Primaria Constanta, obligata sa plateasca 13 milioane de euro unei firme italiene [1]

Primaria Constanta este obligata sa plateasca 13 milioane de euro unei firme italiene, banii reprezentand costul unor lucrari de infrastructura facute de firma respectiva, nu de Primarie, cum era prevazut in contract, Radu Mazare spunand insa ca exista un proces de anulare a contractului respectiv

.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat, luni, in cadrul sedintei Consiliului Local Constanta, ca procurorii au cerut instantei anularea contractului incheiat cu firma italiana deoarece ar fi fost realizat cu incalcarea legii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ne-am judecat si ne judecam cu cei de la Fin.CO.GE.RO de 12 ani. La un moment dat, am facut plangere penala impotriva fostului primar, a domnului Mihaesi, si a celui de la Fin. CO.GE.RO intrucat contractul a fost incheiat fara ca obligatiile de cheltuiala sa fi fost votate in Consiliul Local. Procurorul, in baza unei rezolutii, a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva fostului primar intrucat cauza a fost prescrisa, dar a atacat in civil desfiintarea contractului pentru ca a fost facut cu incalcarea legii. In prezent, suntem in proces la Brasov pentru desfiintarea contractului, proces inaintat de institutia statului roman, de Procuratura", a declarat Radu Mazare.

El a mai spus ca o alta institutie a statului, ANAF, a facut un control la firma italiana si a descoperit nereguli, iar in ciuda acestor evidente Tribunalul Constanta a hotarat ca Primaria trebuie sa plateasca 13 milioane de euro societatii respective.

"ANAF a facut control acestei firme italiene si a ajuns la concluzia ca societatile prin care s-au realizat si la care s-au facturat materialele care ne sunt imputate sa fie platite ca lucrari sunt fictive. Si ANAF a facut plangere penala administratorului si societatii. In acelasi timp, Tribunalul Constanta a decis definitiv si irevocabil ca orasul sa-i plateasca lucrarile de infrastructura domnului italian, respectiv 13 milioane de euro", a explicat primarul Constantei.

Avocata Georgiana Trandafir, care reprezinta Primaria Constanta, a afirmat, in cadrul sedintei Consilului Local, ca a cerut instantei suspendarea provizorie a executarii silite pana cand magistratii se vor pronunta in dosarul de la Brasov, privind legalitatea contractului incheiat, dar cererea a fost respinsa.

Ea a mai spus ca va fi urmata o cale extraordinara de atac a hotararii Tribunalului Constanta, dar pana atunci decizia instantei este executorie

Mazare a prezentat si faptele prin care s-a ajuns in aceasta situatie, totul intamplandu-se cu doar cateva saptamani inainte de a castiga primul sau mandat de primar, in anul 2000.

"Inainte de a veni eu primar, in anul 2000, Consiliul Local a dat o hotarare prin care a fost de acord cu concesionarea unei suprafete de teren, pe care a concesionat-o firma Fin.CO.GE.RO pentru construirea unui ansamblu rezidential. In hotararea de Consiliu, ca si discutiile prezentate anterior hotararii de Consiliu, nu s-a pus niciodata problema ca municipalitatea sa faca cheltuieli ca urmare a acestui contract in sensul in care firma Fin.CO.GE.RO avea de platit doua milioane de euro pe o perioada de 25 de ani, iar Primaria nu avea nicio obligatie. Dupa ce s-a emis hotararea de Consiliu, a fost incheiat contractul de concesiune si prin vointa fostului primar, Primaria si-a asumat obligatia de a realiza infrastructura, iar daca nu baga banii in infrastructura sa o realizeze Fin.CO.GE.RO si sa o deconteze de la Primarie", a mai spus Mazare.

El a precizat ca nu crede ca in Italia ar fi castigat cineva un proces impotriva statului si ca prin aceasta decizie exista riscul sa fie blocate conturile Primariei.

"Nu cred ca ar fi castigat cineva in Italia un proces impotriva statului italian, insa sunt bani multi la mijloc, sa ne intelegem. Nu vreau sa fac un proces de intentie, nu este lupta mea personala ca nu imi ia mie bani din buzunar, ne ia tuturor. Prin decizia pe care au luat-o judecatorii Tribunalului iau 13 milioane de euro cu consecinte devastatoare in functionarea orasului in conditiile in care exista plangeri penale inaintate de procurori pentru desfiintarea acestui contract. (...) Va trebui sa vedem ce taiem, programe sociale, asfaltat, locuinte. E posibil sa ne blocheze conturile oricand cu consecintele de rigoare", a mai explicat primarul Constantei.

El a mai afirmat ca va trimite o scrisoare tuturor constantenilor in care ii va informa despre aceasta situatie si ii va invita la un miting in fata Tribunalului Constanta.

"Am sa fac si o scrisoare de informare tuturor cetatenilor din oras si o sa-i invit la un miting in fata Tribunalului in care toti constantenii care vor fi afectati sa fie informati si sa isi strige nemultumirile", a declarat Mazare.

De asemenea, consilierii locali si-au dat acordul pentru a face o plangere la CSM impotriva completului Tribunalului Constanta care a luat aceasta decizie.

Disputa dintre municipalitate si firma italiana dureaza de mai bine de zece ani. In luna iunie 2000, primarul in functie al municipiului Constanta, Gheorghe Mihaesi, a semnat un contract de concesiune a unui teren de peste 50.000 de metri patrati cu firma italiana Fin.CO.GE.RO pentru construirea unor locuinte in cartierul Faleza Nord. In contractul incheiat se stipuleaza ca Primaria are obligatia sa realizeze pe cheltuiala sa toate lucrarile de urbanizare necesare, respectiv strazi, canalizare, parcari, spatii verzi, parcuri, piete. In anul 2001, dupa ce a devenit primar, Radu Mazare a contestat acest contract, dar in 2004 Tribunalul Constanta a hotarat ca Primaria trebuie sa faca lucrarile de sistematizare si utilitati edilitare, iar in cazul in care nu se intampla acest lucru firma italiana poate efectua lucrarile respective pe cheltuiala Primariei Constanta.


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Iun 2012 - 05:24
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39593&titlu=Primaria_Constanta__obligata_sa_plateasca_13_milioane_de_euro_unei_firme_italiene