Liderii Alianței ''DA'', UDMR și PUR din Arad, convocați pentru a da explicații [1]

Președintele UDMR Arad, deputatul Kiraly Andras a declarat că liderii organizațiilor județene arădene ale partidelor care fac parte din coaliția guvernamentală vor fi convocați, miercuri, la București, pentru a se lua în discuție motivele care împiedică semnarea protocolului de colaborare la nivel local.

În județul Arad nu a fost încă semnat protocolul de colaborare între partidele care formează coaliția guvernamentală, ceea ce a dus la discuții aprinse între liderii locali ai Alianței PNL-PD, UDMR și PUR.

În opinia parlamentarului arădean, prin nesemnarea documentului de colaborare la nivelul județului Arad se încalcă o serie de prevederi ale protocolului semnat la nivel național între partidele care formează coaliția guvernamentală, printre care și numirea directorilor în instituțiile deconcentrate.

„Îmi pare rău că nu am reușit să ajungem la o înțelegere pe plan local în privința semnării protocolului. Nu am fi dorit să ajungem să dăm explicații la București, dar dacă altfel nu se poate, nu avem încotro. Aradul a fost întotdeauna un exemplu în ceea ce privește colaborarea formațiunii maghiare cu partidele aflate la putere. Nu înțeleg de ce nu reușim să ne adunăm și să semnăm protocolul la nivel local. Suntem nemulțumiți pentru au avut loc multe acțiuni care necesitau o consultare între președinții partidelor care formează coaliția, aspect prevăzut în protocolul semnat la nivel central, însă noi nu am fost chemați. Am văzut că s-au instalat în funcție câțiva directori în instituțiile descentralizate, fără ca noi să fim consultați, așa cum se prevede în protocol“, a declarat Kiraly Andras.

Liderul UDMR Arad a mai adăugat că nu știe dacă sunt membri din interiorul Alianței care nu doresc semnarea protocolului, deoarece nimeni din PNL sau PD nu a spus acest lucru, însă, amânarea semnării îi duce pe maghiari la ideea că sunt persoane care se opun semnării acestui protocol. „Avem pretenții să fim consultați dacă se iau unele decizii politice în interiorul coaliției. Acest lucru se poate face numai pe baza prevederilor unui act care trebuie semnat de toate partidele din coaliție. În ceea ce privește repartizarea posturilor de directori în instituțiile deconcentrate, liderii la nivel central ai coaliției vor stabili ponderea care îi revine fiecărui partid, în funcție de rezultatele obținute la alegeri, iar liderii locali vor trebui să țină cont de acest lucru. Sperăm ca după discuția de la București să avem o colaborare bună. Este foarte important să ne înțelegem ca să putem lucra după aceleași principii de la nivel central și în teritoriu“, a mai precizat Kiraly Andras.

Conducerea UDMR din Arad susține că nesemnarea protocolului la nivel local a dus și la întârzieri în ceea ce privește numirile în funcțiile de conducere din instituțiile deconcentrate. Cu toate că liderii Alianței „DA“ au anunțat că lista directorilor care urmează să fie numiți a fost finalizată, atât UDMR cât și PUR au nemulțumiri în ceea ce privește modul în care s-au derulat negocierile și speră să obțină fiecare un număr cât mai mare de posturi de directori.

„Momentan suntem mulțumiți doar pentru că nu s-a ajuns la o formulă definitivă. Însă, ne nemulțumește că, inițial, discuțiile au avut loc în doi, adică doar între PNL și PD. Trebuie să se înțeleagă că facem parte dintr-o coaliție în cadrul căreia totul se negociază și nu poate fi vorba ca nouă să ni se ofere posturi după cum dorește Alianța. Nu dorim mai mult decât atât cât ni se cuvine, după procentul obținut la alegeri locale și generale“, a declarat președintele UDMR Arad. După calculele formațiunii maghiare, aceasta ar trebui să obțină posturi de conducere în proporție de 15 la sută.
Publicat de : Florin TOMUȚA
Data publicării: 25 Apr 2005 - 08:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3652&titlu=Liderii_Aliantei__DA___UDMR_si_PUR_din_Arad__convocati_pentru_a_da_explicatii