Basescu: Daca nu continuam masurile de austeritate si in 2011 nu redresam Romania [1]

Seful statului a declarat la TVR ca s-a zgariat ieri in ureche dupa o partida de inot

. Nu a omis sa atace trusturile mogulilor si i-a pus la punct pe unii ministri, care s-au grabit sa anunte majorari de salarii la anul. De critici nu au scapat nici bancile care ar fi contribuit la criza de astazi. Fara un ANI credibil, nu intram in spatiul Schengen, a spus Traian Basescu. 74.000 de bugetari concediati nu sunt suficienti, crede Basescu.

Basescu spune ca s-a zgariat intr-o ureche / FOTO: Grup RC Imaginea 1/1

"Populatia e calma. Avand in vedere ca vreo 80% dintre ziaristi se leaga pentru sanatatea mea. Lucrurile trebuie asezate intr-o zona rezonabila. Daca vreodata va fi o problema cu sanatatea mea, Presedintia va da un comunicat. Eu in fiecare dimineata inot. Ieri dimineata, sunt betisoarele cu vata pentru urechi. Vorbind cu un ministru la telefon, mi-am bagat un betisor invers. M-am zgariat. M-am dus la spital si mi-am pus un tampon cu rivanol. Ziaristii vorbesc de multe ori in numele lui Nus, a lui Vintu asta, a lui Voiculescu. Cand va fi legea o voi face, altfel indiferent ce analize as da. Sunt sanatos tun", a declarat Traian Basescu, la TVR.

A trecut apoi la critici la adresa Guvernului: "Nici nu se terminase conferinta de presa in care se anuntase ca ne-am indeplinit obligatiile, ca aveam anunturi de la ministrii Guvernului care anuntau masuri de salarii la anul. Asta arata puterea unor oameni. In perioada de criza, oamenii politici trebuie sa fie puternici. Ne-am obisnuit sa facem politica datului. Chiar si cand nu avem, dam si ingropam tara. "

"Opozitia are obligatia sa fie impotriva Guvernului, dar nu impotriva tarii. La mintea unora dintre lideri, foarte odihniti, cel mai bine ar fi ca tara sa fie in haos. Daca nu continuam cu masurile de austeritate si in 2011 nu redresam Romania. Marile dezechilibre din 2007-2008 nu au fost corectate in 2009, nu s-a putut. Anul viitor trebuie sa avem un deficit de 4,4% deficit. Numai deficitul bugetului de pensii va fi de 3,5 miliarde de euro. Imprumutul cu FMI se termina in martie. Avem dreptul sa imprumutam 4,4% ceea ce inseamna circa 6 miliarde, din care 3,5 miliarde sunt deficitul fondului de pensii. Avem 3,2 miliarde deficit pe pensii, inca jumatate de miliard pe pensiile militarilor, deci 3,7, eu am spus 3,5 miliarde".

"Economia se poate relansa. Am avut crestere nesanatoasa in 2007-2008 stimulata si de bancile care tipa acum. Eu nu o sa apar bancile, nu-mi place modul in care se derobeaza de modul in care au dus Romania, ei dadeau credite cu buletinul. E tipul de obraznicie al celor care au dezechilibrat Romania si acum dau lectii. Daca se duc pana la capat masurile anuntate de Guvern, la pensii ramanem oricum cu aceasta problema gigantica. Pana cand? Pana ne hotaram sa punem tara inaintea fiecaruia dintre noi. Daca era inainte de 1989 decidea Ceausescu. Constitutia nu-mi da dreptul sa decid si e foarte bine. Noi aveam doua mari probleme statul urias si reducerea cheltuielolor. Restructurarea statului a inceput."

"Si eu am reprosat lentoarea de anul trecut. Eu am reprosat Guvernului inactiunea din primul trimestru al acestui an. Eu am spus-o din 2009 din campanie ca trebuie restructurat aparatul de stat si ca avem un sistem de pensii in colaps. In timpul campaniei prezidentiale se dadea concediu fara plata fortat. Nu am fost un politician care sa spuna dati-le salarii, dati-le sporuri. Imaginati-va cum ar fi fost ca parteneri cei care nu discuta cu Fondul, care cer Fondului sa plece. Asa cum este PDL, este singurul care si-a asumat un program de austeritate si sper sa-l duca pana la capat. Si eu critic PDL. Va rog sa va ganditi cum se duce un sef de stat si spune mai am nevoie de imprumuturi. Dar ce autostrazi vrei sa faci. Nu vreau, vreau sa platesc salarii si pensii. O tara care ia imprumuturi pentru a-si plati salariile si pensiile e o tara de mana a doua. Trebuie sa luam bani pentru investitii, nu ca sa mancam. "

Presedintele i-a dat un raspuns si unui profesor debutant care se plangea de bani: ?Si eu cand am debutat in meseria mea aveam un salariu mai mic decat femeia de serviciu de la Navrom. Viata inseamna sacrificii. Dupa 30 de ani de munca, am ajuns la un salariu de 6.000 de lei. Va doresc sa ajungeti la un salariu de 6.000 de lei. Sunt convins ca domnul profesor debutant isi poate gasi solutii sa traiasca mai bine. Daca domnul profesor debutant s-ar compara cu un medic ar realiza ca e mai bine platit dublu decat un medic. Inteleg ca au 16 de ora de munca pe saptamana, au doua luni de vacanta. Trebuie sa fim rezonabili cu ceea ce cerem.?

