Basescu isi arata muschii la referendum. Tema referendumului pentru modificarea Constitutiei i-ar putea aduce presedintelui o crestere a popularitatii [1]

Anuntul lui Traian Basescu de duminica, conform caruia presedintele isi doreste in 2012 un referendum pentru modificarea Constitutiei, reprezinta o reintrare in carti a ?Jucatorului?

. Odata cu relansarea temei Parlamentului unicameral, presedintele isi relanseaza de fapt si cresterea propriei popularitati, ajunsa astazi la cote dramatice. Cel putin, asa sustin analistii politici chestionati de ziarul ?Puterea?. Chiar daca va fi greu, daca nu chiar imposibil sa se ajunga la referendum, simpla utilizare a temei modificarii Constitutiei ii poate aduce puncte de incredere sefului statului.

Sanse mici ca la anul sa avem un referendum pentru modificarea Constitutiei, asa cum, cel putin declarativ, isi doreste Traian Basescu. Asta pentru ca legile romanesti spun ca pentru a se ajunge la referendum, este nevoie mai intai ca doua treimi din parlamentari sa isi dea votul. Iar o majoritate de doua treimi nu se va pune de acord pe tema modificarii Constitutiei, intrucat interesele PDL si USL sunt diametral opuse in ceea ce priveste revizuirea legii fundamentale. Cu toate acestea, aducerea in discutie a modificarii Constitutiei si trecerea la un Parlament unicameral poate favoriza cresterea increderii in Traian Basescu. Reamintim ca seful statului a anuntat duminica, la Covasna, ca proiectul prezidential de modificare a Constitutiei a fost finalizat si ca dupa Pasti ar putea fi transmis Parlamentului. Basescu a declarat ca spera ca referendumul pentru modificarea legii fundamentale sa se organizeze in acelasi timp cu alegerile locale din 2012.

 

Parvulescu: Incearca sa recastige popularitate

Sociologul Cristian Parvulescu, profesor la SNSPA, sustine ca anuntul de duminica al presedintelui reprezinta mai degraba o incercare a sa de a recastiga din popularitate, decat o intentie reala de avea un referendum. ?Dorinta lui Traian Basescu de a se organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei este nerealista. Pentru ca, inainte de a avea un referendum, trebuie ca parlamentarii sa-si dea votul (doua treimi din numarul total al parlamentarilor n.r). Insa, dincolo de acest nerealism, schema este clara - o incercare a presedintelui de a recastiga din popularitatea pierduta. Traian Basescu lanseaza astfel teme pentru campaniile din 2012. Este mult mai important sa recastige popularitate pentru el, decat electorat pentru PDL. Pentru ca presedintele are nevoie de o majoritate parlamentara, iar aceasta nu se poate forma cu un singur partid?, a declarat Parvulescu pentru ?Puterea?.  

Sociologul a explicat, totusi, ca temele modificarii Constitutiei si cea a Parlamentului unicameral s-ar putea intoarce impotriva initiatorului ei. ?S-a vazut in trecut ca populatia are sentimente negative la adresa Parlamentului, iar acest lucru poate fi speculat. Insa, este doar o ipoteza de lucru, pentru ca sunt foarte multe variabile de luat in calcul. In cazul in care criza economica se adanceste, aceasta tema de campanie s-ar putea intoarce impotriva guvernantilor. Populatia ar putea da un vot de blam celor care se vor afla la putere in 2012. Daca la guvernare se va afla un guvern de tehnocrati, atunci PDL ar putea fi atins mai usor?, a mai precizat Cristian Parvulescu.

Stelian Tanase, analist politic, considera ca propunerea presedintelui are rolul de a le ?arata muschii? adversarilor politici. ?E o aiureala, ca sa nu folosesc un cuvant mai dur. El incearca sa le arate muschii, sa le spuna astora ca se face cum vrea el. Oamenii au spus Parlament unicameral, iar el asta face acum, foloseste aceasta tema, cu toate ca pe Parlamentul asta bicameral de acum sta asezata coalitia guvernamentala. Basescu incearca sa reintre in carti, pentru ca popularitatea lui si a guvernantilor a scazut dramatic, fiind acum la cel mult 15%. Proiectul pe care il propune el ii sporeste puterile?, a declarat analistul.

 

Sova: Modificarea nu e posibila sub Basescu

Partidele care il sustin pe seful statului, PDL, UDMR si UNPR au nevoie si de voturile celor de la USL pentru ca proiectul presedintelui sa fie votat in Parlament. Or, in acest moment, USL are propriul proiect de revizuire a Constitutiei. Dan Sova, senator PSD si membru al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, sustine ca o modificare a legii fundamentale nu se va putea face cat timp Traian Basescu va fi presedinte. Sova afirma ca proiectul de revizuire a legii fundamentale pe care USL il va finaliza si il va depune la Parlament in curand este diamentral opus fata de cel propus de presedinte.

 ?Eu imi mentin punctul de vedere, o modificare a Constitutiei nu este posibila in era Basescu. Post-Basescu ea s-ar putea face. Pentru ca, inainte de a se ajunge la referendum se da un vot in Parlament, unde este nevoie de doua treimi din numarul de parlamentari. Iar in acest moment, vom avea doua proiecte de revizuire a Constitutiei, cel propus de presedintele Basescu si cel propus de USL. Iar aceste proiecte sunt diamentral opuse. Fiecare parte sustine proiectul asumat de ea. Si nu se va ajunge la un consens in Parlament?, a declarat senatorul Dan Sova pentru ?Puterea?.

Pesedistul mai sustine si ca o suprapunere a referendumului cu alegerile este nerecomandata de Uniunea Europeana. ?Luati-o ca pe o opinie personala, insa, organizarea unui referendum in acelasi timp cu alegerile este ilegala. Nu o spunem noi, ci o spune Conventia de la Venetia. Conform legilor romanesti, e perfect legal. Insa, trebuie sa ne decidem daca suntem in Uniunea Europeana, sau daca am ramas in Imperiul Otoman. Conventia de la Venetia spune ca daca tema propusa la referendum este dezbatuta in timpul campaniilor electorale, atunci se pierde din obiectivitatea actorilor implicati. De aceea, recomandarea este de a nu fi organizat un referendum in acelasi timp cu alegerile?, a mai afirmat Sova.

 

Ce spune actuala Constitutie?

Articolul 150

(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

 

Articolul 151

(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

(3) Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire. 



Publicat de : ---
Data publicării: 20 Apr 2011 - 05:28
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37845&titlu=Basescu_isi_arata_muschii_la_referendum__Tema_referendumului_pentru_modificarea_Constitutiei_i_ar_putea_aduce_presedintelui_o_crestere_a_popularitatii__