Deputatii au decis ca ratele la credite sa ramana umflate de dobanzi si comisioane [1]

Bancile pot stoarce clientii in continuare, intrucat dobanzile si comisioanele ascunse percepute celor care au contractat credite raman neschimbate odata cu aplicarea prevederilor OUG 50/2010

. Mai mult, deputatii din Comisia de buget, finante si banci au avut grija ca majoritatea prevederilor Ordonantei 50 sa fie aplicate doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ. Romanii care au semnat acte aditionale la contractele de credit nu au garantia ca vor beneficia de prevederile Ordonantei 50.

Sute de mii de romani au fost tepuiti cu prevederile Ordonantei 50 privind creditele acordate populatiei. Deputatii Comisiei de buget, finante si banci au aprobat, ieri, un amendament potrivit caruia majoritatea prevederilor OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei se aplica doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ. ?Daca raportul comisei va trece de plenul Camerei in forma in care este propus, atunci OUG 50 in legatura cu creditele in derulare va mai produce efecte doar acolo unde actele aditionale au fost insusite de consumator prin semnatura. OUG 50 va mai produce un efect care s-ar putea sa fie benefic consumatorului, acela ca toti consumatorii care s-au dovedit a fi buni platnici pot sa beneficieze de cele mai bune conditii de refinantare fara sa se mai solicite reevaluarea garantiilor si fara comision de rambursare anticipata?, a declarat deputatul PSD Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget, finante si banci, citat de Mediafax. Amendamentul aprobat miercuri mai prevede ca actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile OUG 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti. Totodata, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate, "cu exceptia cazului in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi". Astfel, persoanele care au semnat actul aditional cu banca nu mai pot reveni la contractul initial, dar in cazul clientilor pentru care modificarile cerute de OUG 50 au fost operate prin aprobare tacita se poate reveni la conditiile contractului initial la cererea lor sau a bancii.

Ordonanta 50 ajunge la Curtea Constitutionala

Clientii nemultumiti ai bancilor vor sa apeleze la parlamentari sau la Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala decizia deputatilor din Comisia de buget in legatura cu aplicarea ordonantei privind creditele doar la contractele semnate dupa intrarea in vigoare a actului normativ. "Este, pur si simplu, o etapa in desfasurarea unui proces pentru ca, dupa ultima sedinta, era oarecum previzibila aceasta atitudine a unor deputati prezenti in aceasta comisie. Mai departe o sa incepem si noi actiunile noastre, prin intermediul dumneavoastra (presei - n.r.), cu ajutorul altor deputati sau chiar al Avocatului Poporului sa contestam la Curtea Constitutionala acest proiect de lege si mai ales acest articol care spune ca prevederile acestei ordonante nu se aplica contractelor in derulare", a declarat Silviu Adascalitei, reprezentantul grupului clientilor nemultumiti ai bancilor.

Si deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca partidul sau va incerca sa modifice legea de aprobare a OUG 50 in plenului Camerei Deputatilor si daca nu va reusi o va ataca la Curtea Constitutionala.  Pe de alta parte, avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta mai multe grupuri de clienti bancari, ne-a declarat ca romanii care au semnat acte aditionale la contractele de credit nu au garantia ca vor beneficia de prevederile Ordonantei 50. ?Vom vedea daca acest amendament discriminatoriu trece de Parlament si de presedintele Romaniei. Procesele nu vor fi afectate de Ordonanta 50, clientii care nu au semnat actele aditionale vor plati aceleasi rate, comisioane si dobanzi aberante?, ne-a explicat Piperea.

Gherghina: CE conditioneaza eliberarea urmatoarei transe de aplicarea OUG 50 doar la contractele viitoare

Comisia Europeana (CE) conditioneaza eliberarea urmatoarei transe din imprumutul acordat Romaniei de scrierea concreta ca OUG 50/2010 nu se aplica decat contractelor viitoare, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina. ?Am avut consultari cu CE, cu cei care ne acorda transa, in ultimele zile. Am si ultima scrisoare primita alaltaieri de la dansii si ei conditioneaza eliberarea transei de 1,2 miliarde de euro de scrierea concreta ca nu se aplica ordonanta decat in cazul articolelor 66-69, 70-71, 50-55, 56. Exact asta este. Pentru contractele in curs s-a gasit aceasta formulare ca actele aditionale sa ramana in continuare, in cazul in care ele au fost acceptate intre parti, iar cele care au fost considerate acceptate tacit, potrivit ordonantei, la sesizarea unei parti - a clientului sau a bancii - sa fie renegociate in conformitate cu prevederile ordonantei si a directivei. Aceasta este pozitia noastra dupa ultimele discutii purtate cu CE si FMI?, a spus Gherghina, citat de Agerpres. 



Publicat de : ---
Data publicării: 16 Dec 2010 - 05:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37194&titlu=Deputatii_au_decis_ca_ratele_la_credite_sa_ramana_umflate_de_dobanzi_si_comisioane____