Referendumurile lui Basescu, fata in fata [1]

de Mioara Costin, Razvan Mateo Mateescu Politica interna Taguri: referendum, basescu Sharevar addthis_config = ;

 

In 2007, Basescu a avut de infruntat primul referendum, in urma caruia cetatenii Romaniei au votat ca el sa ramana la Cotroceni

. Doar ca situatia era diferita, atat la motivele de suspendare, la procedura, cat mai ales la cota de popularitate pe care o avea seful statului. Ziarul PUTEREA a pus fata in fata cele doua referendumuri din 2007 si 2012.

 

Sondajele de atunci si de-acum

 

Basescu se bucura de o cota de incredere mare in 2007, intrucat un sondaj INSOMAR facut inainte de referendum arata ca 71% dintre cei care mergeau la vot, optau pentru demiterea lui Basescu.

 

Un sondaj INSOMAR si Metro Media Transilvania, comandat la vremea aceea de Realitatea TV, indica 79,1% de romani  care ar vota impotriva suspendarii lui Basescu, din totalul celor care veneau la referendum.

 

Acum sondajul IMAS, comandat de Europa FM, arata ca 80% dintre romani se vor prezenta la vot, iar dintre acestia, 63% vor vota pentru plecarea lui de la Cotroceni.  Ca atare, raportat la sondaje, sarcina lui Basescu este mult mai grea acum, intrucat numarul celor care erau de partea lui in 2007 este aproape de al celor care il vor demis in 2012. Concret, in urma votului, 74,48% dintre cei care au participat la referendum au votat ca Basescu sa nu fie demis.

 

Initiatorii: aceiasi Marie cu alta palarie

 

In 2007, presedintele Comisiei de suspendare a lui Basescu era Dan Voiculescu, cel care a ales sa demisioneze din Parlament in urma cu 2 saptamani. Acum cererea de suspendare a lui Basescu este semnata de parlamentarii USL, dupa ce au fost inlocuiti presedintii celor doua Camere din Parlament, Blaga si Anastase.

 

O diferenta mai consta si in faptul ca prim-ministrul de atunci Calin Popescu Tariceanu s-a implicat in procedura de suspendare a lui Basescu, fiind cunoscut conflictul dintre cei doi. In schimb, Victor Ponta a preferat sa declare pe holurile Parlamentului ca de suspendarea lui Basescu se ocupa colegii din USL, intrucat el este seful Guvernului. O diferenta este si la numarul parlamentarilor care au votat pentru suspendarea lui, 322 in 2007 si doar 256 in 2012, lucru catalogat de Basescu ca o evolutie in bine a clasei politice romanesti.

 

Interimarul: Vacaroiu versus Antonescu

 

In 2007, in urma suspendarii, sef de stat interimar a devenit Nicolae Vacaroiu, cel care era presedintele Senatului atunci. Acum, sef de stat interimar este Crin Antonescu, dupa ce a fost suspendat Basescu iar. Liberalul este oricum candidatul USL pentru cea mai inalta functie in stat, fiind anuntat candidat la  algerile prezidentiale din 2014. In schimb,Vacaroiu nu a tintuit scaunul de sef de stat, fata de Antonescu.

 

Diferente

 

Intre cei doi au existat diferente cand a venit vorba de preluarea atributiilor de sef de stat interimar, cel putin pana acum, la doar o zi dupa ce Antonescu este presedinte interimar. Nicolae Vacaroiu  a fost validat pe 20 aprilie 2007 presedinte interimar, iar pe 19 mai a avut loc referendumul. Conform Constitutiei, el  s-a autosuspendat din PSD,  dar a ramas presedintele Senatului, dar atributiile i le-a cedat vicepresedintelui de Senat, Doru Ioan Taracila.

 

Acesta nu a luat decizii majore din pozitia sa de interimar, dar a avut consultari cu toate partidele la Cotroceni, in afara de PD, a avut intalniri cu Tariceanu, premierul de atunci, precum si cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Inclusiv Crin Antonescu a participat la consultari, fiind  vicepresedinte PNL atunci. Vacaroiu a prezidat si o sedinta a Comitetului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

 

Convocarile lui Crin

 

