Adrian Severin, la DNA pentru prezentarea materialului de urmarire penala in dosarul de coruptie [1]

Mediafax Foto//Liviu Adascalitei

Europarlamentarul Adrian Severin a venit, marti, la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala in dosarul in care este acuzat de luare de mita si trafic de influenta

.

Adrian Severin a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca nu are mari sperante in cazul acestui dosar.

Europarlamentarul a spus ca, in opinia sa, este vorba despre o inscenare, motivata de faptul ca el reprezinta un pion important in politica externa.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mita, trafic de influenta si folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In acelasi dosar se fac acte de urmarire penala si fata de alte trei persoane, potrivit DNA.

Conform Ordonantei de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori, in perioada 2007 - 2010, Adrian Severin "a folosit si a prezentat in Parlamentul European documente, declaratii false sau inexacte, contrar reglementarilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputatilor in Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 si 09 iulie 2008)".

Documentele prezentate se refera la o serie de contracte de consultanta incheiate cu sase societati comerciale romanesti, "infiintate cu scopul de a justifica prestari de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanta", au aratat procurorii DNA.

"In felul acesta, invinuitul Severin Adrian a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", potrivit procurorilor.

Adrian Severin declara, in 15 ianuarie, ca este singurul europarlamentar obligat sa prezinte explicatii despre modul in care si-a cheltuit suma forfetara.

In primavara 2011, reporterii de la "Sunday Times" au inregistrat o discutie cu europarlamentarul Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

In 20 martie 2011, Parlamentul European a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica "The Sunday Times" impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE.

Adrian Severin si-a dat demisia insa din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, in care ocupa functia de vicepresedinte, dupa ce anterior anuntase intentia de a se retrage. Severin a ramas in continuare europarlamentar neafiliat, refuzand sa renunte la aceasta calitate, in pofida solicitarilor si criticilor primite.

In 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justitiei, DNA a solicitat presedintelui PE ridicarea imunitatii lui Severin, cat si o opinie juridica referitoare la incidenta unor dispozitii procedurale prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In plus, in 12 aprilie 2011, procurorul sef al DNA a solicitat presedintelui PE sa ia toate masurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor si a altor mijloace de proba aflate in birourile Parlamentului European, cat si datele stocate in serverele institutiei, necesare desfasurarii anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridica in legatura cu unele proceduri prevazute in Protocolul privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene.

In 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.

In 2012, procurorii DNA au extins cercetarile in cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe langa luare de mita si trafic de influenta, si de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, pentru a inlesni unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru si eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat in 14 ianuarie la patru ani de inchisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru coruptie.

(Serviciul FOTO al agentiei MEDIAFAX va pune la dispozitie imagini).


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Aug 2013 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41414&titlu=Adrian_Severin__la_DNA_pentru_prezentarea_materialului_de_urmarire_penala_in_dosarul_de_coruptie