"Hai sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Cel mai mare obiectiv al nostru a fost dreptul nostru de a pleca acolo unde ne este mai bine. In momentul de fata statul roman nu poate sa plateasca medicii, profesorii, asa cum merita. Din cate stiu, toate spitalele sunt asigurate cu medici. Ca solutie pentru ei s-a scurtat rezidentiatul. Se vor debloca si posturile la un moment dat. Eu stiu medici de 35-40 de ani care nu pleaca pentru ca nu se realizeaza material, ci pentru ca nu au o perspectiva in cariera. De asta s-a facut descentralizarea."

"In acest moment, Romania nu poate oferi solutii de absorbtie rapida a fortei de munca. Acum suntem in situatia in care nu putem oferi locuri de munca la 7,64% cat era somajul. In Italia si Spania, protectia sociala este la un nivel la care oamenilor le convine sa stea acasa decat sa faca muncile mai grele. Romanii muncesc si castiga mai bine. Eu le multumesc. Imaginati-va ce s-ar intampla daca ar veni sa ceara ajutor de somaj in Romania."

"Coruptia este o problema, e asezata de multe ori acolo unde nu trebuie, se generealizeaza. Dar ceea ce a facut Senatul este o confirmare. Ma refer la Legea ANI. Uneori chiar actiunile Parlamentului te lasa fara replica cand vrei sa spui ca mai sunt si oameni cinstiti acolo. Eu va spun ceea ce nimeni nu spune oficial. Romania fara ANI nu intra in spatiul Schengen. Fara un ANI credibil. O spun pentru ca o simt. Instinctele nu m-au inselat niciodata. Vom avea mari probleme de credibilitate."

"Romania este departe de a fi o tara cu fiscalitate excesiva. E destul de mare pe forta de munca. Dar fiscalitatea in general se situeaza mult sub media UE. "

"Statul are 3000 de controlori de tip ANAF. Agentii sunt cateva sute de mii. Ce sa facem, sa punem cate un agent la fiecare firma.  In principiu, legea trebuie respectata. Agentul economic nu trebuie sa fie preocupat de cum sa faca evaziune fiscala. "

Basescu l-a confundat apoi pe omul de afaceri Ioan Niculae (Astra) cu omul de afaceri brasovean Ioan Nicolae. Care e de la PDL. ?Un domn pe care l-am auzit zilele trecute. Se numeste Nicolae. Un cetatean de pe la Brasov. Ca el se muta in Bulgaria. Ca acolo cota unica e 10%. Dar de cati ani primesti gaze, mai ieftin decat populatia, nu ti-e rusine. Impotriva taxelor ii vedem pe domnul Patriciu, pe domnul Niculae. Domnul Patriciu a transferat datoriile la Kuzmunai. Vine Temesan si da lectii. Asta ne da lectii si a distrus Bancorexul. Vine televiziunea lui Vintu si ne da lectii. Pentru asta plateste FPS 100 de milioane si CEC 300 de milioane. Ei mai au nevoie de o debandada ca la inceputul anilor ?90. Aproape sloganuri pe care le folosesc televiziunile lui Nus, ale lui Felix, le auzi la oamenii simpli.?

"Pe 1 septembrie ma voi tine de cuvant si vom face analiza grupuri parlamentare cu Guvernul. Da, cred ca Emil Boc a fost mintit. Acum sunt acte normative pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar. Vreau sa va spun public ca nu este suficient. Pana nu flexibilizam aparatul de stat... Nu voi considera ca aparatul de stat a fost flexibilizat cu disponibilizarea a 74.000 de oameni."

"Ma uitam la ce s-a intamplat cu povestea brandului. Este un program de punere in valoare a Romaniei. In Carpati s-a plamadit aceasta natiune. Costurile se vor rezolva. Programele fie ca sunt de turism, fie ca sunt de publicitate ale UE trebuie facute"


Publicat de : ---
Data publicării: 05 Aug 2010 - 06:04
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36374&titlu=Basescu__Daca_nu_continuam_masurile_de_austeritate_si_in_2011_nu_redresam_Romania