Comisie formata din Basescu si Iuscenko [1]

Presedintii roman si ucrainean vor sa solutioneze diferendele pana la sfarsitul anului

Comisia Basescu-Iuscenko va cauta solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina, pana la sfarsitul acestui an, au anuntat ieri, dupa o serie de discutii, presedintii celor doua tari, la finalul unei intrevederi la Palatul Cotroceni. Basescu si Iuscenko si-au asumat, fiecare personal, responsabilitatea solutionarii diferendelor romano-ucrainene. Comisia constituita din cei doi presedinti va include trei comitete structurate pe probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatiilor din cele doua tari si canalul Bastroe. Vor fi redeschise si discutiile bilaterale privind delimitarea platoului continental. Atat Basescu, cat si Iuscenko, au subliniat ca problemele dintre Romania si Ucraina, tari cu o istorie unica, au fost mostenite. Aceste mosteniri "limiteaza posibilitatile zilei de maine", a aratat Iuscenko, dar prin cresterea increderii reciproce si imbunatatirea climatului politic intre Kiev si Bucuresti se vor gasi solutii. Discutiile au fost urmate de semnarea a doua documente bilaterale: o Declaratie politica a celor doi sefi de stat si un Plan de consultari intre cele doua Ministere de Externe pentru acest an.


Iuscenko: "Exista un material de compromis"
"Am venit sa intind mana presedintelui Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Pot sa confirm ca mana mea nu a ramas in aer", a afirmat Iuscenko. Presedintele ucrainean a insistat ca problemele privind Insula Serpilor si constructia canalului Bastroe sunt complicate, dar importanta este asezarea la masa negocierilor. El a afirmat ca "pe masa ambilor sefi de stat exista un material de compromis, de aceea, trebuie sa dam de lucru diplomatilor, specialistilor si apoi materialul sa fie pus pe masa de lucru a presedintilor". Iuscenko a aratat ca o prima reuniune bilaterala pe aceasta tema a avut deja loc, existand si un schimb de documente, iar urmatoarea va fi peste cateva saptamani. In privinta canalului Bastroe, seful statului ucrainean a insistat ca importanta e constituirea rapida a comitetului pe aceasta tema, la nivel de ministri ai Transporturilor, adjuncti ai ministrilor de Externe si alti specialisti.


Basescu: Reluarea negocierilor privind platoul continental
Traian Basescu a tinut sa remarce ca meritul convorbirilor cu Viktor Iuscenko a constat in curajul de a aborda toate problemele bilaterale aflate in litigiu, avand in vedere faptul ca inainte de schimbarea puterii de la Kiev aceste discutii nu erau posibile. Seful statului roman a aratat ca rezolvarea tuturor problemelor - canalul Bastroe, delimitarea platoului continental, problema transnistreana si cea a minoritatilor - se va face in baza legislatiei internationale, a conventiilor la care Romania si Ucraina sunt parte, a principiilor europene, plecand de la premisa ca Romania va semna luni Tratatul de aderare la UE, iar Ucraina isi propune sa devina membra a Uniunii.

Presedintele Romaniei a sustinut ca extrem de importanta este redeschiderea negocierilor bilaterale pe tema delimitarii platoului continental, problema ce nu ar putea fi rezolvata pana la finele anului 2005 printr-o decizie a Curtii de la Haga, termen pe care si l-au propus cei doi sefi de stat.


Pozitie comuna privind conflictul transnistrean
Cei doi sefi de stat, roman si ucrainean, au avut o pozitie comuna in privinta solutionarii acestuia, punct de vedere pe care il vor sustine astazi la Chisinau, la reuniunea GUUAM (Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova). Intrebat de ziaristii ucraineni in ce calitate participa Romania la reuniunea GUUAM, presedintele Basescu a precizat ca la invitatia presedintilor Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei, Romania avand rol de observator. Viktor Iuscenko a precizat ca una dintre principalele teme ale reuniunii GUMM va fi gasirea unei solutii comune in privinta conflictului transnistrean, Ucraina avand un Plan special pentru solutionarea acestuia. Principiile-cheie ale Planului vor fi prezentate astazi la Chisinau, a mai mentionat liderul ucrainean. "Sunt convins ca aceasta pozitie va fi ascultata", a precizat el, adaugand ca are o presimtire ca Romania si Ucraina pot avea un rol esential in reglementarea problemei transnistrene.
Publicat de : Anca HRIBAN
Data publicării: 22 Apr 2005 - 08:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3573&titlu=Comisie_formata_din_Basescu_si_Iuscenko