Baronii "modernizeaza" PSD [1]

"La vremuri noi, tot noi". Acest slogan este cel mai potrivit pentru a caracteriza alegerile din filialele judetene ale PSD, cares-au incheiat ieri.

Statistica demonstreaza ca mult trimbitata modernizare a PSD a fost doar o vorba in vint. In practica, ramine acelasi partid in care liderii cu imagine nepatata isi fac cu greu loc in virful ierarhiei.
Cifrele demonstreaza acest lucru. Practic, 31 de lideri judeteni ai PSD, din totalul de 41, plus municipiul Bucuresti au fost reconfirmati in functiile de presedinte. Doar sapte presedinti de filiale judetene proaspat alesi reprezinta nume noi, dar nu neaparat persoane nepatate. Mai mult, alegerile din filiale au marcat revenirea spectaculoasa a unor vechi baroni ai PSD, suspendati o perioada din functii ca urmare a unei operatiuni de cosmetizare, lansata inainte de alegerile generale de anul trecut. Este cazul lui Viorel Hrebenciuc (Bacau), Doru Ioan Taracila (Calarasi), Mihai Bar (Bihor) sau Ioan Rus (Alba).
Eternizati la conducere
Multi dintre cei 31 de presedinti de organizatii judetene ale PSD reconfirmati in functii, par sa se eternizeze in aceste posturi. Senatorul Ion Solcanu este o dovada vie - el se afla in fruntea organizatiei judetene Iasi din 1992. Unii dintre acesti lideri eterni si-au capatat in timp renumele de baroni locali, in urma numeroaselor scandaluri - majoritatea de coruptie - in care au fost implicati. Astazi, ei au fost reconfirmati in fruntea organizatiilor judetene pe care le-au condus o lunga perioada de timp. Constantin Nita (Brasov), Vasile Ion (Buzau), Radu Mazare (Constanta), Gavril Mirza (Suceava), Marian Oprisan (Vrancea) si Dan Ioan Popescu (Bucuresti) sint cele mai cunoscute nume.
Athanasiu: "Daca liderii spun <>, mai e o sansa"
L-am intrebat pe Alexandru Athanasiu, presedinte al Consiliului National PSD, care sint sansele ca apropiatul congres sa marcheze o schimbare a partidului.
Mai credeti ca se poate schimba ceva la PSD?
Situatiile care au aparut in ultima vreme, anumite legaturi nu dintre cele mai placute, unele chiar proaste, daca nu mai mult, pentru imaginea PSD, sint de natura sa puna in garda. O transparenta a candidaturilor si votul nominal sint de natura sa frineze o complicitate a intereselor in favoarea unei solidaritati a ideilor si a programului. Nu sint naiv sa cred ca politica in Romania este facuta de apostoli. Dar una e sa muncesti pentru ideile tale fara sa tragi beneficii de pe urma functiei si alta este sa vezi intr-o functie un instrument de utilizare abuziva a puterii. Asta e la fel de clar, asa cum, dupa mine, trebuie vazuta si problema oamenilor de afaceri politicieni.
Ce semnal dau alegerile din filiale?
Mi-e greu sa raspund. Problema mea este alta: partidul trebuie sa-si afirme sincer slabiciunile, care l-au costat si il costa. Problema sta in lideri. Daca acestia spun clar: fara afaceri, fara conflicte cu legea, fara aranjamente si se tin de acest lucru, mai e o sansa. Cred ca liderii PSD trebuie sa isi asume cu curaj, cu maxima responsabilitate, aceasta actiune. Nu e simplu, de spus putem spune usor, mai greu e sa faci asa ceva.
Ion Iliescu, Adrian Nastase sa spuna asta?
Nu cred ca doar ei sint liderii PSD. Liderii partidului sint cei care au cistigat batalii electorale, care au aderenta in partid, in electorat. Sigur, sint si lideri care se manifesta numai la televizor, dar nu acestia sint cei adevarati. In politica, premisa pentru a deveni lider este votul. Cine nu a inteles asta, inseamna ca vrea sa intre in politica pe usa din dos. Ion Iliescu este un lider politic, incontestabil. Este contestat de unii politicieni, contestat de o parte a opiniei publice, contestat de presa, dar e un lider politic.
