Independentii, pastrati de PDL in comisiile pentru audierea ministrilor. Vezi raportul de forte Putere-Opozitie [1]

Independentii vor participa in comisiile care ii vor audia pe ministrii propusi de premierul desemnat Emil Boc, desi anuntarea demisiilor din partidele de provenienta nu le-ar mai oferi acest drept

. Conform Regulamentului Camerelor, numarul de reprezentanti ai unui partid politic parlamentar intr-o comisie permanenta este negociat in conformitate cu algoritmul politic. Regulamentul nu ofera reglementari pentru solutionarea prezentei asa-zisilor independenti in aceste foruri, lucru de care PDL a profitat astazi pentru a cere si obtine prezenta celor peste 20 de independenti ai gruparii Oprea in comisiile care ii vor audia pe cei 15 ministri propusi. Un avantaj important pentru o majoritate fragila, coalitia PDL-UDMR-minoritati-independenti dorind ca toti candidatii la portofoliile ministeriale sa treaca de votul de validare al comisiilor din anumite considerente de imagine. "Picarea" unuia dintre ministrii propusi nu va constitui insa o tragedie: votul comisiilor are caracter consultativ, ultimul cuvant urmand sa-l aiba miercuri in materie plenul reunit al Parlamentului cand este programata investirea executivului Boc IV.

Chiar beneficiind si de prezenta parlamentarilor independenti in comisii, democrat-liberalii se asteapta totusi ca o parte din ministrii proprusi sa nu intruneasca avizul comisiilor de specialitate. PSD a anuntat ca parlamentarii sai se vor opune validarii ministrilor Cabinetului Boc IV in parlament. Liberalii au spus nu investirii, dar ar putea vota diferentiat in cadrul audiertilor din comisii in functie de competentele, programul si numele celui propus, a sugerat recent presedintele PNL Crin Antonescu.

Dispute in plenul Camerei. Prezenta independentilor in comisii, samanta de discordie

In aceste conditii, asigurarea prezentei parlamentarilor independenti in comisii era esentiala pentru PDL si UDMR ca macar o parte din ministrii propusi sa primeasca aviz pozitiv. Problema a provocat o serie de dispute procedurale in plenul camerei Deputatilor de astazi dimineata.

Deputatii au avut un schimb de replici, marti, in plen, in legatura cu o hotarare prin care partidele isi desemnau alti membri in locul independentilor in comisiile de specialitate, presedintele de sedinta, Ioan Oltean, sistand sedinta fara a se ajunge la o solutie.

Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a prezentat in plen, doua hotarari de modificare a componentei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputatilor, doar prima, care prevedea mutarea unor parlamentari de la o comisie la alta, fiind adoptata cu unanimitate de voturi.

Printre ei, deputatul independent Marin Bobes este desemnat pentru Comisia de administratie, deputatul independent Gabriel Nita Nicolescu e desemnat membru la Comisia de abuzuri, iar deputatul indepedent Gheorghe Zoica e desemnat membru la Comisia de cultura.

Oltean a dat citire celei de-a doua hotarari a Camerei prin care se propunea inlocuirea unor deputati independenti precum Eugen Nicolicea din comisiile in care activau, fara a li se asigura un alt loc in comisii, ceea ce a generat nemultumirea deputatilor independenti si a celor PDL.

Deputatul Eugen Nicolicea a sustinut de la tribuna ca proiectul de hotarare este "neregulamentar intrucat incalca articolul 40 alin 4 potrivit caruia un deputat face parte in mod obligatoriu dintr-o comisie permanenta".

"Dreptul deputatului de a face parte dintr-o singura comisie nu poate sa fie luat. Dupa cum obsevati, deputatii independenti isi pierd locurile in comisii si nu li se repartizeaza nicio comisie si, prin urmare, va cer, conform articolului 109, sa trimiteti acest proiect si sa faceti un proiect de hotarare in care sa fie trecute inclusiv comisiile din care vor face parte deputatii care acum sunt exclusi. Smecheria asta sa scoata membrii din comisii astazi ca sa nu participe la audieri e o idee destul de proasta, pentru ca intra in vigiare la data publicarii in Monitorul Oficial, deci este fara efect astazi", a spus Nicolicea.

Nicolicea a fost sustinut si de liderul grupului PDL, Mircea Toader, care a subliniat ca "deputatii independenti nu pot fi scosi din comisii".

La randul sau, deputatul PSD Ioan Muntean a mentionat ca "era normal ca Toader sa sustina propunerea lui Nicolicea", mentionand ca presedintele de sedinta trebuie sa respecte litera Regulamentului, grupurile avand dreptul sa-si desemenze reprezentanti in comisiile permanente. Muntean a sustinut ca nu e "nicio semecherie" si a cerut acceptarea propunerilor de modificari din hotarare facute de PSD. Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a a sarit in ajutul lui Muntean, apreciind ca deputatii trebuie sa respecte Regulamentul.

De la prezidiu, Ioan Oltean a propus ca "acest proiect de hotarare sa fie rediscutat la urmatoarea sedinta de plen, urmand ca liderii grupurilor parlamentare sa se intalneasca si sa puna la punct imperfectiunile".

Mai multi ministri propusi risca avize negative

Amanarea votarii acestui proiect a permis independentilor sa ramana in comisiile parlamentare in care activau si sa patticipe astfel la audierile de astazi. Cu toate acestea, raportul de forte dintre noua majoritate si opozitia formata din PSD si PNL este echilibrata in comisii, fiind posibil ca o buna parte din ministrii proprusi sa nu intruneasca un aviz pozitiv.

