Iliescu, tratat cu flit de Geoana [1]

Geoana despre Iliescu: "Daca nu doreste sa ocupe o functie explicita, sintem iarasi deschisi pentru colaborare. Daca nu doreste sa colaboreze, este decizia domniei sale"

Lui Iliescu i-a fost barat accesul inapoi la virful partidului. Ieri, troica Geoana-Nastase-Mitrea, a refuzat schimbarea statutului pentru infiintarea functiei de presedinte de onoare. Astazi va avea loc Consiliul National al PSD unde Ion Iliescu este asteptat sa-i atace intr-un discurs acid pe cei care l-au mazilit. Sedinta de astazi de la PSD va definitiva noua structura de putere din partid. In ultimele zile oamenii lui Ion Iliescu au agitat tema scindarii partidului iar unii chiar au demisonat.
Lider de grup senatorial si membru in Biroul Permanent. Aceasta este "oferta" pe care noul presedinte al PSD, Mircea Geoana, i-o face predecesorului sau, Ion Iliescu. Geoana a spus ieri, la reuniunea liderilor si reprezentantilor in teritoriu cu PSD, ca statutul nu poate fi modificat in asa fel incit sa se creeze o functie de presedinte de onoare pentru Ion Iliescu. Chestionat in legatura cu o eventuala plecare din partid a fostului lider, Geoana a declarat ca "e convins" ca nu se va intimpla asa ceva, dar nu a spus si pe ce se bazeaza. "Istoria nu mai poate fi rescrisa. Sintem intr-o etapa a vietii PSD in care ne intoarcem cu respect la trecut, dar ne aplecam cu mai mult interes catre prezent si viitor", a declarat Mircea Geoana. Liderul PSD a incercat astfel sa puna punct discutiei legate de pozitia pe care noua echipa i-a rezervat-o fostului sef al partidului. El a spus ca "nu este vorba de a-i oferi ceva" lui Iliescu pentru ca acestuia "nu-i poate lua nimeni ceea ce are deja". "Nu de functii duce lipsa Ion Iliescu". Intrebat ce crede ca va face pe mai departe Iliescu, presedintele PSD a afirmat ca acesta "va face ceea ce crede de cuviinta". El a afirmat ca priveste "cu calm si cu incredere" ceea ce se intimpla si ca se asteapta ca astazi, la Consiliul National, Iliescu sa spuna citeva lucruri "poate mai direct". In esenta, mesajul lui Geoana poate fi rezumat simplu: statutul adoptat la Congres nu poate fi modificat, situatie in care lui Iliescu nu i se va oferi nici o functie deoarece nu exista nici un loc liber in conducere. Presedintele partidului a repetat si de la tribuna ideea ca statutul nu trebuie sa sufere modificari si a cerut celor prezenti sa accepte ideea ca o pagina din istoria partidului s-a intors, iar lucrurile trebuie sa mearga inainte. "Cei din teritoriu ne cer sa ne linistim la virf", a spus Geoana, care le-a cerut colegilor sa-si ia in serios rolul de partid al opozitiei. Un mesaj asemanator a avut si presedintele executiv Adrian Nastase, care a mers pe ideea ca trebuie sa se incheie "faza de reasezare a scaunelor" de dupa Congres, iar pesedistii sa se apuce de treaba. "Congresul s-a incheiat, sintem oameni cu experienta, oameni care avem simtul raspunderii si vom sti sa reactionam la incercarile de a slabi partidul intr-un fel sau altul", a afirmat presedintele executiv al PSD. Cel mai direct a fost insa Miron Mitrea, care a declarat ca e momentul sa se termine neintelegerile si a recunoscut ca in partid exista o stare de tensiune care dureaza de multa vreme. "Am avut o pauza de opt saptamini in care au fost alegeri, in rest ne-am cam ciondanit intre noi", a marturisit Mitrea. Nimeni din sala nu l-a contrazis. Reprezentantii in teritoriu ai PSD apareau interesati mai mult de reuniunile de lucru in urma carora trebuie sa-si desemneze reprezentantii in Biroul Permanent National, reuniuni programate imediat dupa intrevederea cu liderii partidului.
Marian Vanghelie si Rodica Nassar, doi dintre apropiatii lui Ion Iliescu vor reprezenta organizatiile PSD de sector in Comitetul Executiv National. Neculai Ontanu va face si el parte din aceeasi structura fiind ales de catre primarii de municipiu. (Adriana Tomasevici)
Tensiuni interne, induse sau create
Consiliul National al PSD, ale carui lucrari incep azi, are loc pe un fundal tensionat. Tensiunile sint induse sau create de oameni importanti, sustinatori ai lui Ion Iliescu, care au inceput sa-si dea demisia din partid sau doar sa se retraga din functiile detinute in PSD. Unii dintre ei au lansat, mai mult sau mai putin voalat, amenintari, in special cu scindarea. Un prim caz de demisionar este cel al senatorului de Iasi, Neculai Apostol. El a spus ca isi da demisia din cauza "marginalizarii mentorului spiritual al PSD, domnul Ion Iliescu", pe care o considera "o manopera lipsita de moralitate", semn al "deraparii partidului catre cu totul alte determinari doctrinare". Desi nu a plecat din partid, senatorul PSD Ioan Talpes a anuntat ca va renunta la toate functiile detinute in partid. Fostul vicepremier al guvernului Nastase si ex-consilier pentru securitate nationala al lui Iliescu s-a declarat nemultumit de modul in care s-au desfasurat alegerile in PSD. Tonul demisiilor l-a dat primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a plecat din PSD la inceputul acestei luni. Cu doar citeva zile in urma, unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu, ex-ministrul culturii, Razvan Theodorescu, declara ca exista tensiuni in partid. (Cristian Oprea)
Publicat de : Adriana Tomasevic, C
Data publicării: 13 Mai 2005 - 09:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4060&titlu=Iliescu__tratat_cu_flit_de_Geoana