PDL conteaza pe sprijinul UDMR la motiune si vrea cooptarea Uniunii la guvernare

PDL conteaza pe UDMR si pe reprezentantii minoritatilor, dar si pe parlamentari PNL si PSD, la votul motiunii de cenzura, democrat-liberalii dorind cooptarea Uniunii la guvernare, au declarat, duminica, pentru Mediafax, surse din PDL

.

Potrivit surselor citate, PDL conteaza pe aproximativ 60 de parlamentari care sa voteze, alaturi de senatorii si deputatii democrat-liberali, impotriva motiunii de cenzura, ceea ce ar duce la respingerea acesteia in Parlament.

Negocierile PDL-UDMR au avut loc pe tot parcursul dupa-amiezii de duminica, la sediul central al PDL din Aleea Modrogan 22, unde liderii partidului Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga s-au intalnit cu Marko Bela, Kelemen Hunor si Laszlo Borbely.

In urma acestor discutii, s-a ajuns la un consens in privinta unui vot impotriva al parlamentarilor UDMR la motiunea de cenzura initiata impotriva Executivului Boc 2.

Dincolo de sustinerea UDMR, democrat-liberalii mai conteaza si pe votul unor parlamentari PNL si PSD, in total calculele acestora ajungand la aproximativ 60 de parlamentari care sa voteze impotriva motiunii de cenzura.

Sursele au mentionat ca presedintele UDMR ar putea face, in perioada imediat urmatoare, un anunt potrivit caruia Uniunea recomanda parlamentarilor sai sa voteze "cum le dicteaza constiinta" la votul privind motiunea de cenzura.

Odata motiunea de cenzura respinsa, PDL pregateste noua formula guvernamentala cu care sa se prezinte in fata Parlamentului.

Democrat-liberalii doresc, potrivit surselor, sa formeze o noua majoritate parlamentara, alaturi de UDMR si o parte din parlamentarii PSD si PNL care se vor decide sa treaca de partea lor.

Astfel, PDL pregateste o formula de Executiv in care sa fie cooptat UDMR-ul, dar si social-democrati care vor decide sa paraseasca PSD-ul.

Pentru ca o motiune de cenzura sa fie adoptata ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

PNL, UDMR si PSD au impreuna 88, 31 si, respectiv 162 de parlamentari, ceea ce inseamna un total de 281 deputati si senatori, care, daca ar vota in favoarea motiunii, ar determina caderea Guvernului.

Pe de alta parte, PDL are 170 de parlamentari, iar grupul minoritatilor, care traditional voteaza in favoarea Guvernului, 18 deputati, ceea ce impreuna inseamna 188 de parlamentari.


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Oct 2009 - 05:52
 

Link știre