Ultima oara cand a fost propus ca ministru de Interne, in cadrul Guvernului Croitoru, Vasile Blaga a obtinut votul pozitiv al comisiei cu concursul UDMR. Acum are de convins o majoritate PNL-PSD de 39 de voturi la nivelul comisiilor de comisiile pentru administratie publica si de cele pentru aparare, in conditiile in care reprezentantii PDL si aliatii lor intrunesc doar 38 de voturi. In aceste conditii, fiecare prezenta sau absenta conteaza.

Propus pentru Finante, Sebastian Vladescu trebuie sa mai convinga inca trei parlamentari din opozitie pentru a primi avizul comisiilor comisiile pentru buget, finante si banci ale celor doua camere legislative. PSD si PNL au 24 reprezentanti in aceste foruri, in timp ce PDL, UDMR, minoritatile si independenti au 20 de parlamentari.

Ministru in exercitiu la Economie, democrat-liberalul Adriean Videanu are de infruntat o paritate putere- opozitie la nivelul comisiilor pentru politici economice, industrii si servicii de 38 de voturi la 38. De aceeasi paritate se bucura si Radu Berceanu, audiat la comisiile pentru industrii si servicii pentru un nou mandat ministerial la Transporturi.

Ambasador propus pentru portofoliul externelor, Teodor Baconski beneficizaa de un ajutor avantaj de un vot, majoritatea care sustine guvernul cumuland 17 voturi in comisiile de politica externa, fata de cele 16 ale opozitiei.

Udemeristul Laszlo Borbely incearca sa primeasca avizul pentru portofoliul Mediului in cadrul comisiilor pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice. Cele doua tabere au pe hartie cate 40 de reprezentanti.

Nominalizata in fruntea unui ministrer mamut format din Dezvoltare Regionala si Turism, democrat-liberala Elena Udrea trebuie sa convinga pe membrii comisiilor pentru administratie publica si pentru industrie si servicii, unde exista un raport de paritate ca reprezentare intre parlamentarii PSD plus PNL si cei ai PDL, UDMR, minoritati si independenti.

Numit la Aparare ca recompensa pentru aportul adus crearii noii majoritati parlamentare, expesedistul Gabriel Oprea isi va infrunta fostii colegi de partid in cadrul comisiilor de aparare, unde Opozitia are un mic avantaj potential de un vot, avand 18 reprezentanti fata de cei 17 ai noii puteri.

Udemeristul Kelemen Hunor, nominalizat pentru portofoliul Culturii are in fata sa cea mai puternica rezistenta. Contestat chiar si de catre unii democrat-liberali pentru primirea unui minister cu ample implicatii de imagine, Kelemen are de partea sa numai 26 de parlamentari. PSD si PNL dispun de 32 de reprezentanti.

In schimb, Catalin Predoiu propus pentru conducerea Ministerului Justitiei are toate sansele sa primeasca avizul comisiilor de specialitate. Puterea are 38 de parlamentari, iar opozitia numai 38.

La Comunicatii, Gabriel Sandu va defila prin fata comisiilor, cele 24 de voturi pe care il are noua majoritate la nivelul comisiilor, fata de cele 18 ale Opozitiei permitandu-i obtinerea facila a unui aviz de specialitate.

In schimb, democrat-liberalul Mihail Seitan va avea de furca la comisiile pentru munca unde PSD si PNL domina ca numar de reprezentanti cu 35 la 31.

Nominalizat de Emil Boc pentru Educatie, dupa "remanierea" lui Catalin Croitoru, europarlamentarul Daniel Funeriu este audiat de comisiile pentru invatamant, stiinta, tineret si sport unde se inregistreaza o paritate de 21 la 21. Sanatatea ar putea reveni udemeristului Cseke Attila daca acesta va trece miercuri la investire de votul parlamentului reunit. Pana atunci, un semn pozitiv pentru fostul secretar de stat l-ar constitui primirea avizului pozitiv in cadrul comisiilor unde atat Puterea, cat si opozitia au cate 14 reprezentanti.

De la situatia de paritate va porni si Mihail Dumitru unicul tehnocrat adevarat din randul ministrilor propusi. Pentru a obtine avizul comisiilor de agricultura si a trece de paritatea inregistrata, de 40 la 40, Dumitru nu are nevoie decat de un singur vot in plus.

Marius Vulpe, Antena3.ro

Comenteaza | Trimite prin YM | RSS Politica ABONEAZA-TE LA STIRILE ANTENA 3 Feed-uri RSS (Ce este RSS?) RSS categoria Politica RSS stiri Antena 3 Newsletter Antena 3 politica de confidentialitate Comentarii Au fost postate 0 comentarii pana acum pentru acest articol. Adauga un comentariu. ADAUGA UN COMENTARIU Nume: Email: Comentariu:

Pentru validarea comentariului, va rugam introduceti textul din imagine:

Sunt de acord cu termenii de utilizare si politica de confidentialitate a site-ului Antena 3.
Publicat de : ---
Data publicării: 23 Dec 2009 - 06:18
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=34946&titlu=Independentii__pastrati_de_PDL_in_comisiile_pentru_audierea_ministrilor__Vezi_raportul_de_forte_Putere_Opozitie