De ce nu se retrag singuri cei cu probleme?
Asta lipseste politicii romanesti - oamenii nu demisioneaza decit dati afara sau cind ii retrage Dumnezeu. Politicienii, ca orice alt om, au o perioada de crestere, un apogeu si o perioada de declin. Noi nu intelegem sa ne retragem in glorie, nu acceptam declinul cum acceptam succesul. Trebuie sa stii sa te retragi. Asta trebuie sa faca PSD. Avem aceasta ocazie rara. Daca ne vom imbata cu apa rece, daca vom spune, domnule, avem 29%, mai gresesc adversarii, mai punctam noi pe greselile lor, cred ca deja este o idee falimentara. Nu se va mai intimpla asa. Intram in UE peste doi ani, mecanismele de evaluare a partidelor se vor alinia si ele la cele ale occidentului. Adica, nici romanii nu vor mai vota negativ, ci vor vota imaginea candidatilor si programele acestora.
Care sint greselile PSD?
PSD a fost perceput drept un partid care se substituia statului. S-a identificat, corect sau incorect, cu ideea de monopol asupra tuturor resurselor si, mai ales, a creat o teama de nemiscare de la conducere. Cetatenii au inceput sa se teama de PSD, n-au crezut neaparat in programele Aliantei. S-a mers pe ideea: "Ia, sa-i schimbam, ca s-au imbogatit, ne sufoca!".
A fost si mesajul anticoruptie, pe care PSD l-a uitat.
Noi am declansat niste anchete. Sa nu credem ca toate dosarele care apar s-au facut in doua-trei luni. Amintiti-va ce a spus presedintele Traian Basescu: "Scoate-ti dosarele", nu "Faceti dosare". Deci, PSD a inceput acest lucru, dar nu l-a dus pina la capat. Ceea ce este, poate, mai grav decit sa nu fi facut nimic. PSD avea obligatia sa merga cu aceste dosare pina la capat, corect. Nu sa le faca si cineva sa le tina la sertar.
V-ati depus candidatura?
Nu
Nu intentionati?
Ma gindesc foarte mult la acest lucru. Pe de-o parte, daca partidul mai are nevoie de mine, as fi motivat sa imi depun candidatura. Daca nu, repet, eu cred ca cel mai bun exemplu e cel personal. Cred ca unii dintre noi, evaluind situatii, evaluind ceea ce dorim pentru PSD - pentru ca PSD este un proiect nedesavirsit -, evaluind corect ce putem face, trebuie sa ne gindim mult inainte de a mai candida. "Evenimentul zilei" a avut un editorial, "PSD, un partid expirat". Eu nu cred asta, cred insa ca PSD poate deveni un partid expirat. Chiar daca social-democratia este puternica astazi in toata Europa, in Romania exista pericolul clar ca lumea sa fuga de social-democratie. Problema e care sint vectorii de imagine ai social-democratiei romane. Obiectivul principal al PSD nu este revenirea la putere oricum, in orice situatie, mai ales pe voturi negative. Proiectul politic trebuie sa fie construirea unui partid de centru-stinga modern, politic. In timp, trebuie dezamorsate orgolii, inamicitii mari, cu caracter personal, si trebuie construit un singur partid social-democrat. Eu am in continuare acest crez. (Victor Bratu)
Ponta anunta un congres trucat
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat simbata, la Deva, ca are informatii de la colegii de partid potrivit carora la Congresul PSD din 21-22 aprilie se pregateste influentarea votului. Ponta a explicat ca este vorba despre "planuri neoficiale ale unor lideri ai partidului privind organizarea in sala". "Se doreste amplasarea cabinelor de vot peste tot in Sala Palatului, nu la prezidiu, unde toata lumea sa se asigure ca votul este secret, probabil ca sa voteze si presa, si soferii", a spus Ponta. In continuare, el a avertizat: "Trebuie sa se inteleaga ca PSD are nevoie de un vot corect. Daca membrii de partid vor fi lasati sa voteze singuri, in cabina de vot, atunci putem spune ca PSD se innoieste". (Raluca Crisan)
Publicat de : Silviu Sergiu, V.B.,
Data publicării: 18 Apr 2005 - 12:19
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3414&titlu=Baronii___modernizeaza___PSD