"Schimbarea presedintelui Camerei Deputatilor nu este o urgenta" [1]

UDMR considera ca modificarea regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului este o operatiune fireasca, ce trebuie realizata periodic, pe masura ce se acumuleaza experienta in activitatea Legislativului, afirma, ieri, presedintele Uniunii, Marko Bela.

In legatura insa cu schimbarea prevederilor ce se refera la desemnarea si inlocuirea presedintelui Camerei Deputatilor, Marko Bela preciza ca trebuie examinata cu multa atentie opinia exprimata de Curtea Constitutionala in aceasta privinta, pentru ca Parlamentul sa nu adopte o hotarare in afara spiritului si literei Legii fundamentale. "N-am putea accepta o modificare a Regulamentului care sa fie considerata neconstitutionala". "Din punctul nostru de vedere, schimbarea presedintelui Camerei Deputatilor nu constituie nici o urgenta si nici o problema majora a societatii noastre, intrucat are mai putina insemnatate cine o prezideaza", preciza liderul UDMR. "Putem insa sa abordam problema in cadrul coalitiei guvernamentale, fara sa riscam nici un fel de tensiuni". UDMR nu va incerca sa foloseasca problema schimbarii presedintelui Camerei Deputatilor ca un mijloc de presiune asupra partenerilor din coalitie pentru ca acestia sa adopte proiectul de statut al minoritatilor in forma dorita de Uniune. Acest proiect de lege este inscris in programul de guvernare cu indicatia expresa ca statutul trebuie sa reglementeze autonomia culturala a minoritatilor si, de aceea, acest statut va fi oricum adoptat de Guvern, poate chiar inainte de a sosi raspunsul Comisiei de la Venetia ori al Inaltului Comisar European pentru Minoritati, organisme la care proiectul de lege a fost trimis, a spus Marko Bela.

Ratificarea aderarii la UE nu necesita o consultare plebiscitara
- sustine presedintele UDMR, Marko Bela
Presedintele UDMR, Marko Bela, impartaseste parerea sefului statului, Traian Basescu, potrivit careia aderarea Romaniei la Uniunea Europeana poate fi oficializata doar prin votul Parlamentului, nefiind necesara organizarea unui referendum. "Legislativul a fost ales democratic, prin votul electoratului, reprezinta expresia vointei marii majoritati a populatiei si, in consecinta, o hotarare a acestuia este suficienta pentru validarea semnaturilor depuse, luni, la Luxemburg pe Tratatul de aderare de inalti demnitari ai Romaniei".
Publicat de : Silviu ACHIM
Data publicării: 27 Apr 2005 - 08:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3706&titlu=__Schimbarea_presedintelui_Camerei_Deputatilor_nu_este_o_urgenta__