Se reface Alianta D.A. pentru legea lustratiei [1]

La 24 de ore dupa ce, prin efectele unei decizii ale Curtii Constitutionale - ?nereparate? in termen legal din punct de vedere parlamentar -, Legea lustratiei a devenit istorie ?Puterea? a vrut sa afle daca in toamna va fi initiat un nou proiect legislativ privind problema lustratiei

. Liberalii si democrat-liberalii sustin ca ?legea nu este inmormantata? si promit ca va intra in discutie in sesiunea din toamna. 

Presedinta Camerei Deputatilor si totodata vicepresedinte al PDL, Roberta Anastase, a declarat pentru ?Puterea? ca ?nu consider ca Legea lustratiei este inmormantata. Senatul a fost prima Camera sesizata cu aceasta lege, acolo urmeaza sa fie rediscutata. Nu este prima lege la care nu se pun in acord articolele neconstitutionale cu decizia CCR si care exista in continuare?. Dupa ce i s-a explicat ca intreaga lege a fost declarata neconstitutionala, Roberta Anastase a schimbat registrul si ne-a precizat: ?Important este sa avem o discutie cu juristii si sa vedem concret care au fost motivele pentru care legea a fost declarata neconstitutionala. La inceputul sesiunii parlamentare vom avea o astfel de discutie cu juristii si vom vedea care este calea de urmat?. O pozitie similara o are si presedintele Comisiei juridice, deputatul PDL Daniel Buda, care se pare ca nici el nu a lecturat motivatia Deciziei CCR. ?Astept ca motivatia CCR sa ajunga la comisie (Sic!). Ramane de vazut care sunt motivatiile CCR. Evident, Legea lustratiei se inscrie printre preocuparile partidului nostru?, ne-a declarat Daniel Buda. Reamintim, tema lustratiei a fost relansata in aceasta primavara de PDL prin intermediul Robertei Anastase, desi au existat numeroase voci care au atras atentia asupra neconstitutionalitatii unor articole. A urmat o actiune heirupista, deputatii adoptand un text mult schimbat fata de ce votase Senatul, autorii find Roberta Anastase si Daniel Buda. Dupa ce judecatorii CCR au declarat - pe 7 iunie - legea, in integralitate, neconstitutionala, nimeni nu a mai scos vreun cuvant despre aceasta, iar termenul de 45 de zile in interiorul caruia s-ar fi putut adopta (urgent) o noua lege a expirat pe 6 august.

 

Liberalii discuta problema pe 27 august  

Ce va face PNL - mentionam ca initiatorii Legii lustratiei au fost, in 2006, patru parlamentari liberali - am aflat de la chestorul Camerei, deputatul Dan Motreanu. ?Problema Legii lustratiei, a unei legi noi, va fi discutata pe 27 august, cand va avea loc intalnirea conducerii PNL cu senatorii si deputatii partidului. Din pacate, avand doar trei parlamentari in Biroul Permanent al Senatului, nu am avut forta numerica de a convoca un Birou Permanent pentru a solicita o sesiune extraordinara in perioada de 45 de zile in care se putea rezolva repede o lege noua. Un lucru este cert: pentru ca sa fie adoptata o noua lege a lustratiei, lucrata de aceasta data fara a intra in coliziune cu Constitutia, trebuie ca unul din celelalte doua mari partide parlamentare, PDL sau PSD, sa fie de acord cu o astfel de lege. Degeaba o propunem noi, daca altii nu ne vor sprijini?, ne-a precizat Dan Motreanu.

 

ONG-urile isi fac imagine pe seama lustratiei

Dupa ce au tacut timp de doua luni, abia dupa ce in presa s-a semnalat ca pe 6 august Legea lustratiei iese din circuitul legislativ, au prins glas si ONG-urile care au sustinut adoptarea legii. Este vorba de Asociatia 21 Decembrie, Societatea Timisoara s.a. Sambata, 7 august, liderii respectivelor ONG-uri i-au trimis o scrisoare Robertei Anastase solicitandu-i sa rezolve urgent problema Legii lustratiei, in caz contrar cerandu-i presedintei Camerei sa-si dea demisia din toate functiile pe care le detine. Din pacate, demersul ONG-urilor este unul mai mult de imagine. Aceasta pentru ca solicitarile nu au absolut nici o baza juridica si legislativa. Se solicita presedintei Camerei sa puna legea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare din 16 august, or?, acest lucru este imposibil pentru ca nu este de resortul acestei Camere sa rezolve in prima instanta problema. De asemenea, se mai solicita ca legea ?sa fie revotata?, lucru imposibil de realizat din punct de vedere legal in cazul unei legi declarate neconstitutionale. Roberta Anastase a declarat pentru ?Puterea? ca nu a primit personal scrisoarea in cauza si ca, oricum, lucrurile nu se pot rezolva legal conform solicitarilor din document.



Publicat de : ---
Data publicării: 09 Aug 2010 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36390&titlu=Se_reface_Alianta_D_A__pentru_legea_lustratiei