumneavoastra cu PSD în ce zona se afla?

-Este o relatie între un partid mare si un partid mic, în care ala mare face cam ce vrea el.

-Ati fost nemultumit de aceasta situatie. Ati amenintat cu retragerea de la guvernare.

-Am fost si sunt nemultumit, în continuare de aceasta relatie.

-Concret?

-Totdeauna se discuta în termeni de avantaje si dezavantaje. Pentru mine foarte important e tratamentul, respectul. Mai important decat avantajele si dezavantajele. Iar PSD, fiind un partid mare – si nu vorbesc aici, neaparat de PSD la nivelul conducerii -, în teritoriu se uita la organizatiile Conservatoare cu insuficient respect. Acesta este lucrul pe care eu îl reprosez mereu, de cate ori am ocazia în întalnirile pe care le avem. Diferenta de marime a partidelor poate genera lipsa de interes, a recompenselor, împartirea functiilor, orice, dar nu respectul...

Citeste continuarea interviului


Publicat de : ---
Data publicării: 08 Mai 2009 - 05:22
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=33052&titlu=Exclusiv__Mogulul_Voiculescu_sustine_ca_Traian_Basescu_i_a_cerut_sa_i_predea_Antenele