Basescu: "Nu ne putem limita la aceste masuri de austeritate. Ele sunt insuficiente"

Presedintele Traian Basescu a sustinut astazi o conferinta de presa in care a vorbit, printre altele, despre masurile anuntate anterior de reducere a pensiilor si a salariilor bugetarilor, afirmand totodata ca aceste masuri sunt insuficiente

.

Principalele declaratii ale sefului statului:

taguri basescu

Dincolo de anunturile pe care le-am facut zilele trecute, o sa explic.

Romania nu este in situatia Greciei. Putem ajunge, dar nu suntem in situatia ei. Romania are toate instrumentele pentru a o evita. Problema este daca vrem sa le utilizam pentru a evita situatia.Nu as vrea sa se inteleaga ca suntem intr-o situatie roz, suntem intr-una dificila.Dupa 20 de ani de la Revolutie, de democratie, sa spunem, am insotit evolutia democratica de dezvoltarea unui stat clientelar in care intreaga clasa politica a acceptat asta.

Sistemul politic, dar si social pe care l-am dezvoltat in Romania, este unul bolnav.

Statul roman nu isi mai poate permite sa le mai dezvolte, din cauza lipsei banilor.

Despre pensii

Sistemul de pensii nu isi mai poate permite sa le plateasca la nivelul la care sunt ele fixate acum.

A crescut ingrijorator numarul celor pensionati pe caz de boala. In Bihor, 32% dintre pensionari sunt pe caz de invaliditate. Numarul pensionarilor fara stagiu complet si pe caz de boala ajunge la 2,2 milioane, mai multi decat cei cu stagiul complet.

Acest procentaj 32% ne arata ceva in neregula in judetul Bihor, sunt sate intregi in care 100% barbatii sunt pensionati pe caz de invaliditate. Mai sunt judete cu procentaje mari cu peste 25% , aici se intampla ceva in neregula si pana la sfarsitul anului Ministerul Muncii trebuie sa determine care sunt pensionati pe buna dreptate si care sunt de fapt plecati la munca in Spania, Italia. Nu poate sa mai existe intelegeri intre medici si acesti bolnavi. Nu se poate sa ia si pensie si sa fie si apti de munca.

Ne lipsesc 500 de milioane de euro pentru plata pensiilor. Din acest motiv am cerut reducerea pensiilor cu 15%.

Intrebarea care e pe buzele tuturor e pana cand va dura aceasta reducere cu 15% a veniturilor pensionarilor. Va pot spune doar intentia, asa cum am discutat cu Guvernul - sa mentinem aceasta reducere pana la sfarsitul anului, dar e doar o intentie.

Despre ajutoare socialeIn acest moment avem circa 200 de forme de ajutor social.7 milioane de oameni beneficiaza de ajutoare si pentru ele platim 2 miliarde de euroMare parte a lor, si aici nu ma refer la cele pentru copii, nu sunt in regula si sunt pe criteriul clientelar. Unele au fost acordate din motive electorale, la final de mandat.Sunt persoane care, din ajutoare sociale, castiga mai mult decat un ministru.Este un judet in care exista 128 de oameni care lucreaza cu contract si incaseaza in paralel si ajutor de somaj.Mergand cu aceste forme sociale am ajunge la un defcit de 9,1%Pana la sfarsitul anului trebuie sa punem la punct sistemul de asistenta sociala, in asa fel incat sa nu mai fie o zona a risipei fara limita.Despre aparatul bugetarCu sau fara asistenta FMI, trebuie sa privim la modernizarea aparatului bugetar al Romaniei si la optimizarea costurilor cu acest aparat extrem de ineficient.Pentru anul 2004, cheltuielile cu aparatul bugetar erau de 17 miliarde de lei. Pentru anul 2010, cheltuielile sunt de 43,6 miliarde de lei.Pentru 2010, bugetul de stat transfera catre cel de pensii 1,7 miliarde de euro. Pentru a le plati la nivelul lor de acum ar trebui sa platim 2,2 miliarde de euro. Diferenta de bani nu o avem. Din acest motiv, solutia pe care am propus-o cu FMI, BM si UE a fost reducerea lor cu 15%.

Nu putem continua asa. Trei milioane de oameni trebuie sa cotizeze pentru a sustine 6 milioane de pensionari si 1,5 milioane de bugetari.Mai avem 2011 si 2012 sa ajungem ca Grecia, daca mai continuam asa. Avem timp sa luam masuri pana la termenul limita de 2013.Putem discuta pe tema lipsei de personal din sistemul medical, din educatie, dar nu crede ca e treaba mea. Ducand inainte lucrurile asa cum sunt acum, marind fiscalitatea, ar fi fost inevitabil un nou acord de imprumut pe doi ani cu FMI.Daca noi am face un nou imprumut, care nu ar fi mai mic decat cel prezent de 20 miliarde de euro, fara a nu face nimic, Romania ar ajunge la un nivel de indatorare de 67% din PIB.

Romania este indatorata cu un buget national, adica 31% din PIB pe care va trebui sa-i platim, iar pana la sfarsitul anului va fi de 36%. Acest procent va fi destul de greu de suportat.

