Situație imposibilă [1]

Președintele Băsescu este în cea mai dificilă situație în care a fost pus vreun șef de stat român până acum.

Președintele Traian Băsescu și celula de criză sunt sub presiunea ultimatumului de patru zile dat în noua înregistrare cu ziariștii răpiți, existând de această dată o solicitare explicită privind retragerea trupelor românești. Presiunea se va înteți sub aspectul emoțional, având în vedere situația fizică în care sunt ziariștii și modul în care se vor raporta la ea familiile acestora și opinia publică.
În cazuri asemănătoare, cu cât se apropia termenul-limită, familiile celor răpiți au renunțat la a fi total de partea autorităților, emoțiile determinându-i să formuleze apeluri patetice, la fel ca și cei aflați în captivitate. Starea emoțională a fost amplificată, de fiecare dată, de instituțiile media unde lucrau cei răpiți, de organizațiile neguvernamentale, uneori chiar prin convocarea de ample manifestații de stradă.
Președintele Băsescu este în cea mai dificilă situație în care a fost pus vreun șef de stat român până acum și va trebui să ia o decizie, chiar dacă nu el a fost cel care a aprobat trimiterea trupelor române în Irak. O retragere din Irak ar presupune compromiterea relațiilor privilegiate cu Statele Unite - care se opun categoric oricărei negocieri cu teroriștii -, dar și a eforturilor diplomatice de dată recentă ale României. Încheierea nefericită a crizei ostaticilor ar compromite credibilitatea noii puteri pe plan intern.
Un caz în care poziția oficialităților a fost clară împotriva retragerii trupelor din Irak a fost cel al ziaristului italian Enzo Baldoni, executat în august 2004, după ce premierul italian, Silvio Berlusconi, s-a declarat împotriva plecării militarilor italieni. Posibil ca la acest caz să fi făcut referire, săptămâna trecută, președintele Traian Băsescu, care a promis că, după încheierea crizei ziariștilor români răpiți, va face demonstrația, cu documente oficiale de la alte guverne, ce a însemnat o declarație neinspirată a unui prim-ministru care a dus a doua zi la executarea unor ostatici.
În cazul unui alt ziarist italian, Giuliana Sgrena, autoritățile italiene au reușit să obțină eliberarea fără foarte multă publicitate. Ulterior, numai jurnalista a fost cea care a dat câteva detalii privind perioada de captivitate și momentul eliberării. Totuși, cele două cazuri sunt, în mare măsură, diferite - modul de acțiune al grupărilor care i-au răpit fiind diferit.
"Ticăloșitele" reacționează corect
Președintele Traian Băsescu le-a spus, vineri seara, în fața Palatului Cotroceni, rudelor și colegilor ostaticilor că cei trei jurnaliști răpiți în Irak sunt la a doua grupare și că lucrurile au evoluat.
"Spre surprinderea mea, am reușit destul de rapid să intrăm în contact cu ei, chiar dacă primul negociator ne-a dus pe o grupare unde nu mai sunt. Sunt la a doua. Au evoluat lucrurile, dar noi am recunoscut toate mesajele de recunoaștere. N-au fost mesaje care ne-au plăcut", a afirmat președintele Băsescu. El a mai declarat că statul român are instituții care la crize acționează corect. "Sunt sisteme ticăloșite. Am spus-o de multe ori, dar la criză reacționează corect", a adăugat Traian Băsescu.
Publicat de : ---
Data publicării: 25 Apr 2005 - 11:47
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3634&titlu=Situatie_imposibila