Tătucul pediștilor [1]

Nimeni nu taie cordonul care leagă ombilicul prezidențial de Partidul Democrat. Traian Băsescu este, în continuare, adânc implicat în viața partidului, mai mult decât îi este permis președintelui României care, odată cu depunerea jurământului de credință față de țară, a îmbrățișat și principiul echidistanței politice.

După cinci luni de la consumarea momentului solemn, șeful statului încă trasează cu hotărâre drumul PD spre familia europeană și distribuie rolurile la apropiata Convenție Națională, care urmează să-i aleagă succesorul la cârma partidului.

Puternica influență prezidențială, exercitată mai ales în subteran, dar sesizabilă și în declarații de presă, a fost evidentă în cel puțin trei situații. Prima a apărut imediat după alegeri, când Cozmin Gușă – în campanie, nedezlipit de Băsescu – a făcut imprudența de a spune, într-un interviu, că președintele greșește când îl consideră pe Ion Iliescu un politician onorabil. Afirmația, venită pe fondul ambiției de a deveni președintele PD, l-a costat pe Gușă carnetul de partid. Aceeași soartă au avut-o alți doi pediști care începuseră să strângă semnături pentru susținerea lui la șefia partidului. Traian Băsescu s-a dovedit necruțător cu fostul său colaborator, o lecție învățată, de bună seamă, și de alții, fiindcă, de atunci, nici un pedist n-a mai îndrăznit să-l critice pe președinte ori să aspire la vreo funcție fără aprobarea acestuia. Nu mult timp după aceasta, șeful statului a dat din nou de lucru foștilor colegi. El a anunțat ferm că dorește ca, în acest an, să aibă loc alegeri anticipate. Luați pe nepregătite, pediștii au fost, la început, ezitanți. Emil Boc, șeful interimar al PD, facea un adevărat slalom printre cuvinte pentru a nu contrazice declarațiile prezidențiale și a nu lăsa să transpară propriile-i opinii. Șovăiala s-a transformat însă în determinare atunci când Traian Băsescu și-a susținut ideea chiar mai răspicat, chemându-i la ordine și pe cei mai sceptici pediști. Acum, Emil Boc și ceilalți răspund fără să clipească: „Alegerile anticipate se fac, nu se discută!”. Indiferent că majoritatea cetățenilor chestionați prin sondaje au o părere contrară. În fine, șeful statului nu se mulțumește cu un mesaj de felicitare adresat prin mesager, ci regizează, cu săptămâni înainte, Convenția Națională a PD. Vrea competiție, moțiuni, candidați puternici, publicitate pentru partid. În viziunea prezidențială, Adriean Videanu, Emil Boc și Vasile Blaga ar urma să se confrunte pentru spectacol, chiar dacă cei trei ar prefera să-și împartă discret rolurile, cu actualul primar al Capitalei în vârful piramidei, susținut de Boc și Blaga din funcțiile de președinte executiv și secretar general. Totodată, gânditorul de la Cotroceni încearcă să împingă PD în Partidul Popularilor Europeni, mișcare dictată nu numai de rațiuni strategice, ci și de supărarea pe liderii Internaționalei Socialiste – din care partidul face parte - care au sprijinit fățiș PSD în campania electorală. Iar când Băsescu își pune ceva în cap, îi iese mai greu decât meșa.

În aceste luni de mandat, actualul președinte a dovedit așadar că are un lucru în comun cu „respectabilul politician” Ion Iliescu: vocația de tătuc. Ca și acesta, patronează partidul fără nici o problemă de conștiință dintr-o funcție care, prin Constituție, presupune echidistanță politică. PSD a stat 15 ani sub tutela iliesciană și a scăpat de ea în convulsii, scoțându-l fără menajamente la pensie pe liderul care se crampona de putere. PD se simte confortabil sub tutelă. Liderii săi nu mai trebuie să gândească, să se zbată, să lupte, fiindcă viitorul partidului e deja aranjat de ursitoarea de la Cotroceni. Se vor trezi peste vreo câțiva ani.
Publicat de : Rodica CIOBANU
Data publicării: 06 Mai 2005 - 08:46
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3881&titlu=Tatucul_pedistilor