Eu cred ca cea mai buna optiune a fost aceea pe care noi am avut-o. Vreau sa fiu foarte bine inteles, nu a fost o optiune care mi s-a nazarit mie, pentru a adopta solutia au fost consultari temeinice cu proiectie catre 2011 cu Guvernul si cu Banca Nationala. Optiunea noastra a fost sa mergem pe diminuarea cheltuielilor care inseamna consum.

Daca nu as fi constat ca in sistemul de pensii exista multi cetateni asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi primit pensie de invaliditate nedrept.Nu ne putem limita la aceste masuri. Ele sunt insuficiente. Dupa discutiile de miercuri cu Guvernul, voi sta la dispozitia pensionarilor si bugetarilor pentru a putea le da explicatii. Fara a avea intregul program de austeritate, nu o sa putem discuta.In acest moment nu stiu cum se vor aplica, practic, aceste masuri.Singurul lucru pe care il sper este sa nu se ajunga la proteste. Este dreptul oamenilor sa protesteze, dar sper sa nu degenereze.Esential ar fi ca toti cei care au introdus intr-un grup de pensionari pe unul predispuns la violenta, sa renunte. 

Avertizez public sa nu se incerce sa se creeze acte de violenta, spaime pentru oameni. N-o spun intamplator, ci vorbesc pe ceea ce stiu. Exista politicieni care cred ca a stimula violenta este solutia.

Intrebarile jurnalistilor

Jurnalistul Catalin Tolontan intreaba despe costul patinoarului de la Brasov care s-a ridicat la 12 milioane de euro, de trei ori mai mare decat unul din Ungaria. Proiectul a fost aprobat de ministrul Vasile Blaga. De ce sustineti un Guvern care face investitii de acest tip?Basescu: Daca in procesul de cosntructie s-au facut ilegalitati, ca bunul roman, dati-mi mie informatiile pe care le aveti. Daca dumneavoastra stiti ca este mai scump de trei ori, este ilegal. Scrieti doua randuri despre asta si eu o sa trimit la Parchet.Un alt jurnalist intreaba de ce anunta masurile presedintele, si nu premierul si daca Guvernul nu ar trebui sa demisioneze.Basescu: Demisia Guvernului este ultimul lucru care ne-ar trebui in aceasta situatie... Dincolo de obligatia Guvernului de a recunoaste starea financiara a statului, dincolo de obligatia Parlamentului de a face legi, seful statului trebuie sa isi asume aceste masuri, sa fie parte a lor si sa le anunte. Nu eu fac programul pe care trebuie sa il faca Guvernul.

Renegocierea acordului cu FMI ar insemna pierderea transei din iunie.

Despre indemnizatiile acordate mamelor pentru cresterea copiilorEste vorba de indemnizatie si alocatie. Alocatiile copiilor nu trebuie reduse. Va trebuie facuta o reducere de 15% pentru programele sociale. Va pot spune ca sper ca indemnizatia pentru mame sa fie minim afectata. Am evitat discutiile pentru ca acum se fac calculele. Sa vedem cu ce vine Guvernul in acest sens.

Au fost proteste la Cotroceni. Pensionarii sunt foarte suparati. Ce raspuns dati acestor oameni?Nu stiu daca pensionarii vor intelege, dar eu am obligatia sa le explic. Pana acum de FMI Romania a primit 9,2 miliarde de euro, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 milioane de la BM. Total: 12, 02 miliarde. Din acestia 7, 1 miliarde au mers  la BNR pentru consolidarea rezervei nationale, 4,91 miliarde au mers la bugetul de stat. Din astia s-au facut toate cheltuielile pentru salarii, pensii, functionarea spitalelor etc. Despre renuntarea politicienilor la salariul de la statAr fi extraordinar daca politicienii ar renunta la salariile de la stat. Este un gest pe care toti l-ar putea face pana la 31 decembrie.Nu poti da afara bugetari din spitale, unde nu sunt destui oameni. Criteriile de disponibilizare trebuie trasate de sindicate cu Guvernul.Ce stiti despre demisia premierului Emil Boc?Boc nu mi-a spus pana acum ca ar vrea sa se retraga. Orice formula de Guvern care inseamna saptamani de negocieri, nu poate fi mai buna.Daca pierdem trenul acesta cu reducerea veniturilor, intram intr-o spirala foarte rea. Inca suntem intr-o situatie in regula. Ratarea acestui program ne scoate de pe piete.

Cati noi someri vom avea? Cati de la Cotroceni?

Miercuri o sa stim. 25% o sa fie si de la Palatul Cotroceni.

Este vorba de reducerea salariilor cu 25% sau a personalului?Si una si alta. Daca isi reduc corespunzator cheltuielile, bugetarii vor reveni la salariul de 100%. Daca isi reduc corespunzator numarul de angajati, vor reveni la salariul initial.Repet sunt zone in care acest lucru nu se poate. Tinem 200 de spitale care nu pot acorda servicii competente in loc sa le transformam in camine pentru batrani si sa transferam personalul in spitalele performante.


Publicat de : ---
Data publicării: 14 Mai 2010 - 05:37
 

Link știre