Dupa ce a primit mandatul de presedinte interimar, Crin Antonescu s-a instalat din prima zi la Cotroceni, a avut intalniri cu premierul in functie, cu ambasadorul SUA, cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. A tinut si o conferinta de presa in care a tinut sa clarifice ca intelege diferenta dintre mandatul de sef de stat si cel de sef de stat interimar. Totodata, Antonescu  a avut marti o discutie cu directorii SRI si SIE, carora le-a cerut sa functioneze ?normal?, fara nici un fel de imixtiune politica in legatura cu disputa politica si electorala: ?M-au asigurat ca institutiile vor functiona si din punctul aceasta de vedere absolut normal?, a spus Antonescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

 

Totodata, Crin Antonescu a facut o promisiune riscanta, spunand ca va iesi din viata politica daca Traian Basescu nu va fi  demis in urma referendumului din 29 iulie.  Vacaroiu s-a intors la  presedintia Senatului dupa ce i-a expirat mandatul, unde a ramas pana in 2008.

 

Motivele suspendarii

 

Motivele suspendarii din 2007 au fost expuse pe capitole, fiecare dintre ele fiind insotite de precizarea articolelor din Constitutie care au fost incalcate. In 2012 s-a acordat o atentie mai mica referirilor constitutionale ale faptelor presedintelui.

 

Partizanatul

 

In 2007, primul capitol era dedicat relatiei presedintelui cu partidele si cu Parlamentul si se incerca demonstrarea faptului ca Basescu are o atitudine partizana, favorabila doar PD. In 2012, la capitolul 3 regasim ?incalcarea separatiei puterilor in stat?, cu referire la asumarile de raspundere. Se considera ca a cerut Guvernului sa legifereze fara Parlament.

 

Premierul

 

In 2012 se incepe cu acuzatiile de substituire in atributiile Guvernului si uzurparea rolului premierului. Declaratia presedintelui conform careia isi aduna alaturi de Guvern o serie de solutii este interpretata ca o ?transformare in prim-ministru?.

Si in 2007, la Capitolul 2 sunt reunite acuzatiile privind relatia sa cu Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice. Potrivit acestora, s-a substituit Guvernului si l-a atacat zilnic pe premierul Tariceanu. Basescu mai era acuzat ca nu a consultat Guvernul in problemele majore sau in actiunile de reprezentare a Romaniei.

 

Justitia

 

Independenta Justitiei este ?tratata? si in 2007, si in 2012. Daca acum cinci ani era acuzat ca timoreaza justitia, ca face presiuni asupra CSM si DNA pentru redeschiderea de dosare, in 2012 este acuzat ca este in spatele actului de justitie si ca il controleaza impotriva adversarilor politici.

 

In 2007 era acuzat ca a atacat Curtea Constitutionala si nu o respecta, in 2012, ca instiga la nerespectarea deciziilor CCR si ca face presiuni directe asupra judecatorilor.

 

Cetatenii

 

Nerespectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor este o tema folosita si in 2007, si in 2012, dar cu argumente si in domenii diferite. Astfel, la prima supsendare s-a vorbit de dreptul la secretul corespondentei, se vorbea ca ar fi implicat in ascultatea telefoanelor, atunci cand a avertizat ministrii sa fie atenti ce vorbesc, dar si de folosirea serviciilor de informatii pentru supravegherea clasei politice.

 

In 2012 se vorbeste despre dreptul la asistenta medicala care ar fi incalcat, deoarece Basescu ar fi incurajat medicii sa paraseasca tara. Se vorbeste si despre dreptul la pensie si la salarii, in legatura cu programul de austeritate si de reducerea salariilor bugetarilor. In fine, este invinuit ca ar fi insultat repetat comunitatea roma.

 

Dan Voiculescu a prezis perfect suspendarea

 

Presedintele fondator PC, Dan Voiculescu, a declarat in data de 1 mai ca "daca Traian Basescu nu-si da demisia in 30 de zile, oricum va fi suspendat in 60 de zile." Conform calculelor, in data de 31 mai s-au indeplinit cele 30 de zile de care vorbea presedintele fondator PC. Suspendarea presedintelui a venit la 59 de zile dupa ce noul guvern a preluat puterea. ?Nu avem toata Puterea pana nu luam ?i Justi?ia? - a mai declarat Dan Voiculescu, in urma cu aproximativ o saptamana, dand astfel de in?eles care e strategia USL dupa preluarea puterii. Liderii USL au anuntat, la sfarsitul anului trecut ca au decis declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Crin Antonescu spunea atunci ca acest demers al USL "nu e un moft, nu e o inventie de agenda".


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Iul 2012 - 05:10
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39716&titlu=Referendumurile_lui_Basescu__fata_in_fata