Parchetul General: Dan Voiculescu este cel mult un mincinos.Nu poate fi judecat ca a colaborat cu Securitatea [1]

Pe 15 mai 2013, procurorii Parchetului General au decis ca Dan Voiculescu nu poate fi urmarit penal sub acuzatia de fals in declaratii in ceea ce priveste declaratia sa de necolaborare cu Securitatea

. Chiar daca a primit verdict definitiv de colaborare, procurorii considera ca declaratia mincinoasa a presedintele de onoare al Partidului Conservator nu a produs efecte juridice. In plus, Constitutia nu interzice colaboratorilor cu fosta Securitate sa participe la alegeri si sa activeze ca senatori sau deputati in Parlament.

Pe 10 martie 2011, judecatorii instantei supreme au decis, definitiv, ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea. O luna mai tarziu, gorjeanul Constantin Tapus a facut o plangere penala impotriva lui Voiculescu privind savarsirea infractiunii de flas in declaratii. Reclamantul arata: ”cu ocazia depunerii declaratiilor de acceptare a candidaturii la Parlamentul Romaniei, la alegerile parlamentare din anii 2004 si 2008, nu si-a recunoscut calitatea de colaborator al securitatii”, se arata in plangerea lui Tapus.

TURNATOR. Judecatorii au motivat de ce Dan Voiculescu ramane colaboratorul „Felix” 

Platit din bani publici

Mai mult, acesta se considera prejudiciat ”de faptuitorul Dan Voiculescu, deoarece acesta a ajuns parlamentar al Romaniei si vice-presedinte al Senatului fara sa recunoasca colaborarea cu fosta institutie represiva a statului comunist, Securitatea, iar eu, in calitate de cetatean roman si fost persecutat politic si luptator in rezistenta anticomunista contribui si la plata salariilor demnitarilor prin veniturile persoanale”, se arata in plangerea depusa.

EXCLUSIV EVZ. Piscina si masina l-au adus pe Dan Voiculescu in atentia Securitatii

Fara consecinte juridice

Procurorul Daniela Matei arata in rezolutia prin care a decis neinceperea urmaririi penale in cazul lui Voiculescu faptul ca ”infractiunea de fals in declaratii consta in declararea necorespunzatoare a adevarului facuta unui organ sau institutii (...) in vederea producerii unor consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte”.

Felix mincinosul

Astfel, ”in speta, nu exista niciun dubiu ca declaratiile faptuitorului Voiculescu Dan din datele de 25 octombrie 2004, 7 martie 2006 si 17 decembrie 2008 sunt necorespunzatoare adevarului, intrucat aceasta s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca irevocabila. Latura obiectiva a infractiunii de fals in declaratii are, insa, pe langa elementul material sus-mentionat, si o situatie premisa: declaratia mincinoasa trebuie sa produca consecinte juridice, adica sa poata naste, modifica sau stinge un raport juridic.”

Constitutia nu interzice

”In speta, trebuia sa existe o interdictie legala de a candida sau a ocupa functia de parlamentar pentru cei care au avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica, iar faptuitorul Voiculescu Dan, sa incerce sa faca ineficienta acesta restrictie in ceea ce il priveste, prin declaratiile mincinoase”, se mai arata in rezolutia procurorului. Avand in vedere ca acesta interdictie nu exista in Constitutie, rezulta ca un agent sau un colaborator al Securitatii poate candida sau ocupa functiile de senator sau deputat fara nicio problema.

Daca recunostea colaborarea, situatia era similara

Suplimentar, ”se constata ca lipseste si intentia faptuitorului Voiculescu Dan, intrucat acesta nu a facut declaratia mincinoasa in scopul producerii unei consecinte juridice, adica pentru a deveni senator. De altfel, chiar daca faptuitorul nu ar fi ascuns adevarul in declaratiile sale privind calitatea de colaborator al politiei politice comuniste, acesta ar fi avut dreptul sa candideze, respectiv sa ocupe functia de parlamentar”. Anchetatorii mai considera ca declaratiile mincinoase ale politicianului reprezinta doar o problema de etica, de morala si ”obligatia de a da o declaratie adevarata nu a fost corelata cu existenta efectelor juridice pentru care a fost data acea declaratie. Practic, din interpretarea textului rezulta ca persoanele sunt obligate sa faca o declaratie si nu sa faca o declaratie conforma cu realitatea”, se mai arata in motivarea deciziei.


Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Mai 2013 - 06:09
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41102&titlu=Parchetul_General__Dan_Voiculescu_este_cel_mult_un_mincinos_Nu_poate_fi_judecat_ca_a_colaborat_cu_Securitatea