Oprescu, despre Cathedral Plaza: O sa respect legea [1]

 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri seara, referitor la decizia instantei care obliga edilul Capitalei sa emita decizia privind desfiintarea constructiei Cathedral Plaza, ca asteapta sa vada "motivatia" magistratilor si ca va respecta legea, informeaza Mediafax

.

 "Astept sa vad si eu motivatia (instantei - n.r.), sa vad si eu cum scrie in corpul hotararii si o sa respect legea", a declarat Oprescu, la Romania TV.

Intrebat despre costurile unei eventuale operatiuni de demolare a constructiei, primarul general a spus ca municipalitatea va trebui sa recupereze de undeva respectiva suma, nefiind vorba despre o actiune ieftina.
Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) a anuntat luni ca prin decizia din 23 ianuarie data de Curtea de Apel Ploiesti s-a dispus definitiv si irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc.

Potrivit ARCB, dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere si obtine protectia legala prin demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala (de parc), a devenit o realitate juridica incontestabila, prin ramanerea irevocabila a sentintei civile nr. 2520/2012, pronuntata de Tribunalul Dambovita. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curtii de Apel Ploiesti, sentinta civila a fost confirmata ca irevocabila, prin respingerea recursului exercitat impotriva acesteia, au precizat reprezentantii ARCB.

"Construirea fara autorizatie valabila, indreptateste la demolare si corespunde unui interes public (...). Deasemeni, legiuitorul si-a mai propus sa confere monumentelor istorice o zona de protectie menita sa asigure atat conservarea acestora, punerea lor in valoare, cat si protejarea victimelor oricarei agresiuni civile prin repararea integrala si in natura a prejudiciului produs", s-a aratat in motivarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012, citata intr-un comunicat remis Mediafax de ARCB.

In acest fel, a aratat Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti, Justitia nu numai ca reconfirma temeinicia demersului judiciar, inceput inca din 2006, prin cererea de anulare a autorizatiei de construire si oprire a lucrarilor, ci autorizeaza irevocabil desfiintarea cladirii nelegale, dovedeste legitimitatea demersurilor intreprinse deja de primarul Capitalei, prin somarea beneficiarului cladirii, de a trece la demolarea benevola a acesteia, dar si obliga autoritatea publica sa indeplineasca efectiv acest act de justitie si reparatie a prejudiciului public si a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietara a doua monumente istorice de mare valoare artistica si istorica.

Decizia pronuntata la Targoviste in cazul Cathedral Plaza si mentinuta de Curtea de Apel Ploiesti nu va putea produce efecte intrucat proprietarul cladirii nu a luat parte la judecata, iar primarul general nu are competenta pentru a initia o procedura de desfiintare, sustin avocatii Millennium.

Potrivit unui comunicat remis de Tuca Zbarcea & Asociatii (TZA), avocatii Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, decizia pronuntata de instanta din Targoviste nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate pentru ca dezvoltatorul nu a fost citat si nu a fost parte in acest proces.

"Hotararea instantei din Targoviste nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Municipiul la emiterea unui act prin care sa initieze o procedura de desfiintare. Astfel de acte au mai fost emise in trecut, nelegalitatea lor fiind evidenta raportat la necompetenta Primarului General de a emite astfel de acte", se arata in comunicatul TZA.

Avocatii sustin ca situatia juridica a cladirii ramane neschimbata, Millennium Building Development detinand toate avizele si autorizatiile necesare, fapt ce nu permite initierea unor actiuni de demolare.

"Mai mult, decizia pronuntata la Targoviste nu va putea produce efecte in conditiile in care proprietarul cladirii Cathedral Plaza nu a luat parte la judecata (...) principiul relativitatii nu permite ca efectele unei hotarari sa se produca asupra unor entitati care nu au luat parte la judecata si nu s-au putut apara - asa fiind, hotararea nu este opozabila proprietarului cladirii", a declarat avocatul Robert Rosu de la Tuca Zbarcea & Asociatii, aparatorul Millennium Building Development.

Acesta a amintit ca practica Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat constant instantele nationale care au dispus masuri cu privire la un bun fara citarea in instanta a proprietarului bunului, si deci o astfel de hotarare ar reprezenta o vatamare grava a dreptului la aparare al Millennium Building Development, in calitate de proprietar.

"Reprezentantii Millennium Building Development reamintesc ca toate cererile de demolare a Cathedral Plaza au fost respinse pana in prezent de catre instantele de judecata. Millennium Building Development ramane deschisa unui dialog transparent, respingand orice tentative de inducere in eroare a presei si opiniei publice", se mai spune in comunicat.

 

Publicat de : ---
Data publicării: 28 Ian 2013 - 06:56
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40445&titlu=Oprescu__despre_Cathedral_Plaza__O_sa_respect_legea