Se scufunda PDL. Sever Voinescu: Remanierea Guvernului este o urgenta [1]

Vazut de colegii sai drept un potential candidat la alegerile prezidentiale, Sever Voinescu a acordat in exclusivitate un interviu ziarului ?Puterea?, in care acuza presa ca amplifica problemele reale cu care se confrunta oamenii, din dorinta de a face rating, dar si servicii unor oameni si partide

. Democrat-liberalul face si o radiografie a propriului partid, despre care spune ca ?si-a pierdut sufletul?, care a plecat la Guvern si ca se impune o autonomie intre Palatul Victoria si Modrogan. Totodata, el cere partidului sa propuna o serie de solutii Executivului, deoarece pana acum a fost lipsit de idei.


In luna mai ati scris pe blog ca ?un Guvern care nu mai are alte solutii decat cresterea taxelor trebuie schimbat?? Va mentineti opinia?

Nu retractez nimic din ce am spus atunci. Si astazi cred ca, pentru un Guvern asumat de dreapta, solutia cresterii taxelor ar trebui sa fie de neconceput. Guvernul a preferat o alta solutie, care insa din ratiuni care tin de Curtea Constitutionala nu spun de constitutionalitate, atentie, n-a putut-o duce-o pana la capat.

 

Totusi, spuneti ca ?o majorare de taxe acum ar ucide si putina viata care palpita in economia noastra privata?.

Corect. Privesc cu maxima ingrijorare aceasta majorare de taxe. Semnalele pe care le privesc dinspre mediul privat sunt alarmante. In aceste zile, impreuna cu alti colegi deputati vom sugera Guvernului si ministrului Finantelor cateva masuri de acompaniament pentru ca mediul privat sa poata trece mai usor peste aceasta majorare. Mi-am asumat rolul de vehicul dinspre mediul de afaceri spre ministrul Finantelor si primul-ministru pentru a gasi solutiile care sa ajute economia privata sa treaca peste acest moment. O spun clar, este un moment foarte greu si mi-e teama ca nu foarte multi vor reusi sa treaca peste acest desert.

 

 

Ati fost unul dintre cei care ati cerut o remaniere profunda a Guvernului. Mai solicitati acest lucru in partid?

O remaniere profunda a Guvernului consider ca este absolut necesara, urgenta persista.

 

Singurele solutii din care Guvernul a avut de ales au fost reducerea pensiilor sau majorarea taxelor?

Problema noastra este ca noi nu avem in acest moment bani.  Nu am auzit o alta solutie. N-am auzit decat lozincaraie politica de genul ?nu mai furati?, ?sa nu-si mai ia masini nu stiu de care nu stiu cine?. Solutii din astea haiducesti am mai auzit pe la PSD ?luati de la bogati, dati la saraci?. Este o noua iluzie otravitoare pe care stanga o tot induce in acest moment.

 

PDL nu a fost in stare aiba propriile idei

 

A oferit PDL solutii?

Partidul sustine din punct de vedere politic Guvernul, partidul poate livra solutii sau poate livra critici. Guvernul isi asuma masurile, el isi asuma deciziile. Nu partidul este cel care vine si spune Guvernului ?taie pensiile?. A fost insa cu siguranta o comunicare deficitara intre partid si Guvern. Deciziile importante de natura politica pe care Guvernul le ia trebuie facute cu sprijinul partidului, cu consultarea si ascultarea partidului, dar deciziile de natura strict economica intai Guvernul trebuie sa se dumireasca cu ele. Ce mai poate face partidul, si din pacate nu o prea face, este aceea de a furniza expertiza alternativa. Ar fi fost foarte bine daca PDL ar fi fost capabil in aceste vremuri de criza sa puna pe masa Guvernului propriile sale idei.

 

Doamna Udrea a spus ca presedintele PDL nu ar trebui sa mai fie premier, ca ministrii nu ar trebui sa mai fie si in conducerea partidului. Sunteti de acord?

Sustin acest punct de vedere. Partidul ar trebui sa inceapa sa aiba viata lui. In acest moment traim ca intr-un film, un thriller de serie B, cand sufletul cuiva se muta in corpul altcuiva, sufletul partidului s-a mutat in corpul Guvernului. Nu este normal. Sunt doua structuri, doua entitati politice diferite. Partidul trebuie sa primeasca gradul sau de autonomie de la propriul Guvern. Asta este ceva foarte important.

 

Ce ii lipseste astazi lui Sever Voinescu pentru a fi un candidat la prezidentiale?

Hahahaha. (a ras mai bine de cinci secunde). Nu stiu, nu va pot raspunde la aceasta intrebare. Ma amuza. Am fost purtatorul de cuvant al candidatului Traian Basescu, am incercat sa-mi fac treaba, iar dupa ce-mi spun multi se pare ca am facut-o bine.

 

 

?Media face politica partizana impotriva PDL?

 

Ce atribute a pierdut PDL in ochii electoratului fata de perioada cand era in Opozitie?

Exista o perceptie masiva negativa, dar foarte multi dintre colegi spun ca este mai degraba indusa de mijloacele media. Eu as spune ca mijloacele media, care in mod evident fac politica cat se poate de partizana impotriva partidului meu, nu fac decat sa sporeasca efectul prin mijloace jurnalistice si sa sporeasca dimensiunile unor probleme reale.

 

 

Dar aceste probleme nu sunt reale, este doar vina presei?

Problemele sunt reale, dar imi este teama ca dimensiunea care se da acestor probleme este amplificata de presa. Ieri, in Camerele reunite am avut o sedinta foarte lunga, in care au fost voturi extrem de importante. La un moment dat a aparut o problema de procedura, pe care au ridicat-o niste colegi, legata de constituirea unui grup de prietenie. Unul dintre colegii mei, care se remarca printr-o gaunosenie populista de-a dreptul indecenta, a venit si a spus la microfon ca lui i s-ar fi parut normal ca deputatii sa fie alaturi de sinistrati la inundatii si nu sa discute chestiunile acestea in Parlament. M-a stupefiat sa vad, cateva ore mai tarziu, pe postul Realitatea TV, o indragita realizatoare de emisiuni repetand cuvintele deputatului respectiv de la PSD. Fara citat si le-a asumat. A povestit cum oamenii traiesc adevarate tragedii in vreme ce deputatii uite pe ce se cearta. Un asemenea tip de abordare inducea ideea ca daca deputatii se duceau acolo nu mai erau inundatii sau se rezolvau inundatiile. Acest fel de abordare este specific presei noastre. Da activitatii Parlamentului o dimensiune de inutilitate, ca este compus din autisti, care habar n-au de inundatii. Tipul acesta de abordare este unul daunator si este al presei. Presa incearca sa faca rating si mici servicii catre unul catre altul, catre partide, oameni.



Publicat de : ---
Data publicării: 01 Iul 2010 - 04:50
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36146&titlu=Se_scufunda_PDL__Sever_Voinescu__Remanierea_Guvernului_este_o_urgenta